Irakin maahanmuuttoministeri pyytää ”Suomea ja muita maita” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irakin maahanmuuttoministeri pyytää ”Suomea ja muita maita” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

Julkaistu: 16.1.2017 10:21

Ministeri pyytää Suomea ja muita maita olemaan kiirehtimättä irakilaisten pakolaisten pakkopalautuksissa kotimaahansa.

Irakin maahanmuuttoministeri Jassim Mohammed Al-Jaff julkisti sunnuntaina ministeriön verkkosivuilla lausunnon, jossa hän torppaa Suomen ja muiden maiden järjestämät irakilaisten pakolaisten niin kutsutut pakkopalautukset.

Ministeri sanoi lausunnossaan, että Irakin hallitus suhtautuu kielteisesti irakilaispakolaisten palauttamiseen väkisin mistä tahansa maasta, ja lisäsi, että pakolaisten palauttaminen väkisin rikkoo kansainvälisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia.

Ministerin lausunnosta uutisoi ensin Helsingin Sanomat. Suomi on ainoa maa, jonka ministeri mainitsee nimeltä lausunnossaan.

Jutun pääkuvana olevalla HSTV:n videolla Irakiin käännytetyt kommentoivat turvapaikkapäätöksiään.

Helsingin poliisilaitoksen organisoimia charterlentoja tehtiin viime vuonna Suomesta Irakiin 17 ja niillä on palautettu noin 1 400 irakilaista. Yksi charterlento Irakiin maksaa noin 100 000 euroa.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tammikuussa, että irakilaiset jättivät loppuvuoden 2015 ja vuoden 2016 aikana yhteensä 21 700 turvapaikkahakemusta. Tähän mennessä noin 18 prosenttia on saanut myönteisen päätöksen.

Jos prosenttiluku pysyy samana myös jatkossa, niin kuluvan vuoden aikana on odotettavissa useita tuhansia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Se taas tarkoittaa laittomasti maassa oleskelevien määrän merkittävää kasvua nykyisestä. Arviot laittomasti Suomessa oleskelevien määrästä vaihtelevat tällä hetkellä kahden ja neljän tuhannen hengen välillä.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin johtama suomalaisdelegaatio kävi joulun alla Irakissa neuvottelemassa irakilaisten turvapaikanhakijoiden paluusta ja palauttamisesta Irakiin. Maiden välillä ei ole palautussopimusta.

Nerg totesi joulun alla, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisen kiirehtimisen taustalla on huoli siitä, että Suomessa laiton maassa oleskelu lisääntyy. Laittomasti ja ilman toimeentuloa maassa oleskelevat joutuvat helposti rikollisten hyväksikäyttämiksi tai saattavat ajautua itse tekemään rikoksia.

Alla olevalla HSTV:n videolla bagdadilaiset kommentoivat joulukuussa kuvatulla videolla kaupungin turvallisuustilannetta.

Tuoreimmat osastosta