Onko Trumpin muuri mahdollista toteuttaa? Jättiprojektin 5 haastetta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko Trumpin muuri mahdollista toteuttaa? Jättiprojektin 5 haastetta

Politicon kyselyn mukaan useampi Yhdysvaltain kansalaisista kannattaa kuin vastustaa muuria.

26.1.2017 4:58 | Päivitetty 26.1.2017 9:34

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona allekirjoittaneensa asetuksen Meksikon rajalle rakennettavaan muuriin liittyen. Trump kertoi aikeistaan kotimaan turvallisuusvirasto DHS:n tiloissa pitämässään puheessa.

  • Katso video puheesta alta.

Muurin on Trumpin hallinnon mukaan tarkoitus estää paperittomien siirtolaisten, huumeiden ja rikollisten kulku maahan. IS listasi AFP:n artikkeliin pohjaten rakennusprojektin viisi haastetta.

1. Hinta

Yhdysvalloilla ja Meksikolla on yhteistä rajaa noin 2 000 mailin eli noin 3 200 kilometrin verran. Rajaviivasta viidenneksen kattaa jo aita, joka pysäyttää ihmiset ja ajoneuvot. Yhdysvaltain Tulli- ja rajavartiolaitoksen mukaan 413 lisämailin rakentaminen maksaisi 11,4 miljardia dollaria.

Uutta raja-aitaa Ciudad Juarezin lähistöllä.

Trump itse arvioi presidenttikampanjansa aikana muurin kustannukset välille 4–10 miljardia dollaria. Asiantuntijoiden mukaan nämä lukemat ovat raakasti alakanttiin.

MIT Technology Review -lehden viime vuoden lopulla julkaiseman artikkelin mukaan kolme metriä maanpinnan alapuolelle yltävän, 18-metrisen teräksestä ja betonista tehdyn muurin rakentaminen tuhannen mailin matkalle maksaisi 27–40 miljardia dollaria.

2. Mistä rahat?

AFP:n mukaan DHS tarvitsisi kongressilta lisää rahoitusta muuria varteen, jotta sen valmistuminen olisi realistista. Republikaanit – joilla on kongressissa enemmistö – taas ovat vannoneet talouskurin nimeen lähivuosina.

Trumpin asetus velvoittaa kansallisen turvallisuuden ministerin John Kellyn ”allokoimaan kaikki lain puitteissa mahdolliset liittovaltion varat fyysisen muurin suunnitteluun ja rakentamiseen etelärajalle”. Asetuksessa ohjeistetaan Kellyä valmistelemaan hankkeen rahoitusta myös tulevaisuutta ajatellen.

Donald Trump ja kansallisen turvallisuuden ministeri John Kelly keskiviikkona.

Lehdistöpäällikkö Sean Spicer kertoi keskiviikkona Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa, että rahoitusmekanismeja on moninaisia.

– Tällä hetkellä hänen (Trumpin) tavoitteensa on saada projekti alulle mahdollisimman nopeasti käytössä olevilla resursseilla, Spicer kertoi.

Sean Spicerin mukaan tapoja rahoittaa muuri on useita.

Trump on toistuvasti kertonut Meksikon maksavan muurin. Meksikon johto on kiistänyt väitteet toisinaan kohteliaasti ja toisinaan vähemmän siveliäällä tavalla.

3. Mistä se tehtäisiin?

Trumpin asetuksessa puhutaan ”yhtenäisestä fyysisestä seinästä tai vastaavasta läpipääsemättömästä esteestä.

AFP:n mukaan Trump vaati jossakin vaiheessa muurin rakennettavan teräsbetonista. Raskas rakennusmateriaali asettaisi kuitenkin paljon logistisia haasteita. 12-metrinen teräsbetonipaneeleista rakennettu muuri, joka olisi kolme metriä maan sisässä, maksaisi teräsbetoniaitoja tekevät teksasilaisen firman edustajan mukaan 26 miljardia dollaria.

4. Täyttääkö se tarkoituksensa?

Business Insiderin haastatteleman Yhdysvaltain huumepoliisin entisen työntekijän Mike Vigilin mukaan Meksikosta tulevat huumeet löytäisivät tiensä Yhdysvaltoihin muurista huolimatta. Mahdollisina keinoina muurin ohittamiseen hän nostaa esiin lentokoneet ja tunnelit, jopa katapultit tai vastaavat heittovälineet.

Muurin merkitys huumeiden salakuljettamisen estämisessä jäisi kriitikoiden mukaan vähäiseksi, sillä suurin osa maahan salakuljetetuista huumeista tuodaan maahan laillisia väyliä, ei aavikkoa pitkin.

Yhdysvaltain siirtolaistutkimuskeskuksen mukaan paperittomien siirtolaisten tulo rajan yli Meksikosta Yhdysvaltoihin oli huipussaan vuonna 2000, kun 675 000 henkilöä ylitti rajan ilman valvontaa. Vuonna 2012 lukema oli noin 150 000. Viisuminsa umpeutumisen jälkeen Yhdysvaltoihin jääviä oli vuonna 2012 noin 210 000. Luvallisesti Yhdysvaltoihin tulleiden ja sinne laittomasti jääneiden määrän kasvua tutkimuskeskus selittää Yhdysvaltain panostuksilla rajavalvontaan, jonka jatke muuri olisi.

5. Vaikutukset luonnolle?

BBC:n mukaan liikkuvuuden rajoittaminen Yhdysvaltain ja Meksikon välillä ei koske vain ihmisiä. Rakennelmalla voisi olla kauaskantoisia vaikutuksia alueen ekosysteemiin, eläinten muuttoliikkeeseen ja lisääntymisen edellytyksiin.

Maiden raja kulkee Rio Grandea mukaillen noin 1400 kilometrin matkalla.

Alueelle rakennettaessa pitää myös ottaa huomioon tulva-alueet, sillä Yhdysvaltain ja Meksikon rajasta noin 1400 kilometriä kulkee Rio Granden vartta pitkin. Haasteita rakentamiselle aiheuttaisivat myös laajat hiekka-alueet, joiden ympäristö muuttuu jatkuvasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?