Trumpin lähipiiri vuotaa presidentin käytöksestä hätkähdyttäviä tietoja – ”Ei lupaa hyvää kenellekään meistä”

Yhdysvaltain mediassa on julkaistu sunnuntain jälkeen useita sisäpiirilähteiden kertomiin tietoihin nojaavia juttuja, jotka eivät mairittele tuoretta presidenttiä.

25.1.2017 16:12

Donald Trumpin taival Yhdysvaltain presidenttinä ei ole vielä kestänyt viikkoakaan, mutta sen kulissien takaisista yksityiskohdista on tihkunut julkisuuteen jo hämmentävän paljon tietoa Trumpin edeltäjiin nähden.

  • Yllä olevalla ISTV-videolla kerrotaan Trumpin päätöksestä rakentaa muuri Meksikon rajalle.

Sunnuntain jälkeen ainakin kolme arvovaltaisina pidettyä yhdysvaltalaislehteä on julkaissut juttuja, joiden lähteinä ovat olleet useat Trumpin sisäpiiriin kuuluvat henkilöt, kuten Valkoisen talon työntekijät, Trumpin neuvonantajat ja muut luotetut sekä näiden kanssa säännöllisesti tekemisissä olevat henkilöt.

Useimmat lähteistä ovat antaneet lehdille tietonsa nimettöminä, mutta mukaan mahtuu myös avoimesti nimellään kommentoineita.

Virkaanastujaisviikonloppu kului myrskyisissä tunnelmissa

Mikäli Washington Postin, New York Timesin ja Politicon toimittajille vuodetut tiedot pitävät paikkansa, menivät presidentin virkaanastujaisviikonlopun tapahtumat Valkoisessa talossa seuraavalla tavalla:

Jo varsinaisena virkaanastujaispäivänä eli perjantaina Trump alkoi ärtyä luettuaan Twitteristä viestejä, joissa kommentoitiin hänen virkaanastujaisiinsa osallistuneiden kansalaisten määrää. Perjantai-ilta oli kuitenkin täynnä ohjelmaa, eikä tuore presidentti ehtinyt syventyä asiaan sen kummemmin.

Vielä perjantai-iltana järjestetyissä virkaanastujaistanssiaisissa Trump oli niin hyvällä tuulella, että hän intoutui hieman pelleilemään tanssittaessaan puolisoaan Melania Trumpia.

Äkäisyyttä kuitenkin ehti kasvattaa Time-lehden toimittajan tviitti, jossa tämä väitti Trumpin poistattaneen kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King Jr:n rintakuvan presidentin työhuoneesta. Kyseessä oli virhe, jonka toimittaja korjasi hyvin nopeasti.

Trump olisi halunnut tehdä vastahyökkäyksen, mutta tässä vaiheessa kokeneimmat neuvonantajat kehottivat häntä sivuuttamaan asian ja keskittymään lauantain eli ensimmäisen kokonaisen virkapäivän vastuutehtäviin, kuten CIA:n tiloihin tehtävään vierailuun. Neuvonantajat jäivät Trumpin luota poistuessaan siihen uskoon, että näin myös tapahtui.

Lauantaiaamuna Trump palasi Valkoiseen taloon virkaanastujaisten viimeisestä virallisesta tilaisuudesta, kaikkien uskontojen yhteisestä rukoushartaudesta. Trumpin kerrotaan katselevan mielellään televisiota, ja tähän puuhaan hän ryhtyi nytkin.

Trump avasi television, ja esille vyöryi kuvamateriaalia ympäri maailmaa häntä vastaan järjestetyistä mielenosoitusmarsseista sekä ilmakuvia tyhjistä länteistä edellispäivän virkaanastujaisten tapahtumapaikkana olleesta National Mall -puistossa. Vähäistä väkimäärää alleviivasivat vertailun vuoksi näytetyt, kahdeksan vuoden takaiset kuvat presidentti Barack Obaman virkaanastujaisten laajoista väkijoukoista.

Televisiossa näytetyt kuvat mielenosoituksista saivat lähipiirin mukaan Trumpin närkästymään lauantaina.

Trumpin neuvonantajat ohjeistivat yhä vihaisemmaksi käynyttä presidenttiä vastaamaan häntä hiertäviin asioihin lyhyellä tviitillä. Virkaanastujaiskomitean johtaja ja Trumpin luotettu sisäpiiriläinen Thomas J. Barrack tarjoutui antamaan lausunnon virkaanastujaisten väkimääristä.

Tämä ei käynyt Trumpille, joka oli järkähtämätön. Neuvonantajiensa ja avustajiensa neuvoista huolimatta hän vaati raivokasta julkista ulostuloa, ja hän halusi sen tulevan lehdistösihteerinsä Sean Spicerin suusta. Vielä muuttolaatikoita työhuoneessaan purkanut Spicer joutui astumaan hermostuneena median eteen vielä lauantaina jo surullisenkuuluisat mittasuhteet saavuttaneessa lehdistötilaisuudessa.

Lähteet kertovat, että Spicerin ulostulo ei ollut ”riittävän vahva” Trumpin mielestä, mikä on johtanut spekulaatioihin tuoreen lehdistösihteerin joutumisesta epäsuosioon.

