Suora lähetys: Mielenosoittajat riehuvat Washingtonissa – ikkunoita rikki, anarkistiliput liehuvat, banderolleissa sirppi ja vasara - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suora lähetys: Mielenosoittajat riehuvat Washingtonissa – ikkunoita rikki, anarkistiliput liehuvat, banderolleissa sirppi ja vasara

Donald Trumpin virkaanastujaiset ovat aiheuttaneet historiallisen määrän mielenosoituksia.

20.1.2017 18:10

Washington D.C:n kaduilla on nähty ennen Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastumista useita mielenosoituksia.

Osa protesteista on eskaloitunut. Kauttaaltaan mustiin pukeutuneet mielenosoittajat juoksivat alkuillasta Suomen aikaa pitkin Yhdysvaltain pääkaupungin keskustan katuja ja rikkoivat julkista omaisuutta, kuten roskiksia ja näyteikkunoita. Osalla oli mukana musta anarkistilippu. Joillakin oli myös banderolleja, joissa näkyivät sirppi ja vasara.

Reuters-uutistoimiston uutiskuvassa näkyi, kuinka mielenosoittajat etenivät kadulla pääosin rauhallisena rintamana, mutta seurueesta irroittautui välillä ihmisiä, jotka saivat välittömästi peräänsä huomioliiveihin pukeutuneita poliiseja. Kaupungilla kuului myös pamauksia.

Viranomaiset ovat saaneet ennakkoilmoituksia noin kolmestakymmenestä mielenosoituksesta. Reutersin mukaan se on kaikkien aikojen ennätys ennen presidentin virkaanastujaisia.

Osa mielenilmaisuista on Trumpin puolella, suurin osa häntä vastaan. Poliisi ilmoitti, että noin 10 000 lainvalvojaa on värvätty vartioimaan protesteja.

– Rakennamme tässä Trumpin ensimmäistä muuria, suoja-aitaa pystyttävä työntekijä vitsaili Reutersin toimittajalle aamulla, viitaten muuriin, jonka Trump on kertonut pystyttävänsä Meksikon rajalle.

Ylivoimaisesti suurimmaksi mielenilmaisuksi odotetaan muodostuvan lauantaina pidettävän naisten mielenosoituksen. Siihen ennustetaan osallistuvan noin 200 000 osanottajaa eri puolilta Yhdysvaltoja. Protesteja järjestetään muuallakin maailmassa aina Australian Sydneytä myöten.

Suuri joukko mielenosoittajia kerääntyi Capitol-kukkulan liepeille iltapäivällä muutamaa tuntia ennen virkaanastujaisten alkua. Ennen virkaanastujaisia mielenilmaisut olivat vielä kohtuullisen pieniä.

”Pysäyttäkää Trumpin ja Pencen fasistinen hallinto jo ennen kuin se alkaa”, luki banderolleissa.

Suoraa lähetystä mielenosoituksista voit katsoa tästä:

Mielenosoittajat yrittivät estää ihmisiä pääsemästä katsomaan virkaanastujaisparaatia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?