Britannian korkein oikeus: Hallitus tarvitsee Brexitin aloittamiseen parlamentin hyväksynnän

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Britannian korkein oikeus päätti, että pääministeri Theresa Mayn hallitus tarvitsee parlamentin hyväksynnän aloittaakseen eroprosessin EU:sta.
Päätös tehtiin 11 tuomarin kesken äänin 8–3. Pääministeri Theresa Mayn kansliasta kerrotaan, että oikeuden päätös ei muuta brexitin aikataulua. May on sanonut aloittavansa prosessin maaliskuun loppuun mennessä.

– Britit äänestivät EU:sta eroamisen puolesta, ja hallitus täyttää heidän päätöksensä käynnistämällä artikla 50:n suunnitellusti maaliskuun loppuun mennessä. Tänään tullut päätös ei muuta sitä, pääministerin edustaja sanoo.

Brexit-ministeri David Davisin odotetaan antavan lausunnon aiheesta myöhemmin tänään, brittilehti Guardian kertoo.

Hallitus pettynyt oikeuden päätökseen

Korkein oikeus linjasi, ettei hallituksen tarvitse konsultoida aluehallintoja Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa.

– Britannian ministereillä ei ole lain mukaan velvollisuutta kuulla aluehallintoja, sanoi korkeimman oikeuden presidentti David Neuberger.

Konservatiivipuolueen edustaja Jeremy Wright sanoo Guardianissa hallituksen olevan pettynyt oikeuden päätökseen. Hän sanoi, että hallitus noudattaa oikeuden päätöstä.

Brittihallitus valitti aiemmin korkeimpaan oikeuteen, kun alempi tuomioistuin päätti, että parlamentin pitää hyväksyä ero. Hallituksen mukaan kansanäänestys ja pääministerin ilmoitus olisivat riittäneet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt