Tässä Trumpin koko kohuttu puhe – lue sanasta sanaan

rac

Julkaistu:

Virkaanastujaiset
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti perjantaina ensimmäisen puheensa. IS käänsi koko puheen sanasta sanaan.
Päätuomari Roberts, presidentti Carter, presidentti Clinton, presidentti Bush, presidentti Obama, amerikkalaiset, maailman kansalaiset: kiitos.

Me, Yhdysvaltain kansalaiset, olemme nyt liittyneet yhteen ja meillä on suuri kansallinen pyrkimys jälleenrakentaa maamme ja lunastaa uudelleen lupaus kansallemme.

Yhdessä me määrittelemme Yhdysvaltain ja maailman suunnan vuosiksi eteenpäin. Kohtaamme haasteita, koemme vastoinkäymisiä, mutta me hoidamme työmme.

Joka neljäs vuosi keräännymme näille portaille ja toteutamme järjestäytyneen ja rauhanomaisen vallanvaihdon. Olemme presidentti Obamalle ja ensimmäiselle rouvalle Michelle Obamalle kiitollisia heidän ystävällisestä avustaan. He ovat olleet upeita. Kiitos.

Tämän päivän seremonialla on kuitenkin erityinen merkitys tänään, koska me emme vain siirrä valtaa hallinnolta toiselle tai puolueelta toiselle, vaan me siirrämme vallan Washingtonista ja annamme sen takaisin teille, kansalle.

Liian kauan pieni ryhmä kansakuntamme pääkaupungissa on kerännyt hyödyn hallinnosta ja laittanut kansan vastaamaan kustannuksista.

Washington kukoisti, mutta ihmiset eivät jakaneet sen rikkauksia. Poliitikot menestyivät, mutta työpaikat lähtivät ja tehtaat sulkeutuivat. Eliitti suojeli itseään, mutta ei maamme kansalaisia. Heidän voittonsa eivät ole olleet teidän voittojanne. Heidän menestyksensä ei ole kuulunut teille. Kun he juhlivat kansakuntamme pääkaupungissa, vaikeuksissa olleilla perheillä eri puolilla maata ei ollut aihetta juhlaan.

Se kaikki muuttuu nyt ja tässä, koska tämä on teidän hetkenne, se kuuluu teille.

Se kuuluu kaikille tänne kerääntyneille ja kaikille, jotka katsovat tätä eri puolilla Yhdysvaltoja. Tämä on teidän päivänne. Nämä ovat teidän juhlanne. Ja tämä maa, Amerikan Yhdysvallat, on teidän maanne.

Nyt on merkitystä vain sillä, että hallinto on kansan käsissä, ei sillä mikä puolue hallitsee. 20. tammikuuta 2017 muistetaan päivänä, jolloin kansasta tuli jälleen tämän maan hallitsijoita. Maamme unohdettuja miehiä ja naisia ei enää unohdeta. Teitä kuunnellaan nyt. Kymmenet miljoonat teistä muodostivat historiallisen liikkeen, jollaista maailma ei ole koskaan aiemmin nähnyt.

Tämän liikkeen ytimessä on vakaumus, että valtion tehtävä on palvella kansalaisiaan. Amerikkalaiset haluavat mahtavia kouluja lapsilleen, turvallisia asuinalueita perheilleen ja hyviä työpaikkoja itselleen. Ne ovat oikeamielisten ihmisten oikeutettuja ja kohtuullisia vaatimuksia.

Mutta liian monien kansalaistemme todellisuus on erilainen: äidit ja lapset ovat slummien vankeina, ruostuneet tehtaat levittäytyvät kuin hautakivet maisemassa, koulutusjärjestelmään syydetään rahaa, mutta nuorilta ja ihanilta oppilailta riistetään oikeus tietoon. Rikollisuus, jengit ja huumeet ovat vieneet liian monta elämää ja ryöstäneet maaltamme niin paljon toteutumattomia mahdollisuuksia.

Tämä amerikkalainen verilöyly päättyy tähän ja nyt.

Me olemme yksi kansakunta, ja sen tuska on meidän tuskamme. Sen unelmat ovat meidän unelmiamme. Sen menestys on meidän menestyksemme. Meillä on yhteinen sydän, yhteinen koti ja yhteinen loistava kohtalo.

Virkavalani tänään on uskollisuudenvala kaikille amerikkalaisille.

Vuosikymmeniä olemme rikastuttaneet ulkomaista teollisuutta amerikkalaisen teollisuuden kustannuksella, tukeneet muiden maiden armeijoita samalla kun olemme sallineet oman armeijamme surullisen riistämisen. Olemme puolustaneet muiden maiden rajoja, mutta kieltäytyneet puolustamasta omiamme.

Olemme syytäneet biljoonia ja biljoonia dollareita ulkomaille, mutta oma infrastruktuurimme on ränsistynyt ja rappeutunut. Olemme tehneet muista maista rikkaita samalla kun oman maamme vauraus, voima ja luottamus on kadonnut horisonttiin. Yksi toisensa jälkeen tehtaat suljettiin ja ne lähtivät maasta eikä ajatustakaan suotu miljoonille ja miljoonille jälkeen jätetyille amerikkalaisille työläisille. Keskiluokan rikkaus on viety heidän kodeistaan ja jaettu uudelleen kaikkialle maailmaan.

Mutta se on menneisyyttä. Nyt katsomme tulevaisuuteen.

