Pohjois-Korean ”ihmissaasta” paljastaa: ”Eliitti kääntymässä Kimiä vastaan”

Pohjois-Korean ”ihmissaastaksi” nimeäämä entinen diplomaatti kertoi tiedotusvälineille, että Kim Jong-un tahtoisi tavata Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin.

Pohjois-Korean Lontoon-varasuurlähettiläänä työskennellyt loikkari Thae Yong-ho on jälleen puhunut lehdistölle.

25.1.2017 18:21

Kun Pohjois-Korean Lontoon-varasuurlähettiläs Thae Yong-ho loikkasi perheineen ulkomaille viime vuoden elokuussa, nimesi Pohjois-Korea diplomaattinsa ”ihmissaastaksi” ja väitti, että miestä oli ennen katoamista syytetty valtiosalaisuuksien vuotamisesta, kavalluksesta sekä lapsen raiskaamisesta.

Thae astui joulun jälkeen julkisuuteen ja kertoi muun muassa, ettei Pohjois-Korea aio luopua ydinaseistaan, vaikka maalle tarjottaisiin vastineeksi biljoona tai kymmenen biljoonaa dollaria.

Nyt Thae on jälleen avannut sanaisen arkkunsa ja kertonut keskiviikkona South China Morningpostin mukaan, että Pohjois-Korean eliitti on maasta tihkuneiden tietojen mukaan kääntymässä maansa johtajaa Kim Jong-unia ja tämän hallintoa vastaan.

– Kun Kim Jong-un nousi valtaan, olin toiveikas sen suhteen, että hän tekisi järkeviä päätöksiä nostaakseen Pohjois-Korean pois köyhyydestä, mutta jo varsin pian tulin epätoivoiseksi katsoessani, kuinka alkoi puhdistaa hallintoa, hän viittasi keskiviikkona viranomaisten teloituksiin.

– Matalan tason erimielisyyttä ja kritiikkiä järjestelmää kohtaan, mitä vielä viime aikoihin asti on ollut mahdotonta ajatella, esiintyy nyt yhä useammin, hän jatkoi South China Morningpostin mukaan.

Kim tahtoo tavata Trumpin

Amerikkalaiskanava CNN:n mukaan Thae vihjasi lisäksi, että Kim olisi innokas tapaamaan Yhdysvaltain presidentiksi viime viikolla nousseen Donald Trumpin, joka ilmoitti jo vaalikampanjansa aikana olevansa avoin tapaamaan Kimin.

Thae kuitenkin korosti diktaattorin uudenvuodenpuheeseen viitaten, että Kim on valmis keskustelemaan ainoastaan omilla ehdoillaan. Puheessaan Kim teki harvinaisen selväksi, että Pohjois-Korea kasvattaa ydinasearsenaaliaan, jos Yhdysvallat jatkaa samanlaisella poliittisella linjalla kuin tähän asti.

– Hän kutsui sitä ennaltaehkäiseväksi iskuominaisuudeksi ja kysymys on mannertenvälisestä ballistisesta ohjuksesta, ex-diplomaatti sanoi CNN:n mukaan.

Trump kuitenkin kommentoi Kimin uudenvuodenpuhetta tuoreeltaan Twitterissä tavalla, joka tuskin miellyttää Pohjois-Koreaa.

– Pohjois-Korea ilmoitti juuri olevansa viimeisessä vaiheessa kehittäessään ydinasetta, joka kykenee saavuttamaan osia Yhdysvalloista. Ei tule tapahtumaan! Trump twiittasi.

”Ydinaseet vallan ainoa tae”

BBC:lle Thae sanoi puolestaan olevansa varma, että hänen Pohjois-Koreassa olevat sukulaiset ovat saaneet tuntea nahoissaan loikkauksen seuraukset.

– Olen päättänyt tehdä kaikkeni, jotta nykyinen hallinto saataisiin pois vallasta. En ainoastaan perheenjäsenteni takia, vaan siksi, että koko Pohjois-Korean kansa vapautuisi orjuudesta, hän sanoi.

Hän mainitsi BBC:lle ydinaseet myös tällä kertaa. Thaen mukaan ne ovat Kim Jong-unin vallan ainoa tae.

– Luulen, että hän painaa ydinasenappulaa silloin, kun hän uskoo, että hänen ja hänen dynastiansa valta on uhattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?