UPI:n Mika Aaltola: Trump käyttää Yhdysvaltojen taloudellista voimaa keppinä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija ihmettelee Trumpin hallinnon äkkiliikkeitä: ”Ennenkuulumaton tilanne”

Julkaistu: 27.1.2017 7:14

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan virkamiehien eroamaan painostaminen on osa rajun muutoksen hakemista.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Trump haluaa tuoda Yhdysvaltojen ulkosuhteisiin disruptiota ja luovaa tuhoa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ulkoasiainhallinnossa kuohuu. Maan ulkoministeriön korkein virkamiesjohto jätti keskiviikkona tehtävänsä.

  • Videolla Trump kertoo presidenttien tapaamisen peruuntumisesta.

Torstaina Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto ilmoitti peruvansa ensi tiistaille sovitun kokouksen Trumpin kanssa. Trump sanoi samana päivänä republikaanipuolueen kongressiedustajille pitämässään puheessa, että presidentit peruivat tapaamisen yhdessä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön eronneet virkamiehet perustelivat lehtitietojen mukaan lähtöään haluttomuudella työskennellä Donald Trumpin hallinnossa.

Aaltolan mukaan äkkinäiset henkilöstövaihdokset ovat ongelmallisia ulkopolitiikan jatkuvuuden kannalta.

– Siellä menetetään paljon kokemusta, tärkeitä avainhenkilöitä, jotka ovat palvelleet sekä republikaani- että demokraattihallintoja. Todennäköisesti heitä on painostettu lähtemään. Se on vähän ennenkuulumaton tilanne.

Ohjelmajohtaja uskoo, että Trump haluaa muuttaa Yhdysvaltain ulkopoliittista linjaa enemmän kuin pelkällä ministerinvaihdoksella on mahdollista.

– Hän hakee rajumpaa muutosta ja painopisteiden vaihtamista pois monenkeskisyydestä kohti kahdenvälisiä diilejä. Trump pitää kansainvälisisiä organisaatioita vanhanaikaisina.

”Meksiko on melkoisessa pinteessä”

– Meksikon kovistelu liittyy siihen, että Yhdysvalloilla on paljon sellaista mitä Meksiko haluaa, etenkin pääsy Yhdysvaltain suurille markkinoille Nafta-vapaakauppasopimuksen kautta.

Meksikon pääsy Yhdysvaltain markkinoille Nafta-sopimuksen kautta saattaa vaarantua, sillä hintana Trump haluaa Meksikon rahoittavan muurin maiden väliselle rajalle.

– Meksiko on melkoisessa pinteessä. Nafta on saanut Meksikon talouden kasvamaan ja kukoistamaan. Varmaan he joutuvat jollain lailla taipumaan tähän Trumpin sinänsä varsin häikäilemättömään vaatimukseen, Aaltola arvioi.

Ohjelmajohtajan mukaan Yhdysvallat haluaa saada enemmän irti kauppasuhteistaan muun maailman kanssa.

– Trump käyttää Yhdysvaltojen taloudellista voimaa keppinä ja sitä tullaan varmaankin käyttämään myös suhteessa Kiinaan. Tässä suhteessa maailmankirjat ovat sekaisin.

Aaltolan mukaan painopistettä ollaan siirtämässä myös kohti öljy- ja energiakysymyksiä.

– Esimerkiksi ilmastonmuutosta kohtaan Trumpilla ei tunnu olevan mitään mielenkiintoa.