”Ei tämä enää lomalta tunnu” – Suomalainen Mariann lähtisi Gambiasta vaikka heti

Suomalainen Mariann kertoi tilanteestaan AFP:n toimittajalle ja tuli täysin väärinymmärretyksi.

18.1.2017 22:43

Tilanne Gambiassa on sekava.

Pienessä länsiafrikkalaismaassa on satoja suomalaisturisteja, joista osa lennätetään perjantaina takaisin Suomeen.

Sekavaan tilanteeseen joutui myös suomalainen Mariann Lundvall annettuaan hotellinsa vastaanotossa haastattelun uutistoimisto AFP:n toimittajalle.

Haastattelun mukaan Lundvall olisi ilmoittanut, ettei ole lähdössä minnekään, ellei Suomen hallitus niin päätä, koska ”Helsingissä on nyt niin kylmä”.

Suomeen haastattelun välitti Suomen tietotoimisto STT ja myös IS käytti sitä.

Lundvall kertoo nyt puhelimitse Ilta-Sanomille kysymyksessä olevan täydellinen väärinkäsitys.

– Totta kai me lähdemme täältä pois heti kun se on mahdollista. Ei tämä enää miltään lomalta tunnu. Meitä on kehotettu pysyttelemään hotellialueella vaikka kadut ovatkin nyt rauhallisia.

Lundvall kertoo antaneensa haastattelun englanniksi. Toimittaja oli itse kommentoinut Suomen koleutta.

– Kerroin hänelle, että tulimme tänne ilmaston vuoksi ja että tammikuu on meillä hyvä aika matkustaa.

Missään nimessä Lundvall ei ole kieltäytynyt evakuoinnista. Päinvastoin.

– Odottelemme tässä koko ajan tietoa, milloin pääsemme pois. Tjäreborg kertoi, että perjantaina viedään pois 211 matkustajaa ja loput normaalisti sen mukaan, miten lomat loppuvat.

– Toivon, että mekin pääsemme pois heti, kun se on mahdollista.

Lundvallin loma päättyisi 3. helmikuuta. Hän saapui Gambiaan 6. tammikuuta.

Gambian sekasorron syynä on presidentinvaalit hävinneen Yahya Jammehin sitkeä takertuminen valtaansa. Maassa on poikkeustila.

Britti- ja hollantilaisturisteja lennätettiin satamäärin kotimaihinsa keskiviikkona. Matkatoimisto Tjäreborgilla on Gambiassa 300 suomalaisturistia.

Ensi perjantain lomalento Gambiaan on peruttu, kertoi Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski STT:lle. Tyhjä kone hakee suomalaisturisteja pois.

Päätökseen vaikutti Ruotsin ulkoministeriön maanantaina päivittämä matkustustiedote, jossa suositellaan toistaiseksi välttämään tarpeetonta matkustamista Gambiaan.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole omaa matkustustiedotetta, sillä maassa ei ole suomalaisedustustoa. Pucilowski sanoi Tjäreborgin seuraavan tilannetta koko ajan ja reagoivan, jos levottomuuksia ilmenee.

Jammehin oli määrä luopua vallasta torstaina, mutta Gambian parlamentti päätti pidentää hänen virkakauttaan ja samalla poikkeustilaa 90 päivällä. Jammeh hävisi presidentinvaalit Adama Barrowille joulukuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?