Senegalin joukot eivät vielä vyöryneet Gambiaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Senegalin joukot eivät vielä vyöryneet Gambiaan

Senegalin joukkojen tiedottaja sanoi eilen, että maan joukot ovat valmiita ylittämään rajan Gambiaan keskiviikon vaihtuessa torstaiksi, jos presidentti Jammeh ei luovu vallastaan.

Turisteja lastattiin lentokentälle vieviin busseihin Banjulissa keskiviikkona. Tjäreborgilta kerrottiin eilen, että matkatoimistolla on maassa 300 suomalaisturistia. Perjantaina Gambiaan lennätetään tyhjä lentokone, joka tuo lomansa tuolloin päättävät 211 matkalaista Suomeen.­

19.1.2017 8:34

Senegal siirsi joukkojaan Gambian rajalle ja ilmoitti keskiviikkona, että armeija on valmis ylittämään rajan, ellei Gambian presidentti Yahya Jammeh suostu luopumaan vallasta keskiviikon vaihtuessa torstaiksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan myös Nigeria on lähettänyt sotilaitaan ja sotakoneitaan Senegaliin.

Vielä aamutuimaan ei kuitenkaan ollut tiedossa, että joukot olisivat ylittäneet rajan ja CNN:n mukaan Jammeh on yhä kieltäytynyt luopumaan vallasta.

Jammeh hävisi presidentinvaalit Adama Barrowille joulukuussa. Hänen oli määrä luopua vallasta torstaina, mutta Gambian parlamentti päätti pidentää hänen virkakauttaan ja samalla poikkeustilaa 90 päivällä.

Presidentti Jammeh julisti maahan toissa päivänä poikkeustilan, jota hän perusteli sillä, että ulkovallat ovat sekaantuneet maan sisäisiin asioihin. Muun muassa Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisö ECOWAS on toistuvasti kehottanut Jammehia kunnioittamaan vaalitulosta.

Gambiassa maan armeijan päällikkö ilmoitti, ettei hän määrää joukkojaan taistelemaan, jos muiden Afrikan maiden joukkoja ylittää rajan Gambian puolelle. Armeijan päällikön Ousman Badjien mukaan hän ei halua sotilaidensa olevan mukana poliittisessa kiistassa. Hän kuvailee tilannetta tyhmäksi riidaksi.

Gambiassa satoja suomalaisturisteja

Yhä sekasortoisempaan tilanteeseen ajautuvassa Gambiassa on edelleen satoja suomalaisturisteja, joista osa lennätetään perjantaina takaisin Suomeen. Britti- ja hollantilaisturisteja lennätettiin satamäärin kotimaihinsa jo keskiviikkona.

Matkatoimisto Tjäreborgilta kerrottiin eilen STT:lle, että matkatoimistolla on maassa 300 suomalaisturistia. Perjantaina Gambiaan lennätetään tyhjä lentokone, joka tuo lomansa tuolloin päättävät 211 matkalaista Suomeen.

Perjantain lomalento Gambiaan on peruttu, kertoi Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski STT:lle. Päätökseen vaikutti Ruotsin ulkoministeriön maanantaina päivittämä matkustustiedote, jossa suositellaan toistaiseksi välttämään tarpeetonta matkustamista Gambiaan. Suomen ulkoministeriöllä ei ole omaa matkustustiedotetta maahan, sillä maassa ei ole suomalaisedustustoa.

Jammeh hallinnut vuodesta 1994 asti

Jammeh nousi Gambian presidentiksi sotilasvallankaappauksen myötä vuonna 1994. 51-vuotias Jammeh on herättänyt kansainvälisesti huomiota muun muun julistamalla Gambian islamilaiseksi maaksi, vetämällä maan pois Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta (ICC) ja väittämällä, että hän keksi yrteistä parannuskeinon hiviin ja aidsiin.

Jammeh on myös muun muassa käskenyt YK:n entisen pääsihteerin Ban Ki-moonin painua helvettiin sen jälkeen, kun Ban oli vaatinut, että vankeudessa kuolleen aktivistin tapaus tutkitaan.

Samaan aikaan monet ovat olleet kiitollisia Jammehille investoinneista, joita tämä on suunnannut koulutukseen ja terveysjärjestelmään, jotka olivat pahoin laiminlyötyjä vielä Jammehin edeltäjän aikana.

Jammeh myös kehotti viime vuonna käytyjen vaalien alla ihmisiä välttämään väkivaltaa. Vaalituloksen selvittyä Jammeh ensin tunnusti tappionsa, mikä keräsi paljon kiitosta. Myöhemmin hän kuitenkin ilmoitti, että pitää vaaleja epärehellisinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?