Suomen ilmaista rahaa 560 € / kk -kokeilu puhuttaa maailmalla – laiskistaako vai purkaako byrokratiaa?

Ulkomailla kommentoidaan entistä vilkkaammin Suomen alkanutta perustulokokeilua. Aihe kiinnostaa ABC Newsin ja monien muiden suosittujen sivustojen lukijoita.

3.1.2017 21:02

Suomen perustulokokeilu huomattiin maailmalla jo viime vuonna, ennen kokeilun varsinaista alkua ja kiinnostus vain kasvaa. Yhdysvaltalainen ABC News kertoi aiheesta laajasti tiistaina.

ABC News muistutti, että Suomi on ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, joka kokeilee perustuloa.

ABC Newsin ja muiden suurten medioiden sosiaalisen median sivuilla keskustellaan vilkkaasti aiheesta.

Suomen kokeilu kiinnostaa monia, sillä samanlaisia ajatuksia on ollut muissakin maissa, kuten Australiassa. Myös Kenia, Uganda ja Intia ovat olleet kiinnostuneita perustulosta.

IS tarkasteli, millaisin argumentein lukijat ovat keskustelleet perustulon puolesta ja sitä vastaan.

Vastaan: Kuin Kreikka, kuka maksaa? Väki laiskistuu, köyhimmät häviäjiä

– Perustulon kulut Suomelle ovat lopulta suuremmat kuin valtion vuosittaiset tulot. Miten perustuloa voitaisiin käytännössä toteuttaa, James Hagen ihmettelee.

– Vaikka en vastustakaan periaatteessa perustuloa, en luota hallinnon kykyyn kerätä varat kokeiluun, Ben Klingberg pelkää.

– Kysymyksiä herättää kaksi tärkeää asiaa, onko perustuloon varaa ja mistä kokeiluun tulevat varat saadaan, pohtii tutkija Gigi Foster Uuden Etelä-Walesin yliopistosta Australiasta.

Hänen pelkona on se, että perustulo voisi johtaa yleiseen laiskistumiseen kun tiedossa on, että perustuloa saa kuitenkin.

 Kuulostaa vähän samalta kuin Kreikassa ja mehän tiedämme, miten siellä kävi.

– Voisiko syntyä ikään kuin käänteinen Robin Hood -ilmiö? Sen sijaan, että eniten avun tarpeessa olevat saisivat tietyn summan, tietyn summaan saajien joukko vain kasvaisi perustulon myötä, mikä tekisi taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien tilanteen vain entistä heikommaksi, Foster pyörittelee.

– Kuulostaa vähän samalta kuin Kreikassa ja mehän tiedämme, miten siellä kävi, Dean Smallwood arvioi Associated Pressin keskustelussa.

Puolesta: Uusia yrityksiä, tukiviidakko harvenee, vähemmän byrokratiaa

– Tukien saajien sosiaalinen leimautuminen vähenee, Rick O'Shea uskoo

– Ajatelkaa kuinka monta uutta start up -yritystä syntyisi, jos ihmisten ei tarvitsisi huolehtia perustoimeentulostaan, Feenicks pohtii.

– Byrokratiassa säästetään reilusti, Craigus McVegas uskoo.

– Marginaaliverotuksen eli lisätulojen verottamisen kynnyksen poistaminen rahoittaisi koko uudistuksen, taloustoimittaja Peter Martin puolestaan uskoo.

 Ajatelkaa kuinka monta uutta start up -yritystä syntyisi, jos ihmisten ei tarvitsisi huolehtia perustoimeentulostaan.

– Kokeilun ydin on juuri siinä, että ansiotulot palkkatyöstä, yritystoiminnasta tai omasta työstä eivät vaikuta perustulon määrään, taloustoimittaja ja kirjailija Tim Worstall arvelee.

– Perustulo karsisi tukiviidakkoa ja antaisi turvaa kaikille riippumatta siitä, onko ihminen töissä vai ei, John McDonnell painottaa puolestaan Independentin sivuilla.

Tästä Suomen kokeilussa on kyse

Suomessa toteutettavan perustulokokeilun tavoitteena on valtioneuvoston mukaan arvioida, voidaanko perustulon avulla uudistaa sosiaaliturvaa. Perustulokokeilun ensimmäinen vaihe alkoi tämän vuoden alusta.

Kokeilun tavoitteena on saada seurantatutkimukseen perustuva vastaus siihen, edistääkö perustulo työllistymistä. Kokeilun toimeenpanosta vastaa Kela.

Perustulokokeiluun valitut osallistujat saavat Kelalta kirjeen. Valituille maksetaan kahden vuoden ajan 560 euron perustuloa, ellei heidän elämäntilanteeseensa tule muutosta. Esimerkiksi vankeusrangaistus keskeyttää perustulon maksun.

Perustulo maksetaan joka kuukauden toisena pankkipäivänä. Ensimmäinen perustulo maksetaan osallistujien tileille 9. tammikuuta.

Kokeiluun valittiin satunnaisotannalla 2000 työmarkkinatukea tai peruspäivärajaa marraskuussa 2016 saanutta 25–58-vuotiasta. Osallistujat eivät olleet saaneet etuutta lomautuksen vuoksi. Ansiosidonnaista päivärahaa saaneet eivät olleet mukana otannassa.

Valituista 48 prosenttia on naisia ja loput miehiä. Valtaosa valituista on saanut työmarkkinatukea.

Onko sinut valittu perustulokokeiluun? Ota yhteyttä Ilta-Sanomiin, puh 09 122 3420 tai sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?