Yhdysvallat aloitti panssarien maihinnousun Saksassa – suurin joukkojen siirto sitten kylmän sodan

Ensimmäiset Venäjän uhkaa patoavat panssarijoukot purettiin laivasta viikonloppuna Saksassa.

9.1.2017 14:11

Yhdysvallat on aloittanut eurooppalaisten liittolaisten tueksi luvattujen sotilasjoukkojen kuljetukset Itä-Eurooppaan. Pohjois-Saksaan Bremerhavenin satamaan saapui viime viikolla kaksi kuljetusalusta täynnä kalustoa, ja yksi alus on matkalla.

Joukkojen siirrot ovat osa Atlantic Resolve -operaatiota, joka on vastaus Venäjän toimille Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Yhdysvallat pyrkii läsnäoloaan vahvistamalla rauhoittelemaan Naton itäisiä liittolaismaita, jotka ovat olleet huolissaan Venäjän lisääntyneestä toiminnasta rajoillaan ja Itämerellä.

Joukkojen siirtoa on kuvattu suurimmaksi Euroopassa sitten kylmän sodan, jonka päättymisen jälkeen Yhdysvallat vähensi läsnäoloaan asteittain merkittävästi. Tällä hetkellä maalla on Euroopassa yhteensä noin 70 000 sotilasta, kun heitä Neuostoliiton aikana oli enimmillään satojatuhansia.

Saksaan saapuneet joukot ovat ensimmäinen osa viime vuonna luvatuista kiertävistä joukoista, jotka osallistuvat tänä vuonna sotaharjoituksiin Puolassa, Baltian maissa, Bulgariassa ja Romaniassa. Ensimmäiseksi niitä kuljetetaan maitse ja rautateitse Puolaan, jossa käynnistyy sotaharjoitus jo tammikuun lopulla.

Yhdysvaltain mukaan tarkoitus on tehostaa harjoitustoimintaa liittolaisten kanssa, mutta joukkojen symbolista merkitystä ei peitellä.

– Tämä on osa pyrkimyksiämme ehkäistä Venäjän aggressioita, varmistaa liittolaistemme alueellinen koskemattomuus ja ylläpitää Eurooppa, joka on yhtenäinen, vapaa, vauras ja elää rauhassa, Yhdysvaltain ilmavoimien kenraaliluutnantti ja Euroopan joukkojen varakomentaja Tim Ray lausui sunnuntaina.

Kenraaliluutnantti Tim Ray antoi lausunnon sunnuntaina.

Kaikkiaan Eurooppaan tuodaan yli 2 500 erilaista kalustoyksikköä.

Laivoista on lastattu viikonloppuna esimerkiksi järeitä Abrams-panssarivaunuja, panssaroituja Bradley-miehistönkuljetusvaunuja ja Paladin-telatykkejä. Reutersin mukaan Eurooppaan tuotavaan kalustoon kuuluu yhteensä 87 Abramsia, 136 Bradleyta ja 20 Paladinia. Ne kuuluvat Yhdysvaltain armeijan raskaimpaan maataistelukalustoon.

Niitä käyttelemään saapuu myöhemmin tässä kuussa sotilaita 3. panssariprikaatista, jonka kotitukikohta on Coloradossa. Yhteensä noin 3 500 sotilaan komennus Eurooppaan kestää yhdeksän kuukautta, jonka jälkeen miehistöä kierrätetään. Eurooppaan on tarkoitus tuoda myöhemmin myös Apache-taisteluhelikoptereita ja Chinook-kuljetuskoptereita.

Päätökset joukkojen siirroista ja harjoituksista on tehty jo aiemmin, eikä Yhdysvaltain tulevan vallanvaihdon uskota vaikuttavan niihin. Maihinnousu Eurooppaan alkoi samaan aikaan, kun Yhdysvalloissa keskustellaan Venäjän yrityksistä vaikuttaa presidentinvaalien lopputulokseen ja Donald Trumpin valintaan. Trump on kiistänyt Venäjän toimien vaikuttaneen vaalitulokseen samalla, kun hän on väläytellyt mahdollisuutta lämmitellä suhteita maiden välillä.

Venäjä on suhtautunut kitkerästi Yhdysvaltain joukkojen lisäykseen Itä-Euroopassa ja sanonut sen kiristävän tilannetta. Myös Saksassa oppositio on kritisoinut Yhdysvaltain toimia, joilla on Angela Merkelin hallituksen tuki.

– Tankit eivät ikinä tuo rauhaa mihinkään. Päinvastoin, näin iso joukkojen liikuttelu vain lisää varustelua ja provokaatioita, Saksan vasemmistopuolueen Linken edustaja Christian Görke kommentoi Reutersin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?