Venäjä-asiantuntija Aftonbladetille: Trumpin strategia on kuin suoraan Putinilta kopioitu

FOI-tutkimusinstituutin Venäjä-asiantuntija Jan Leijonhielm näkee useita yhtäläisyyksiä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien toiminnassa.

23.1.2017 11:16

Aftonbladetin haastatteleman ruotsalaisen Venäjä-asiantuntijan Jan Leijonhjelmin mukaan vaikuttaa siltä, että Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump esikuntineen on omaksunut strategiansa suoraan Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta.

– He kiistävät faktat ja sanovat, että asiat ovat tekaistuja. Se on hyvin yleinen strategia, kertoo Ruotsin puolustusministeriön alaisen Kokonaispuolustuksen tutkimusinstituutti FOI:n asiantuntijana toimiva Leijonhielm.

Leijonhielm kommentoi asiaa Aftonbladetin pyynnöstä Trumpin lehdistösihteerin Sean Spicerin lauantaisesta lehdistötilaisuudesta syntyneen kohun seurauksena. Tilaisuudessa Spicer hyökkäsi mediaa vastaan syyttämällä sitä Trumpin virkaanastujaisten yleisömäärän vääristelystä.

Spicer totesi virkaanastujaisten keränneen ennätysyleisön, vaikka tapahtumasta otetut ilmakuvat ja Washingtonin joukkoliikenteen matkustajamääristä antamat tiedot kertovat muuta.

– Lehdistösihteerimme antoi vaihtoehtoisia faktoja, Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway kommentoi asiaa sunnuntaina lisäten vettä myllyyn entisestään.

Rinnakkaisia ajatuksia, samankaltainen viesti

Leijonhielmin mukaan Spicerin lehdistötilaisuudessa oli Venäjä-asiantuntijan näkökulmasta erittäin tuttuja sävyjä.

– On huomattavissa, että Trumpin lehdistösihteerillä on tiettyjä yhteisiä piirteitä Putinin lehdistösihteerin Dmitri Peskovin kanssa.

Leijonhielm kertoo havaitsevansa yhtäläisyyksiä myös Venäjän presidentin ja Trumpin välittämien viestien sisällöissä. Hänen mukaansa presidenteillä on useita rinnakkaisia ajatuksia, mikä tekee heidän viesteistään hyvin samankaltaiset.

– Se, että valta antaa voimaa ja mielikuvan vahvasta valtiosta, vahvasta kädestä ja vahvimman oikeudesta. Ja että ei haluta kritiikkiä medialta. Henki on sama kuin lapsilla, mitä tulee vahvimman oikeuteen, Leijonhielm antaa esimerkkejä presidenttien ajatusten samankaltaisuuksista.

Putinin ajatusmaailmassa voittajia voi olla vain yksi, ja muut ovat häviäjiä. Leijonhielmin mukaan Trump menee tässä vielä pidemmälle kuin Putin.

– Putin ei kutsu toimittajia valehtelijoiksi, koska hän on tässä viisaampi. On kuitenkin selvää, että hän joutuu silminnähtäviin riitoihin ympäröivän maailman kanssa. Trump on vasta aloittanut tämän, mutta hänellä on aikaa, Leijonhielm toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?