WP: Trumpin kipakka puhelu puistonjohtajalle virkaanastujaisten jälkeen – vaati lähettämään uusia kuvia yleisöstä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Trumpin kipakka puhelu puistonjohtajalle virkaanastujaisten jälkeen – vaati lähettämään uusia kuvia yleisöstä

Rinnakkain asetetut ilmakuvat Obaman ja Trumpin virkaanastujaisista saivat Trumpin tulistumaan.

Julkaistu: 27.1.2017 8:23

Donald Trump painosti puistonjohtajaa löytämään todisteita virkaanastujaisten yleisötungoksesta, kirjoittaa Washington Post.

Presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeisenä aamuna maan kansallispuistoista vastaava johtaja Michael T. Reynolds sai erikoisen puhelun Valkoisesta talosta, uutisoi Washington Post. Lehden haastattelemat nimettömät lähteet kertovat Trumpin käskeneen Reynoldsia tuottamaan uusia kuvia virkaanastujaisten väkijoukoista. Trump uskoi, että kuvat todistaisivat median valehdelleen väittäessään, ettei virkaanastujaisten yleisö ollut tavanomaista suurempi.

Valkoisen talon apulaissihteeri Sarah Huckabee vahvistaa CNN:lle, että tällainen puhelinkeskustelu todella käytiin.

Puhelussa Trump ilmaisi närkästymisensä Reynoldsin viraston uudelleen välittämään Twiittiin, jossa oli vierekkäin kaksi valokuvaa, jotka osoittavat Trumpin virkaanastujaisissa olleen paljon vähemmän yleisöä kuin Obaman ensimmäisen virkakauden seremoniassa vuonna 2009.

Washington Postin haastattelema lähde kertoo, että Valkoinen talo otti yhteyttä Reynoldsiin ja antoi hänelle puhelinnumeron, johon piti soittaa. Kun hän näppäili numeron, häntä pyydettiin odottamaan presidenttiä linjalle.

Puisto-osasto ei julkaise arvioita yleisöjoukoista. Asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet, että vuoden 2017 osallistujamäärä oli vain kolmasosa Obaman kahdeksan vuoden takaisista virkaanastujaisista.

Reynolds perui puheensa Trumpin pyynnön jälkeen ja lähetti uusia ilmakuvia Valkoiseen taloon. Nämäkään kuvat eivät kuitenkaan todistaneet Trumpin väitettä miljoonayleisöstä.

Hyökkäys mediaa vastaan jatkui

Samana päivänä, kun Trump puhui Reynoldsin kanssa, uusi presidentti syytti mediaa vääristelystä CIA:n päämajassa.

– Se on vale. Saimme heidät kiinni (median). Saimme heidät kiinni rysän päältä. Uskon, että he tulevat maksamaan kalliisti, Trump sanoi.

Myös Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicer syytti mediaa tarkoituksenmukaisesta ja valheellisesta raportoinnista. Spicer piti lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa viikonloppuna.

– Tämä oli suurin yleisö, joka on koskaan todistettu virkaanastujaisissa, piste, Spicer sanoi.

Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway puolusti kuitenkin Spicerin väitteitä NBC:n haastattelussa .

– Sanot, että kyse on valheesta. Ja he antoivat – Sean Spicer, tiedotuspäällikkömme – antoi vaihtoehtoisia faktoja, Conway sanoi CNN:n mukaan.

Toimittaja vastasi Conwaylle, että vaihtoehtoiset faktat eivät ole faktoja, vaan valheita.

Uutista muokattu kello 8:47: Spicer piti lehdistötilaisuuden viikonloppuna.