Trumpin ensitempaukset hämmentävät tutkijaa: Fokus väärässä kohtaa – ”Ehkä Trumpin egolle on niin tärkeää...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ensitempaukset hämmentävät tutkijaa: Fokus väärässä kohtaa – ”Ehkä Trumpin egolle on niin tärkeää...”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vannoi virkavalansa viime perjantaina. Supervallan johtajan ensitempaukset virassaan saavat Yhdysvaltain politiikan ja historian tutkijan hämmennyksiin.

23.1.2017 21:25

– Näyttää siltä, että Trumpin fokus on väärässä kohtaa, kun hän keskittyy pohtimaan virkaanastujaisten väkijoukon kokoa ja syyttää median edustajia valehtelijoiksi ja sanoo jopa olevansa sodassa median kanssa, dosentti Rani-Henrik Andersson arvioi.

Anderssonia ihmetyttävät erityisesti Trumpin neuvonantajan Kellyanne Conwayn selitykset ”vaihtoehtoisista faktoista”, joita Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicer tarjosi medialle.

– Hyvin oudolta tuo näyttää, tutkija sanoo, mutta ei halua lähteä vertailemaan Trumpin esikunnan toimintaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedotuskäytäntöihin, vaikka muutama virkaveli on jo näin tehnytkin.

– Ehkä Trumpin egolle on niin tärkeää, kuinka moni oli katsomossa. Mutta silti hänen pitäisi nyt paneutua tärkeämpiin asioihin.

– Esimerkiksi siihen, että hänen kabinettinsa on vielä levällään. Hallintokoneisto seisoo, koska useita ministereitä on vielä nimittämättä, eivätkä kaikki jo tehdyt nimityksetkään välttämättä mene läpi, Andersson sanoo viitaten mm. kiisteltyyn opetus- sekä ympäristöministeriin.

”Sama ristiriitainen toiminta jatkuu”

Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti kummeksuu myös presidentin ensimmäisen työpäivän kommentteja keskustiedustelupalvelu CIA:sta.

– Hän ei ole kuulemma ole syyttänyt koskaan CIA:ta mistään, vaan rakastaa sitä. Mutta twiitit ovat puhuneet ihan toista, dosentti huomauttaa.

– Sama ristiriitainen toiminta, jota hän harrasti vaalikampanjan aikana ja ennen virkaan asumistaan, näyttää jatkuvan.

”Puhe vaikuttaa entistä synkemmältä”

Rani-Henrik Andersson oli perjantai-iltana ISTV:n vaalistudion asiantuntijana ja kommentoi live-lähetyksessä tuoreeltaan Trumpin virkaanastujaispuheen sisältöä.

Katso video:

Nyt, pari päivää puheen tekstiä sulateltuaan, hänen mielipiteensä on entistä jyrkempi.

– Sitä synkemmältä puhe vaikuttaa, mitä enemmän sitä miettii, Andersson sanoo.

Aluevaltauksille vihreää valoa?

– Puheen ”America first” -ajatus voidaan tulkita niin, että mikä valtio hyvänsä voi perustella esimerkiksi aluevaatimuksiaan vetoamalla vastaavanlaiseen ajatteluun.

– Jos Yhdysvalloilla ei ole valtausaikeita, jollakin muulla maalla voi olla.

Puheen sisäpoliittisesta osuudesta Andersson nostaa esiin Trumpin kohottaviksi tarkoittamat sanat ”samasta punaisesta patrioottiverestä, joka vuotaa kaikista amerikkalaisista”.

– Eiväthän ihmiset lankea tuollaiseen ”same blood”-tekstiin. Se on keinotekoinen ja yhdelle porukalle suunnattu viesti.

– Puhe on selkeästi kampanjapuhe omille kannattajille, ei virkaanastujaispuhe, Andersson painottaa.

Maanantaina Trump aloitti viikkonsa allekirjoittamalla useita määräyksiä. Yhdysvallat muun muassa irtautuu TPP-vapaakauppasopimuksesta. Lue lisää täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?