CNN: Varapresidentti Biden vahvistaa tiedon tiedustelupäällikköjen Trump-muistiosta

Joe Biden kertoo saaneensa viime viikolla kaksisivuisen tiivistelmän 35-sivuisesta asiakirjasta.

Varapresidentti Joe Biden torstaina Valkoisessa talossa.

13.1.2017 0:56

Yhdysvalloissa varapresidentti Joe Biden on vahvistanut, että häntä ja presidentti Barack Obamaa informoitiin väitteistä, joiden mukaan Venäjällä saattaa olla raskauttavia tietoja Yhdysvaltain tulevasta presidentistä Donald Trumpista. Asiasta uutisoi CNN.

Bidenin mukaan hän ja Obama saivat viime viikolla tiedusteluviranomaisilta kaksisivuisen tiivistelmän 35-sivuisesta asiakirjasta, jonka on laatinut entinen brittiagentti. Biden kertoi myös lukeneensa koko 35-sivuisen dokumentin.

Varapresidentin kanslian mukaan Biden tai Obama eivät pyytäneet lisätietoa asiasta. Biden on ensimmäinen korkea hallinnon edustaja, joka vahvistaa tiedusteluviranomaisten kertoneen Trumpia koskevista väitteistä turvallisuusmuistioissaan.

Trump kiistää vahvistamattomat väitteet

Tiedustelupalvelu MI6:n ex-agentin laatimassa asiakirjassa muun muassa väitetään Trumpin neuvonantajien tehneen salaisesti yhteistyötä Venäjän kanssa. Ex-agentti Christopher Steelen on epäilty myös vuotaneen asiakirjan medialle.

Trumpia koskevia väitteitä ei ole vahvistettu. Trump on kiistänyt, että Venäjällä olisi hänestä raskauttavia tietoja tai että väitteissä olisi perää. Trump epäili Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen vuotaneen asiakirjan tiedot medialle.

Väistyvä kansallinen tiedustelujohtaja James Clapper puolestaan pyrki liennyttämään tiedusteluviranomaisten ja Trumpin välejä. Keskusteltuaan tietovuodosta Trumpin kanssa puhelimitse Clapper julkaisi poikkeuksellisen julkisen lausunnon, jossa ilmaisi tyrmistyksensä tietovuodosta ja sanoi, ettei usko maan tiedustelupalveluiden olevan sen takana.

Clapper sanoi myös, etteivät Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ole päätyneet pitämään Steelen laatimaa muistiota luotettavana tai tehneet mitään päätöksiä, jotka nojaisivat sen tietoihin.

– Velvollisuutemme on kuitenkin varmistaa, että päättäjillämme on laajin mahdollinen kuva kaikista seikoista, jotka voivat vaikuttaa Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuuteen, Clapper sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?