Medialla, yleisöllä ja presidentillä eri näkemykset saavutuksista

Lähteiden mukaan Trump on ollut paikoin jopa raivoissaan siitä, että media on hänen mielestään epäonnistunut raportoidessaan hänen saavutustensa laajuudesta ja merkityksestä. Lisäksi Trumpia hiertää ajatus siitä, että yleisön ja hänen omat käsityksensä saavutuksista eivät välttämättä kohtaa.

Nimettömät sisäpiirin lähteet kertovat, että Valkoisen talon lehdistösihteerin Sean Spicerin pukeutumistyyli ärsyttää Trumpia. Maanantaina Spicer astui median eteen paitsi edellistä kertaa rennompana, myös aiempaa paremmin istuvaan pukuun sonnustautuneena.

Tätä seikkaa vahvisti puheillaan myös Spicer, joka astui uudelleen toimittajien eteen maanantaina, tällä kertaa huomattavasti rennompana.

– On olemassa tämä jatkuva teema, jolla pyritään vähättelemään sitä valtavaa suosiota, joka hänellä on takanaan. Olen sitä mieltä, että on uskomattoman turhauttavaa, kun sinulle kerrotaan jatkuvasti, että tämä ei ole tarpeeksi suurta tai riittävää, tai että et voi voittaa, Spicer avasi presidentin tunnelmia.

Osa Trumpin tukijoista on ihmeissään viikonlopun tapahtumista.

– Tämä on karmea alku sellaiselle, joka uskoi, että saisimme hyvän mahdollisuuden muutokseen. Kaikki menee alamäkeen nopeasti, jos tilanne ei muutu, ja se ei lupaa hyvää kenellekään meistä, toteaa Trumpia äänekkäästi vaalikampanjan aikana tukenut asianajaja L. Lin Wood New York Timesille.

Trump on ehtinyt allekirjoittaa useita määräyksiä vain joitakin päiviä kestäneen virkakautensa aikana.

Erään Politicolle puhuneen sisäpiiriläisen mukaan Trumpin avustajat joutuvat jatkuvasti torjumaan presidentin pahimpia impulsseja ja jopa rajoittamaan tätä mahdollisesti raivostuttavien tietojen päätymistä hänen silmiinsä. Tämä tarkoittaa konkreettisimmillaan sitä, että hänen television ääressä viettämänsä aika pyritään minimoimaan.

Saman lähteen mukaan presidentin ympärillä on useita ihmisiä, jotka eivät halua sanoa hänelle ei, vaikka se olisi juuri se asia, mitä presidentille pitäisi sanoa. Samaa mieltä on Trumpia ystävänään pitävä Newsmax Median toimitusjohtaja Christopher Ruddy.

– Useimmat hänen ympärillään olevista ihmisistä ovat uusia. Yksi asia, jota he eivät ymmärrä, on se, että hän pitää vastarinnasta. He eivät anna hänelle hänen tarvitsemaansa vastusta, kun neuvovat häntä. Hän on vahva mies, joka pelottaa monia. Jos hänellä ei ole ympärillään ihmisiä, jotka sanovat ei, tämä ei tule menemään kovin hyvin, Ruddy kertoo Politicolle.

”70-vuotias lapsi, jonka televisionkatseluaikaa pitää rajoittaa tarkoin”

Trumpin sisäpiirin vuotamia tietoja analysoiva New York Magazine menee niin pitkälle, että kuvailee Trumpia ”70-vuotiaaksi lapseksi, jonka televisionkatseluaikaa pitää rajoittaa tarkoin”. Lehden mukaan on hämmästyttävää, kuinka Trumpin lähipiiri vuotaa jo nyt tietoja siitä, kuinka presidentti ei kykene käsittelemään hänen kannaltaan ikäviä uutisia.

Trumpin kun tiedetään arvostavan alaisissaan ensisijaisesti lojaaliutta. New York Magazinen mukaan syynä vuotoihin on todennäköisesti se, että vuotajat pyrkivät pelastamaan oman maineensa.

Trump tuuletti pidettyään virkaanastujaispuheensa Capitolin edustalla perjantaina.

Poliittiseen journalismiin keskittyvän TPM-sivuston perustaja, toimittaja Josh Marshall pitää poikkeuksellisena sitä, että vuodetut tiedot koskevat nimenomaan presidenttiin liittyviä intiimejä ja jopa nöyryyttäviä tietoja, kuten hänen herkäksi kuvailtua egoaan, lapsenomaista käytöstään ja itsetuhoista tviittailuaan.

Presidenttejä koskevat tietovuodot ovat olleet takavuosinakin tavallisia, mutta nyt tilanne on Marshallin mukaan erilainen, koska vuotojen aiheena on presidentin tunne-elämä ja sen haavoittuvaisuus.

– Emme yksinkertaisesti ole nähneet näin aikaisin tämän mittakaavan vuotoja, jotka eivät kunnioita presidentin arvokkuutta tai mainetta, Marshall kirjoittaa blogissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?