Trump haluaisi nähdä USA:ssa vähemmän bemareita ja Saksassa enemmän Chevroleteja – saksalaisministeri: ”Rakentakaa parempia autoja” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump haluaisi nähdä USA:ssa vähemmän bemareita ja Saksassa enemmän Chevroleteja – saksalaisministeri: ”Rakentakaa parempia autoja”

Donald Trumpin mukaan maiden välisen autokaupan epäsuhdasta kertoo se, ettei Saksan kaduilla näy juurikaan Chevroleteja.

16.1.2017 20:07

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump kertoi saksalaiselle Bild-lehdelle antamassaan laajassa haastattelussa pyrkivänsä järjestelemään uudelleen ”epätasapainoista” autokauppaa Saksan ja Yhdysvaltain välillä. Trump myös uhkasi, että Yhdysvaltoihin vietäville saksalaisille BMW-autoille voitaisiin asettaa 35 prosentin vero.

– Jos kuljet pitkin Viidettä Avenueta, kaikilla on talojensa edessä Mercedes-Benzit, eikö olekin? Kuinka monta Chevroletia näette Saksassa? Ette kovinkaan monta, ehkä ette yhtäkään... Tämä on yksisuuntainen katu, Trump huomautti Bildille.

Saksan talousministerin Sigmar Gabrielin mukaan saksalaisille vientiautoille asetettavalla verolla voisi olla karvaat seuraukset Yhdysvaltain autoteollisuudelle.

Trumpin puheisiin ehti maanantaina reagoimaan myös Saksan varaliittokansleri ja talousministeri Sigmar Gabriel, jonka mukaan saksalaisille vientiautoille asetettava vero saattaisi johtaa ”karvaaseen herätykseen” yhdysvaltalaisten autonvalmistajien keskuudessa, sillä nekin ovat riippuvaisia Atlantin yli ulottuvista toimitusketjuista.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain ja Saksan välinen autokauppa on ”yksisuuntainen katu”.

Gabrielin mukaan vero johtaisi siihen, että Yhdysvaltain ulkopuolella valmistettujen autonosien hintojen noustessa maan autoteollisuus heikkenisi ja sen tuotteet kallistuisivat.

– Uskoakseni BMW:n suurin tehdas on jo Yhdysvalloissa, Etelä-Carolinan Spartanburgissa. Haluaisin odottaa ja nähdä, mitä tästä sanoo kongressi, joka on enimmäkseen täynnä ihmisiä, jotka tahtovat päinvastaista kuin Trump, Gabriel kertoi Guardianin mukaan.

Kun Gabrielilta kysyttiin, mitä Trump voisi tehdä, jotta saksalaiset autonostajat hankkisivat enemmän amerikkalaisia autoja, oli hänen vastauksensa lyhyt ja ytimekäs:

– Rakentaa parempia autoja.

Guardianin mukaan saksalaisten autonvalmistajien BMW:n, Daimlerin ja Volkswagenin osakekurssit laskivat Trumpin lausuntojen seurauksena 0,85–1,54 prosentilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?