Katso kuvat Washingtonin jättimarssilta – jopa puoli miljoonaa ihmistä marssi Trumpia vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katso kuvat Washingtonin jättimarssilta – jopa puoli miljoonaa ihmistä marssi Trumpia vastaan

Naisten marsseja on järjestetty niin Yhdysvalloissa, Australiassa kuin Helsingissä.


21.1.2017 20:33

Naisten marssit ovat saaneet ihmiset liikkeelle ympäri maailmaa. Washingtonissa, jossa presidentti Donald Trump vannoi eilen virkavalansa, marssin järjestäjät ovat nostaneet arviotaan 200 000 osallistujasta jopa puoleen miljoonaan, AFP kertoo.

Kaupungin metron liikennöitsijä on puolestaan Reutersin mukaan kertonut, että kello kuudesta alkaen Suomen aikaa, metrolippuja on ostettu 275 000. Kyseessä on 82 000 enemmän kuin Trumpin virkaanastujaispäivänä vastaavaan aikaan ja kahdeksan kertaa enemmän kuin tavallisena lauantaina.

Chicagossa marssi on jouduttiin perumaan yllättävän suuren osallistujamäärän vuoksi, Chicago Tribune kertoo. Joukkokokous pidetään kuitenkin. Tapahtumaan on osallistunut noin 150 000 henkeä, kun alunperin osallistujien määräksi oli arvioitu noin 22 000 henkeä.

Mielenosoittajia matkalla Naisten marssiin Washingtonissa.

Marssijat puolustavat myös muun muassa maahanmuuttajien oikeuksia

Naisten marssien kimmokkeena ovat olleet Trumpin vaalikampanjan aikana ja sen aikana esille tuodut alentavat kommentit naisista. Trump joutui myös kohun keskelle vanhan ääninauhan vuodettua julkisuuteen. Vuonna 2005 nauhoitetulla ääninauhalla Trump sanoi esimerkiksi voivansa kouria naisia, koska on julkkis. Trumpin pelätään myös heikentävän naisten oikeuksia puuttumalla esimerkiksi aborttiklinikoiden rahoitukseen.

Tapahtuman järjestäjät ovat kiistäneet marssivansa suoraan Trumpia vastaan. Protestin tarkoituksena on kuitenkin sanottu olevan maahanmuuttajien oikeuksien turvaaminen ja abortin mahdollisuuden turvaaminen – asioita, joita Trumpin pelätään rajoittavan.

Washingtonissa järjestetään suurin Naisten marssi.

Marsseilla on nähty runsaasti esimerkiksi kylttejä, joissa kritisoidaan Trumpin politiikkaa. Monella on myös paitoja tai kylttejä, joissa lukee ”nasty woman” (suom. inhottava nainen). Trump kutsui muun muassa demokraattien presidenttiehdokkaana ollutta Hillary Clintonia inhottavaksi naiseksi. Suosittu kyltti näytti olevan myös sanaleikki ”love trumps hate” (suom. rakkaus voittaa vihan).

Julkkikset ja poliitikot osallistuvat marsseille

Monet julkisuuden henkilöt ovat osallistuneet marsseille. Näyttelijä Ashley Judd piti Washingtonissa puheen, jossa sanoi, ettei ole yhtä inhottava kuin natsien käyttämä swastika sateenkaarilipussa.

– Olen inhottava, koska minun isoäitini taistelivat saadakseen minut äänestyskoppiin, Judd sanoi.

– Miksi mustan naisen tai latinonaisen työn arvo on vain 63 ja 54 senttiä etuoikeutetun valkoisen miehen tyttären dollarista?

Senaattori Tammy Duckworth Illinoisista osallistui myös Washingtonin marssille. Duckworth on Irakin sodan veteraani, joka menetti molemmat jalkansa sodassa.

–En vuodattanut verta tämän maan puolesta, en kirjaimellisesti luovuttanut osia vartalostani, jotta perustuslakia poljettaisiin.... Emme palvelleet suojellaksemme perustuslakia vain, että he voisivat perua oikeuksiamme.

Naisten marsseja on järjestetty Yhdysvaltojen lisäksi ainakin Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Intiassa ja useissa Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien.

Myös Helsingissä marssittiin.

Pariisissa järjestettiin myös Naisten marssi.

Ihmiset protestoivat Saksan Berliinissä, Brandenburgin portilla.

Myös Keniassa marssittiin.

Lontoossa mielenosoittajat kokoontuivat Trafalgar Squarelle.

Lontoossa mielenosoittajat kulkivat Yhdysvaltain-suurlähetystöltä Trafalgar Squarelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?