Kohumuistiot Trumpista herättävät epäilyksiä – ”alkeellinen ja selittämätön virhe”

Asiantuntijoiden mukaan muistioissa esitetyt väitteet tuskin pitävät paikkansa.

Trump ja Venäjä ovat kiistäneet, että Venäjällä olisi hallussaan raskauttavaa materiaalia Trumpista.

13.1.2017 10:31

Aiemmin tällä viikolla uutiskanava CNN kertoi Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille ja väistyvälle presidentille Barack Obamalle annetusta tiivistelmästä, jossa sanottiin Venäjällä olevan mahdollisesti hallussaan arkaluontoista materiaalia Trumpista.

Tiedusteluviranomaisten kirjoittama tiivistelmä pohjautui muistioihin, joiden tekijän on mediassa sanottu olevan entinen MI6-agentti Christopher Steele.

Muistioissa esitettyjä väitteitä ei ole pystytty vahvistamaan, ja niiden todenperäisyys herättää epäilyksiä.

– Olen nähnyt paljon tiedustelutietoa Venäjästä ja on jotain, mikä tässä näyttää huteralta, Britannian entinen Venäjän-suurlähettiläs Tony Brenton toteaa Sky Newsille.

Suurlähettiläs kyseenalaistaa väitteet siitä, että venäläiset olisivat ryhtyneet avustamaan Trumpia jo viisi vuotta sitten.

– Jos he tekivät niin, se olisi uskomatonta ennakointia, sillä siihen aikaan Trumpilla ei ollut mitään tekemistä Yhdysvaltojen politiikan kanssa, Brenton sanoo.

Myös muistioiden hakkerointia koskevat tiedot eivät vastaa niitä käsityksiä, joiden mukaan Kremlin uskotaan toimivan.

Alla olevalla videolla Trump kiittää mediataloja, jotka eivät uutisoineet muistioista.

Alkeellinen kirjoitusvirhe murentaa uskottavuutta

The Guardian huomauttaa, että muistioissa on toistuvasti kirjoitettu venäläisoligarkin johtaman konsortion nimi väärin. Mikhail Friedman johtaa Alfa Groupia, mutta muistioissa nimi on kirjoitettu Alpha-Group.

”Tämä on alkeellinen ja selittämätön virhe”, The Guardian kirjoittaa.

Lehden mukaan virhe murentaa muistioiden uskottavuutta.

Steele työskenteli aikoinaan Venäjällä agenttina, mutta The Guardianin mukaan hänen ei uskota käyneen maassa yli 20 vuoteen. Sen sijaan hänellä oli venäläisiä lähteitä, joista osan hän oli hankkinut jo MI6-aikoinaan.

Lehden mukaan kirjoitusvirhe viittaisi siihen, että venäläinen kirjoitti alun perin muistiossa esitetyt väitteet.

Venäjä-asiantuntija: Muistiot valeuutisia

Talousjulkaisu Forbesin Venäjään perehtynyt toimittaja torppaa muistioiden väitteet täysin. Neuvostoliittoa ja Venäjää 1960-luvulta lähtien tutkinut Paul Roderick Gregory huomauttaa kirjoituksessaan, etteivät muistioiden väitteet ole vahvistettavissa.

– Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on väitetysti tutkinut väitteitä, mutta he eivät ole voineet vahvistaa niistä ainoatakaan. Voimme odottaa, kunnes helvetti jäätyy. Materiaali ei ole vahvistettavissa, Gregory kirjoittaa.

Gregoryn mukaan muistioita ei kirjoittanut entinen MI6-agentti vaan venäläinen, joka tunsi Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n käytännöt. Gregoryn mukaan muistioissa on paljon toisen käden tietoa, kuulopuheita ja nimettömiä lähteitä.

Miehen mukaan Trump on oikeassa sanoessaan, että muistiot ovat valeuutisia.

Myös Moskovan-kirjeenvaihtajana työskennellyt The Independentin toimittaja epäilee muistioiden väitteitä Trumpista.

– Muistiossa ovat kaikki valheeseen viittaavat tunnusmerkit. Siinä on liikaa yksityiskohtia, joita ei voida tarkistaa, ja liian paljon tärkeiden ihmisten nimiä sijoitettuna sinne tekemään vaikutuksen lukijaan pelkällä määrällään ja laadullaan, Patrick Cockburn kirjoittaa.

Alla olevalla videolla Trump kommentoi suhdetta Putiniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?