USA:n ulkoministeriön korkein virkamiesjohto ulos – myös rajajohtaja jätti tehtävänsä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n ulkoministeriön korkein virkamiesjohto ulos – myös rajajohtaja jätti tehtävänsä

Virkamiehet ovat Washington Postin mukaan ilmoittaneet, etteivät halua olla mukana Donald Trumpin hallinnossa. CNN:n mukaan heidät irtisanottiin.

26.1.2017 18:58 | Päivitetty 26.1.2017 22:49

Yhdysvaltain ulkoministeriön koko korkein virkamiesjohto on irtisanoutunut, kertoo Washington Post. Irtisanoutumisista kertoi jo eilen uutistoimisto AP.

WP:n mukaan ministeriön kakkosmies Patrick Kennedy ja hänen kolme läheistä alaistaan ilmoittivat irtisanoutumisistaan eilen. He perustelevat lehden mukaan lähtöään sillä, etteivät halua olla mukana olla presidentti Donald Trumpin hallinnossa. Kaikki he ovat palvelleet aiemmin sekä demokraatti- että republikaanipresidenttiä.

Lehden haastatteleman ulkoministeriön entisen henkilöstöjohtajan mukaan kyseessä on ennen kokematon joukkopako. Tehtävänsä jättäneiden virkamiesten tilalle on erittäin vaikea löytää korvaavaa henkilökuntaa.

Ministeriön johdon lisäksi myös lukuisia alempia virkamiehiä on jättänyt tehtävänsä.

Myöhemmin CNN uutisoi, että irtisanoutumiset olivat seurausta irtisanoutumiskehoituksista eli käytännössä potkut. Trumpin hallinto on jo aikaisemmin kehottanut monia Barack Obaman hallinnossa palvelleita virkamiehiä eroamaan.

Uutistoimisto AP:n lähteen mukaan myös rajavartiolaitoksen johtaja Mark Morgan ei enää työskentele laitoksen johtajana. Uutistoimiston mukaan ei ole vielä selvää, onko Morgan saanut potkut, vai onko hän itse irtisanoutunut. AP:n lähteet kertoivat tietonsa nimettöminä, sillä Morganin lähdöstä ei ole vielä kerrottu julkisuudessa. Myös uutistoimisto Reuters uutisoi Morganin lähdöstä, mutta toteaa, ettei johtajan lähdön syy ole tiedossa.

Trumpin ulkoministerivalinta senaatin päätettäväksi

WP:n mukaan Trumpin ulkoministeriksi valitsema Exxon Mobil -öljy-yhtiön entinen toimitusjohtaja Rex Tillerson oli ulkoministeriössä, kun virkamiehet irtisanoutuivat.

Trumpin ulkoministeriksi valitsema Rex Tillerson (oik.) joutuu aloittamaan työnsä korvaamalla eronneet virkamiehet.

Trumpin valinta ulkoministeriksi on kohdannut vastustusta niin demokraattien kuin republikaanien keskuudessa. Esimerkiksi Arizonan republikaanisenaattori John McCain oli skeptinen Tillersonin suhteen tämän Venäjä-yhteyksien takia. Venäjän presidentti Vladimir Putin on palkinnut Tillersonin ystävyyden kunniamitalilla.

Tillersonin nimitys hyväksyttiin kuitenkin senaatin ulkoasiankomiteassa niukasti aiemmin tällä viikolla. Komitean kaikki demokraatit vastustivat nimitystä. Nimityksestä äänestetään vielä senaatissa, jossa republikaaneilla on enemmistö.

Päivitys 26.1. klo 22.37: Lisätty, että CNN:n mukaan virkamiehet erosivat, koska heitä oli kehotettu tekemään niin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?