6-vuotias Zora tiivisti Washingtonin marssijoiden viestin, valitsi itse nämä sanat: ”Presidentti Trump, olen hyvin pettynyt” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

6-vuotias Zora tiivisti Washingtonin marssijoiden viestin, valitsi itse nämä sanat: ”Presidentti Trump, olen hyvin pettynyt”

Naisten marssi keräsi Washingtoniin satojatuhansia ihmisiä.

Kuusivuotias Zora Lafargue on pettynyt uuden presidentin suvaitsemattomuuteen. Zora osallistui mielenosoitukseen äitinsä kanssa, joka kertoo, että tytär valitsi itse sanat kylttiinsä.

21.1.2017 21:22

Susan Staley, 60, ei ole koskaan elämässään osallistunut mielenosoitukseen – ennen kuin lauantaina. Nyt hän istui bussissa 17 tuntia vain osallistuakseen protestimarssiin presidentti Donald Trumpia vastaan.

– Trump edustaa kaikkea, mitä Amerikka ei ole, hän sanoo.

Hän pitää uutta presidenttiä pelottavana diktaattorina, joka uhkailee jokaista vastaansa nousevaa ihmistä ja pyrkii vaientamaan lehdistön. Hän muistuttaa, että suurin osa amerikkalaisista ei äänestänyt Trumpia.

– Katso, miten paljon ihmisiä on tullut paikalle. Olemme näin yhtenäisiä.

Sisarukset Susan ja Barry Staley osallistuvat mielenosoitukseen ensimmäistä kertaa elämässään.

Vaaleanpunaisten kissankorvapipojen koristama väkijoukko ympärillä levittyy niin laajalle, ettei ihmisten määrää edes käsitä. Naisten marssille Yhdysvaltojen pääkaupunkiin Washingtoniin on saapunut satojatuhansia ihmisiä eri puolilta maata.

Monet ovat Staleyn lailla uhranneet kahden peräkkäisen yön unet päästäkseen mukaan. Yhteiskuljetukset eri puolilta maata ovat tuoneet aamuksi kaupunkiin bussilasteittain marssijoita. Ensi yönä matka taittuu päinvastaiseen suuntaan.

Kähmintäpuheet eivät unohdu

Marssia varten kudotut kissankorvapipot viittaavat vaalikampanjan aikana julkisuuteen tulleeseen nauhoitukseen, jossa Trump kehuskeli "tarttuvansa naisia sukuelimestä" lupaa kyselemättä. Hänen käyttämänsä sana "pussy" tarkoittaa sekä naisen sukuelintä että kissimirriä.

Kissateema on esillä myös mielenosoittajien kylteissä. "Pidä pienet kätesi erossa minun kissastani", Trumpia ohjeistetaan.

Bostonilainen 16-vuotias Julia Gilbert marssii viestittääkseen presidentille, etteivät naisia halveksivat puheet käy päinsä.

– Hän tekee vihasta hyväksyttävää, eikä se ole hyväksyttävää, hän sanoo.

Sama viesti on kuusivuotiaalla Zora Lafarguella, jonka kyltissä lukee "Presidentti Trump, olen hyvin pettynyt". Hänen äitinsä Sophie Lafargue kertoo tyttären valinneen tekstin itse.

Zora seisoo betoniporsaan päällä ja esittelee kylttiä ohikulkijoille.

– Minusta on hyvä olla täällä, koska olen nainen, hän sanoo.

Sophie Lafargue kertoo, että myös hänen 13-vuotias poikansa on reagoinut voimakkaasti vaalitulokseen.

– Hän itki kun Trump valittiin ja sanoi ettei voi uskoa, että meillä on presidentti, jonka mielestä naisia saa kouria sukuelimestä.

Lafargue hätkähti poikansa sanoja.

– Lapset ovat niin alttiita vaikutuksille. Minua kauhistuttaa ajatella, mitä Trumpin kannattajien lapset puhuvat.

Washingtonin marssille odotettiin jopa puolta miljoonaa osallistujaa.

Rakkautta, ei vihaa

Kaikkien ihmisten kunnioittaminen ja tasa-arvo ovat mielenosoittajien pääviesti, mutta heillä on uudelle presidentilleen paljon muutakin sanottavaa.

Tämä osa amerikkalaisista haluaa toimia ilmastonmuutosta vastaan, toivottaa maahanmuuttajat tervetulleiksi ja edistää sateenkaarikansan oikeuksia.

– Rakastakaa toisianne enemmän kuin vihaatte häntä, lukee erään mielenosoittajan kyltissä.

Se sopii tämän tapahtuman iskulauseeksi hyvin.

Väkijoukosta kuuluu iloista puheensorinaa ja silloin tällöin hurraa-huutoja. Marssijat ihastelevat toistensa humoristisia kylttejä ja kehuvat toisiaan.

Susan Staley osoittaa mieltään 72-vuotiaan isoveljensä Barry Staleyn kanssa, joka on lentänyt marssille varta vasten Kaliforniasta saakka. Tapahtuma antoi sisaruksille oivan syyn tavata.

– Mikä sen parempaa kuin nousta yhdessä tyranniaa vastaan, pikkusisko hymyilee veljensä kainalossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?