Meksiko kieltäytyy maksamasta muuria – Trump kaavailee tuontiveroa kattamaan kustannukset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Meksiko kieltäytyy maksamasta muuria – Trump kaavailee tuontiveroa kattamaan kustannukset

Julkaistu: 26.1.2017 23:04

Trump haluaisi asettaa 5–20 prosentin tuontiveron Meksikosta tuotaville tuotteille, Valkoinen talo kertoo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kaavailee rahoittavansa kiistellyn muurin maan etelärajalla tuontiverolla, Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicer kertoi toimittajille torstaina Air Force One -lentokoneessa matkalla Philadelphiaan. Spicer sanoi Trumpin kaavailevan uuden 20 prosentin veron asettamista kaikille Meksikosta tuoduille tuotteille.

  • Yllä olevalla videolla Trump kertoo presidenttien tapaamisen peruuntumisesta.

Spicerin mukaan Trump halusi veron osaksi suunnitteilla olevaa verotusuudistusta.

– Se selkeästi tarjoaa rahoituksen ja tekee sen siten, että amerikkalaista veronmaksajaa kunnioitetaan, Spicer totesi CNN:n mukaan.

Spicer väitti, että tuontiverolla Yhdysvallat saisi 10 miljardia dollaria verotuloja vuodessa ja voisi helposti kustantaa muurin.

Spicer väisti kysymykset siitä, miten rajavero vaikuttaisi amerikkalaisiin kuluttajiin. Veron ennakoidaan nostavan Meksikosta tuotujen tuotteiden hintoja, mikäli sellainen todella asetetaan.

Hieman myöhemmin Valkoinen talo tarkensi, että tuontivero on vain yksi harkituista vaihtoehdoista ja tarkoituksena on lähinnä näyttää, että Meksiko maksaa muurin, Reuters kertoo. Valkoinen talo sanoi myös, että veroprosentti voisi olla jotain 5–20 prosentin välillä.

Meksikon presidentti perui tapaamisensa Trumpin kanssa muurikiistan takia

Meksikon rajalle rakennettava muuri oli yksi Trumpin suurimmista vaalilupauksista. Trump lupasi myös, että Meksiko maksaisi muurin. Meksiko on kuitenkin useasti todennut, ettei se aio muuria maksaa.

Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton oli määrä tavata Trump ensi viikon tiistaina. Trump oli sanoi kuitenkin aiemmin tänään Twitterissä, että tapaaminen olisi syytä perua, jos Meksiko ei suostu maksamaan muuria.

of jobs and companies lost. If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Muutamaa tuntia myöhemmin Nieto kertoi Twitterissä peruneensa tapaamisen ja ilmoittaneensa asiasta Valkoiselle talolle.

Alla olevalla videolla kerrotaan Nieton päätöksestä perua tapaaminen.

Juttua päivitetty kello 23.45 tuoreilla tiedoilla. Valkoinen talo kertoo, että tuontivero on yksi mahdollisuus. Lisäksi Valkoinen talo on tarkentanut, että veroprosentti voisi olla myös pienempi kuin 20 prosenttia.