Ulkomaat

Istanbulin iskun tekijällä ei ehkä ideologista motiivia – käteistä rahaa noin 185 000 euroa

Julkaistu:

Terroristiratsiassa löydettyjen rahojen alkuperä on epäselvä.
Saksalaislehti Bildin ja Wall Street Journalin mukaan Istanbulin yökerhoiskun tekijän motiivina olisi ollut ideologisten syiden lisäksi mahdollisesti myös raha. Lehdet tukeutuvat tiedoissaan turkkilaisiin turvallisuuslähteisiin.

Turkin poliisi otti maanantaina Istanbulin Esenyurtin kaupunginosasta kiinni uzbekistanilaisen Abdulgadir Masharipovin epäiltynä kaupungissa sattuneesta yökerhoammuskelusta, jossa kuoli uudenvuodenyönä 39 ihmistä.


Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi takavarikoi maanantaina ratsian yhteydessä rahaa 185 000 euron edestä sekä kaksi tuliasetta ja panoslipasta. Poliisi pidätti Masharipovin lisäksi yhden irakilaismiehen ja kolme naista, jotka ovat kotoisin Egyptistä ja Afrikasta. Poliisi ja turvallisuuspalvelu ratsasivat yhteensä viisi paikkaa, joilla epäiltiin olevan yhteyksiä terroristeihin.

Bildin mukaan on epäselvää, mistä rahat ovat peräisin ja mihin ne on tarkoitettu käytettäväksi. Viranomaisten selitykset tapahtuman motiiveista ovat ristiriitaisia.


Istanbulin kuvernööri Vasip Sahinin on sanonut, että Masharipovin epäillään tehneen iskun Isisin nimissä. Kuvernöörin mukaan Masharipov on saanut koulutuksensa Afganistanissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varapääministeri Numan Kurtulmus sanoi maanantaina lähtevänsä siitä, että iskuun olisi sotkeutunut myös ulkomainen tiedustelupalvelu. Tästä kieli hänen mukaansa se, että isku oli niin tehokkaasti suunniteltu ja toteutettu. Nimetön turvallisuusviranomainen taas on kertonut muun muassa Wall Street Journalille, että myös raha on saattanut olla teon motiivina. Tähän viittaisi löydetyn käteisen suuri määrä.

Terroristijärjestö Isis ilmoitti aiemmin olleensa Bosporinsalmen rannalla sijaitsevaan Reina-yökerhoon tehdyn terrori-iskun takana.