Gambian presidentiksi pyrkivä Barrow vannoo virkavalansa Senegalissa – Jammeh ei suostu luopumaan vallasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Gambian presidentiksi pyrkivä Barrow vannoo virkavalansa Senegalissa – Jammeh ei suostu luopumaan vallasta

Virkavala oli määrä vannoa Gambian pääkaupungissa, mutta Barrow ei pääse maahan turvallisesti, koska edellinen presidentti Yahya Jammeh ei suostu luopumaan vallasta.

Gambian edellinen presidentti Yahya Jammeh (oik.) hävisi presidentinvaalit joulukuussa, mutta ei suostu luopumaan vallasta.­

19.1.2017 13:53

Gambian presidentiksi valittu Adama Barrow vannoo virkavalansa tänään maan suurlähetystössä Senegalissa. Asiasta kertoi hänen edustajansa.

Barrowin oli määrä vannoa virkavalansa Gambian pääkaupungissa, mutta hän ei pääse maahan turvallisesti, koska edellinen presidentti Yahya Jammeh ei suostu luopumaan vallasta.

Jammeh hävisi presidentinvaalit joulukuussa. Tänään on päivä, jolloin hänen piti alkujaan luovuttaa valta vaalien voittajalle.

Presidentti Jammeh julisti maahan toissa päivänä poikkeustilan, jota hän perusteli sillä, että ulkovallat ovat sekaantuneet maan sisäisiin asioihin. Muun muassa Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisö ECOWAS on toistuvasti kehottanut Jammehia kunnioittamaan vaalitulosta.

Senegal on ilmoittanut olevansa valmis siirtämään joukkojaan Gambiaan, ellei Jammeh luovu vallasta.

Gambiassa maan armeijan päällikkö ilmoitti, ettei hän määrää joukkojaan taistelemaan, jos muiden Afrikan maiden joukkoja ylittää rajan Gambian puolelle. Armeijan päällikön Ousman Badjien mukaan hän ei halua sotilaidensa olevan mukana poliittisessa kiistassa. Hän kuvailee tilannetta tyhmäksi riidaksi.

Jammeh nousi Gambian presidentiksi sotilasvallankaappauksen myötä vuonna 1994. 51-vuotias Jammeh on herättänyt kansainvälisesti huomiota muun muun julistamalla Gambian islamilaiseksi maaksi, vetämällä maan pois Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta (ICC) ja väittämällä, että hän keksi yrteistä parannuskeinon hiviin ja aidsiin.

Matkatoimisto Tjäreborg päättää tänään, pitääkö Gambiassa lomaansa viettävät suomalaisturistit tuoda kotiin etuajassa. Asiasta kertoo STT:lle matkatoimiston tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Tjäreborgilla on Gambiassa 300 suomalaisturistia. Heistä reilut 200 on määrä lennättää Suomeen huomenna. Muiden on alun perin ollut määrä jatkaa lomaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?