Olemme kokoontuneet tänään yhteen antaaksemme uuden julistuksen, joka kuullaan jokaisessa kaupungissa, jokaisen ulkomaan pääkaupungissa ja jokaisessa valtakeskuksessa. Tästä päivästä maatamme hallitsee uusi näkemys. Tästä hetkestä eteenpäin on vain Amerikka ensin. Amerikka ensin.

Kaikki päätökset kaupankäynnissä, veroissa, siirtolaisuudessa ja ulkosuhteissa tehdään Yhdysvaltain työläisten ja perheiden etujen mukaisesti. Meidän täytyy suojella rajojamme tuholta, joka syntyy, kun muut maat tekevät tuotteemme, varastavat yrityksemme ja tuhoavat työpaikkamme. Suojelu takaa mahtavan vaurauden ja voiman.

Taistelen puolestanne kehoni jokaisella henkäyksellä. En koskaan, ikinä petä teitä.

Yhdysvallat alkaa jälleen voittaa, se voittaa ennennäkemättömällä tavalla.

Tuomme työpaikkamme takaisin. Otamme rajamme takaisin. Palautamme rikkautemme ja palautamme unelmamme. Rakennamme uusia teitä, valtateitä, siltoja, lentokenttiä, tunneleita ja rautateitä joka puolelle ihmeellistä maatamme. Kansalaisemme pääsevät sosiaaliavun piiristä takaisin töihin rakentamaan maatamme amerikkalaisin käsin amerikkalaisella työvoimalla.

Seuraamme kahta yksinkertaista sääntöä: Osta amerikkalaista. Palkkaa amerikkalainen.

Etsimme ystäviä ja hyvää tahtoa muista kansakunnista, mutta teemme sen yhteisymmärryksessä, että jokaisella maalla on oikeus laittaa oma etunsa ensimmäiseksi.

Emme vie elämäntapaamme muille kansoille vaan haluamme sen olevan loistavana esimerkkinä jokaiselle.

Vahvistamme vanhoja liittolaisuuksia ja luomme uusia, yhdistämme sivistyneen maailman radikaalia islamilaista terrorismia vastaan ja pyyhimme sen pois Maan päältä.

Politiikkamme perustana on täydellinen uskollisuus Amerikan Yhdysvalloille. Kun olemme lojaaleja maallemme, löydämme uudelleen lojaalisuuden toisiamme kohtaan.

Kun avaatte sydämenne isänmaallisuudelle, ennakkoluuloille ei ole siinä sijaa.

Raamattu kertoo meille, ”kuinka hyvää ja miellyttävää on kun Jumalan kansa elää yhdessä yhtenäisenä”. Meidän täytyy kertoa mielipiteemme avoimesti, keskustella erimielisyyksistämme rehellisesti, mutta tavoitella aina solidaarisuutta. Kun Yhdysvallat on yhtenäinen, se on täysin pysäyttämätön.

Ei ole syytä pelkoon. Me olemme turvassa ja meitä suojellaan aina. Meitä suojelevat mahtavat miehet ja naiset armeijassa ja poliisissa, ja mikä tärkeintä, Jumala suojelee meitä.

Lopuksi, meidän täytyy ajatella suuria ja toivoa vielä suurempaa. Me amerikkalaiset ymmärrämme, että kansakunta voi elää vain kun se ponnistelee.

Me emme enää hyväksy poliitikkoja, jotka vain puhuvat eivätkä toimi, valittavat jatkuvasti, mutta eivät koskaan tee mitään asialle.

Tyhjän puheen aika on ohi.

Nyt on toiminnan aika.

Älkää antako kenenkään sanoa, että jotain ei voi tehdä. Mikään haaste ei lannista amerikkalaisten sydäntä ja taistelua ja henkeä. Me emme epäonnistu. Maamme menestyy ja kukoistaa jälleen. Seisomme uuden vuosisadan synnyn kynnyksellä, valmiina avaamaan avaruuden mysteerit, vapauttamaan maa sairauksien kurjuudesta, valjastamaan huomisen energian, teollisuuden ja teknologian.

Uusi kansallinen ylpeys sävähdyttää sielujamme, nostaa katseemme ja parantaa kahtiajakomme. On aika muistaa vanha viisaus, jota sotilaamme eivät koskaan unohda: olimme sitten mustia tai ruskeita tai valkoisia, me vuodamme samaa punaista patrioottien verta, nautimme samoista kunniakkaista vapauksista, tervehdimme samaa mahtavaa Yhdysvaltain lippua.

Detroitin rönsyilevälle kaupunkialueelle ja Nebraskan tuulenpieksemille tasangoille syntynyt lapsi katsoo samaa yötaivasta ja täyttää sydämensä samoilla unelmilla ja heidät valtaa saman Kaikkivaltiaan luojan elämän henkäys.

Kaikki amerikkalaiset kaupungeissa lähellä ja kaukana, pienissä ja suurissa, vuorelta toiselle, mereltä merelle, kuulkaa nämä sanat:

Teitä ei enää jätetä huomiotta. Teidän äänenne, toivonne ja unelmanne määrittelevät amerikkalaisen kohtalomme. Rohkeutenne ja hyvyytenne ja rakkautenne johdattavat meitä tiellämme.

Yhdessä me teemme Amerikasta jälleen vahvan.

Teemme Amerikasta jälleen vauraan.

Teemme Amerikasta jälleen ylpeän.

Teemme Amerikasta jälleen turvallisen.

Ja kyllä, yhdessä me teemme Amerikasta jälleen mahtavan.

Kiitos, Jumala suojelkoon teitä ja Amerikkaa.

  • Video: Katso videolta mitä Yhdysvaltain historian tutkija, dosentti Rani-Henrik Andersson kertoo presidentti Trumpin puheesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt