Kuinka monta kertaa Trump sanoo ”great”? Maailmalla lyödään isoja vetoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuinka monta kertaa Trump sanoo ”great”? Maailmalla lyödään isoja vetoja

Jos Donald Trump yltää samaan tahtiin kuin hetkittäin vaalivoittopuheessaan marraskuussa, hän pystyy kahteensataan great-sanaan.

20.1.2017 14:34

Great on englantia ja tarkoittaa suurta, mahtavaa, suurenmoista. Juuri sitä oli voittajien mielestä koko Donald Trumpin vaalikampanjakin.

Niinpä kampanjan tunnus ja slogan oli ”Make America great again”.

Juuri nyt on ajankohtaista veikata, kuinka monta kertaa Trump sanoo great-sanan perjantain virkaanastujaispuheessaan. Siitä lyödään maailmalla isoja vetoja.

  • Yllä olevalla videolla esitetään klippi Donald Trumpin great-toistoista. Ilmiötä kommentoi Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan laitoksen dosentti Rani-Henrik Andersson.

Meneekö ikivanha ennätys 29 vihdoin rikki?

Jännitystä riittää siinäkin, onko Trumpin tuleva virkaanastujaispuhe ”the greatest ever” (kaikkien aikojen mahtavin)?

Ennätystä pitää hallussaan presidentti James Monroe, joka käytti great-sanaa 29 kertaa virkaanastujaispuheessaan vuonna 1821. Hän paransi tuolloin omissa nimissään ollutta ennätystä, joka oli 25 ja tehty hänen ensimmäisen kauden puheessaan vuonna 1817.

Jos Trump pitää perjantaina yllä samaa huipputahtia, johon hän pääsi hetkittäin marraskuun voittopuheessaan (5 toistoa 30 sekunnissa), hän saa ennätyksen vaivatta nimiinsä. Teoriassa hän rikkoo jopa 200:n haamurajaan, jos pitää 20 minuutin puheen.

  ”Trump on uusissa sfääreissä”

– Yhdysvaltalaiset käyttävät enemmän superlatiiveja kuin me. Samoin toistoa ja ylisanoja. Se saattaa tuntua meistä teennäiseltä, mutta se on osa kulttuuria, Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan laitoksen dosentti Rani-Henrik selvittää.

– Mutta Trump on vienyt superlatiivin käytön uusiin sfääreihin, Andersson lisää.

– Kyllä hän varmaan harkiten niitä käyttää. Miksi muuttaa tyyliään, kun tähän asti meni hyvin.

Will on historian ykkönen

Brittilehti Telegraph raportoi verkossaan Yhdysvaltain presidenttien virkaanastujaispuheiden suosikkisanoista. Eniten historian aikana on käytetty will-sanaa. Yhteensä 872 kertaa.

Puhdas great on lausuttu 345 kertaa (9. sija) ja sen johdannaiset 458 kertaa.

Yhdysvaltain aiemmista presidenteistä James Monroe viljeli kosolti ”great” -ilmaisua virkaanastujaisissaan.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?