”Moni varmasti pelästyi” – Trumpin dramaattisen puheen sävy kiinnitti asiantuntijan huomion

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltojen historian tutkija, dosentti Rani-Henrik Andersson sanoo, että uusi presidentti Donald Trump tuntui suuntaavan puheensa kannattajilleen, ei koko kansalle.
Valtaeliitti on tehnyt päätöksiä aivan liian pitkään, ja tavalliset ihmiset ovat maksaneet hinnan. Tehtaat sulkevat oviaan, ja sisäkaupungeissa asuvat perheet kokevat ahdinkoa samalla, kun järjestelmä suojelee itseään. Nyt kaikki kuitenkin muuttuu ja amerikkalaisilla on edessään yhteinen voittokulku.

Nämä lupaukset ovat tuttuja Donald Trumpin vaalikampanjapuheista, ja perjantai-iltana Suomen aikaa hän toisti ne virkaanastujaispuheessaan Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssä.

Katso Donald Trumpin virkaanastujaispuhe kokonaisuudessaan.


Hänen puheensa vilisi patrioottista retoriikkaa ja vain vähän pyrkimystä kansakunnan ja ulkovaltojen keskinäisen yhteisyyden ja sovun löytämiseen, arvioi Yhdysvaltojen historian tutkija, dosentti Rani-Henrik Andersson IS:lle.

 

Se ei ollut ylevyyteen pyrkivä puhe, vaan jonkinnäköinen kampanjapuhe.

Andersson puntaroi virkavalansa juuri vannoneen presidentti Trumpin puhetta tuoreeltaan ISTV:n suorassa lähetyksessä. Asiantuntija yllättyi siitä, että Trump tuntui suuntaavan asiansa kannattajilleen eikä koko kansalle.

– Se ei ollut ylevyyteen pyrkivä puhe, vaan jonkinnäköinen kampanjapuhe. Hän toisteli samoja asioita samalla tyylillä kuin vaalikampanjassaan, mihin ei ehkä olisi ollut tarvetta.


Trump korosti useaan otteeseen sitä, että Yhdysvallat toimii jatkossa kaikessa oma etu edellä:

– Amerikka alkaa jälleen voittaa, voittaa enemmän kuin koskaan ennen, hän julisti.

Moni varmasti pelästyi tätä retoriikkaa, vaikka se ei ollut Trumpilta mitään uutta, Andersson uskoo.

– Tästä puheesta varmasti järkyttyvät sekä demokraatit että ulkovallat. -- Voin kuvitella, että monet Yhdysvalloissa ovat aivan shokissa, mutta Trumpin vankkumattomat kannattajat tykkäävät, koska hän osoitti johtajuutta.

 

Voin kuvitella, että monet Yhdysvalloissa ovat aivan shokissa, mutta Trumpin vankkumattomat kannattajat tykkäävät, koska hän osoitti johtajuutta.

Anderssonin mukaan Trumpin lupaus palauttaa valta Washington DC:n salongeista kansalle on ristiriidassa hänen tekemiensä virkanimitysten kanssa: suurin osa Trumpin kabinetista edustaa valta- ja rahaeliittiä.

Anderssonin mielestä puhetta värittivät muutenkin kautta linjan ristiriitaisuudet. Presidentti esimerkiksi lupasi yhtenäistä kansaa ja uutta visiota, mutta ei antanut konkreettisia esimerkkejä siihen, kuinka aikoo lupauksiaan toteuttaa.

Trump teki myös myönnytyksiä: korosti kaikkien ihmisten olevan samaa verta etniseen alkuperään katsomatta ja lupasi esimerkiksi rakentaa teitä, siltoja, lentoasemia ja rautateitä. Infrastruktuuriin panostamisen Andersson uskoo miellyttävän myös demokraatteja.

Päällimmäisenä tutkijan mieleen kuitenkin jäi puheen aggressiivinen sävy.

– Puheessa oli monta hyvää ja positiivista asiaa, mutta nekin tulivat hirveän hyökkäävällä tavalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt