Venäjän sotalaivat ilmaantuivat Manilan satamaan – Filippiinit tekee pesäeroa vanhaan liittolaiseensa Yhdysvaltoihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän sotalaivat ilmaantuivat Manilan satamaan – Filippiinit tekee pesäeroa vanhaan liittolaiseensa Yhdysvaltoihin

Sotalaivan kannella lehdistötilaisuuden pitäneen Venäjän suurlähettilään mukaan Venäjä on valmis ryhtymään ”uudeksi luotettavaksi kumppaniksi ja läheiseksi ystäväksi” Filippiineille.

Filippiiniläisperhe katseli Manilaan saapunutta venäläistä Admiral Tributs -sotalaivaa Manilan satamassa tiistaina.­

4.1.2017 22:05

Venäläiset sotalaivat Admiral Tributs ja Boris Butomato saapuivat tiistaina neljä päivää kestävälle vierailulle Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan.

CNN:n mukaan vierailun syystä ja laadusta on kirjoitettu Venäjän tiedotusvälineissä ristiriitaisesti, mutta Sputnik Newsille puhuneen Venäjän laivaston kontra-amiraalin Eduard Mihailovin mukaan laivat osallistuvat Filippiinien joukkojen kanssa järjestettävään yhteisharjoitukseen, jossa harjoitellaan taistelua ”merirosvousta ja terrorismia” vastaan.

Venäjän laivaston sotilas veti käden lippaan Admiral Tributsin kannella Manilassa tiistaina.­

Filippiinit on ollut entisen isäntämaansa Yhdysvaltojen läheisimpiä liittolaisia Kaakkois-Aasiassa. Kesäkuun lopulla tapahtunut Rodrigo Duterten nousu Filippiinien presidentiksi on kuitenkin herättänyt kysymyksiä maiden välisten suhteiden tulevaisuudesta.

Kovista puheistaan tunnettu Duterte on muun muassa toistuvasti hyökännyt verbaalisesti Yhdysvaltoja ja maan presidenttiä Barack Obamaa vastaan. Vain vajaa kuukausi sitten Duterte lähetti ulko- ja puolustusministerinsä Moskovaan keskustelemaan mahdollisista asekaupoista.

Admiral Tributs kuvattiin Manilan satamassa tiistaina.­

Hieman tätä ennen Yhdysvaltain senaattori Ben Cardin oli kertonut estävänsä 26 000 rynnäkkökiväärin myymisen Filippiineille johtuen Duterten käynnistämästä verisestä huumesodasta ja siihen liittyvistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Reutersin mukaan venäläisten sotalaivojen vierailu Manilaan kuvastaa Filippiinien ulkosuhteissa käynnissä olevaa muutosta Duterten valtaantulon jälkeen. Kyseessä on maiden laivastojen ensimmäinen virallinen kontakti.

Suurlähettiläs: kyse kumppanuussuhteiden ”monipuolistamisesta”

Tilanteesta otti hyödyn irti myös Venäjän suurlähettiläs Igor Hovajev, joka piti lehdistötilaisuuden Admiral Tributsin kannella. Hovajev kertoi ymmärtävänsä hyvin, että Filippiinit haluaa ”monipuolistaa” ulkomaisia kumppanuussuhteitaan.

– Kyse ei ole valinnasta näiden ja noiden kumppaneiden välillä. Monipuolistaminen tarkoittaa sitä, että säilytetään vanhat, perinteiset kumppanit ja hankitaan uusia. Joten Venäjä on valmis ryhtymään uudeksi luotettavaksi kumppaniksi ja läheiseksi ystäväksi Filippiineille, suurlähettiläs kertoi Reutersin mukaan.

Filippiinien laivaston jäsenet innostuivat ottamaan selfieitä Admiral Tributsin edustalla.­

Hovajev myös lupasi, ettei Venäjä tule sekaantumaan Filippiinien ja ”perinteisten kumppanien” välisiin suhteisiin. Hän kuitenkin muistutti, että ”perinteisten kumppanien” tulisi kunnioittaa kuitenkin Filippiinien ja Venäjän intressejä.

Hovajevin mukaan Venäjällä on laaja valikoima aseita tarjottavaksi Filippiineille.

– Olemme valmiit toimittamaan pieniä aseita ja kevyitä aseita, joitakin lentokoneita, helikoptereita, sukellusveneitä sekä monia muita aseita. Hienostuneita aseita. Ei käytettyjä, Hovajev kertoi.

Venäjän laivaston kontra-amiraali Eduard Mihailov (keskellä) puhui tiedotusvälineille Manilan satamassa tiistaina.­

Yhdysvallat ja Filippiinit ovat järjestäneet yhteisiä merisotaharjoituksia vuosittain. Duterten päätöksellä yhteisharjoituksia aiotaan kuitenkin vähentää ja siirtää kauemmas kiistellyltä Etelä-Kiinan mereltä.

Päätöksen taustalla on halu tyynnytellä Kiinaa, joka on suhtautunut epäluuloisesti Yhdysvaltain laivaston läsnäoloon kiistanalaisilla vesialueilla. Filippiinit ja Kiina ovat kiistelleet alueella sijaitsevista Spratlysaarista pitkään. Yhdysvallat on kertonut olevansa kiistassa puolueeton, mutta sen sotalaivat ovat silti olleet läsnä merialueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?