Istanbulin terrori-iskussa kuollut ainakin 39 ihmistä – 24 uhreista ulkomaalaisia

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Istanbulin terrori-isku
IS SEURAA HETKI HETKELTÄ: Turkin sisäministeriön mukaan ammuskelussa on kuollut ainakin 39 ihmistä. Näistä 16 on tunnistettu ulkomaalaiseksi. Poliisi etsii parhaillaan terroristia.
  • Reina-yökerhoon Istanbulissa Turkissa on tehty aseellinen hyökkäys uudenvuodenyönä.
  • Suomen ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että Istanbulin yökerhoiskussa olisi suomalaisuhreja.
  • Korkeatasoisena illanviettopaikkana tunnetulle klubille oli kokoontunut ainakin 700 ihmistä.
  • Hyökkäyksessä kuoli ainakin 39 ihmistä ja 69 sai sairaalahoitoa.
  • Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjiä oli yksi tai useampia.
  • Oletko Istanbulissa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen: +358 9 122 3420, uutiset@iltasanomat.fi
18.15: Istanbulilaiset ovat päivän aikana tuoneet runsaasti kukkia ja kynttilöitä Reina-yökerhon lähistölle poliisin sulkuaitojen eteen.
17.50: Yksi iskussa haavoittuneista ulkomaalaisista on kertonut sairaalassa toimittajille kuulleensa, kuinka ampuja oli huutanut jihadisteille tunnusomaista ”Allahu akbar” -iskulausetta. Lisäksi silminnäkijät puhuvat edelleen useammista hyökkääjistä. Turkin viranomaisten mukaan hyökkääjiä tiedetään olleen vain yksi.


21.34: Hürriyet Daily News -lehden mukaan 35 uhrin henkilöllisyys on tiedossa ja peräti 24 uhreista olisi ulkomaalaisia. Ulkomaalaisista uhreista ainakin seitsemän oli saudiarabialaisia, kaksi intialaista, kaksi tunisialaista, yksi kanadalainen, yksi syyrialainen, yksi israelilainen, neljä irakilaista, yksi libanonilainen ja yksi belgialainen. Muita kansallisuuksia ei ole vielä kerrottu.

17.42: Toistaiseksi tiedetään, että iskussa kuoli turkkilaisten juhlijoiden lisäksi ainakin Saudi-Arabian, Jordanian, Tunisian, Intian, Israelin ja Libanonin kansalaisia, lisäksi yhdellä kuolleella oli Ranskan ja yhdellä Belgian kaksoiskansalaisuus.

17.08: Turkin pääministerin mukaan hyökkääjä jätti aseensa yökerhoon poistuessaan paikalta. Aseesta on kerrottu, että se oli ”pitkäpiippuinen”, ja useat lähteet ovat nimenneet aseen AK-47-rynnäkkökivääriksi.

Ampujan etsintä jatkuu kiivaana samalla kun mikään taho ei ole ilmoittautunut vastuulliseksi iskusta.

17.02: Tiedot ulkomaisista kuolonuhreista tarkentuvat. Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault on vahvistanut yhden surmansa saaneen olleen Ranskan ja Tunisian kaksoiskansalainen. Saudiarabialaislehden mukaan kuolleiden joukossa olisi ainakin viisi maan kansalaista, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

16.10: Intian ulkoministerin Sushma Swarajin mukaan Istanbulin terrori-iskussa sai surmansa myös kaksi Intian kansalaista, kertoo intialainen Hindustan Times.


16.06: Pääministeri Yildirim on kertonut, etteivät tiedot hyökkääjän pukeutumisesta joulupukkiasuun pidä paikkaansa.

15.42: Pääministeri Binali Yildirimin mukaan viranomaiset ovat löytäneet todisteita yökerhohyökkääjän mahdollisesta henkilöllisyydestä, kertoo Reuters. Toistaiseksi miehen henkilöllisyys ei kuitenkaan ole pääministerin mukaan viranomaisten tiedossa.

15.32: Sisäministeri Süleyman Soylu on kiistänyt julkisuudessa liikkuneet tiedot, joiden mukaan Reina-yökerhoon iskenyt ampuja olisi saatu surmattua. Soylun mukaan ampuja on edelleen karkuteillä.

15.28: Istanbulissa on ryhdytty hautaamaan viimeöisen terrori-iskun uhreja. Iskussa surmansa saaneen Ayhan Arikin omaiset kuvattiin suremassa tämän arkulla.


14.57: STT:n mukaan kuolonuhrien joukossa oli myös yksi Belgian ja Turkin kaksoiskansalainen. Ranska on kertonut kolmen kansalaisensa saaneen vammoja hyökkäyksessä.

14.16: Paavi Franciscus on kommentoinut Reina-yökerhon terrori-iskua uudenvuodenpuheessaan.

– Valitettavasti väkivalta on vaivannut jopa tällaisena hyvien toiveiden ja toivon yönä. Tuskaisena ilmaisen läheisyyttäni Turkin kansalaisille. Rukoilen uhrien, haavoittuneiden ja koko surevan kansan puolesta, paavi kertoi Vatikaanin Pietarinaukiolle kerääntyneille 50 000 ihmiselle.

14.00: Yeni Safak -lehden mukaan pääministeri Binali Yildirim on kutsunut koolle turvallisuusasioita käsittelevän kokouksen, joka on määrä järjestää kello 12.30 paikallista aikaa Istanbulissa. Kokoukseen osallistuu Istanbulin kuvernöörin ja turvallisuusviranomaisten lisäksi useita ministereitä ja parlamentin jäseniä.

13.58: Kurdeja tukeva vasemmistolainen Kansan demokraattinen puolue HDP on tuominnut terrori-iskun ja kutsunut sitä ”vihamielisyydeksi ihmisyyttä vastaan”.

13.52: Silminnäkijä Mehmet Dag kertoo BBC:lle kohdanneensa yökerhoon iskeneen asemiehen silmästä silmään. Mies kertoo kuulleensa laukauksia ja sen jälkeen räjähdyksen äänen.

– Kun sain hyökkääjään katsekontaktin, hän katsoi suoraan meitä kohti hymyillen, Dag kuvailee.

13.46: Israelin ulkoministeriö on vahvistanut, että aiemmin kadonneeksi ilmoitettu israelilaisnainen on vahvistunut yhdeksi iskun uhreista. Ministeriön mukaan kyseessä oli 19-vuotias Leanne Nasser. Anadolu-uutistoimiston mukaan uhrien joukossa on myös ainakin Saudi-Arabian, Marokon, Libyan ja Libanonin kansalaisia.

13.14: Vaikka Turkin viranomaiset ovat kertoneet etsivänsä vain yhtä iskusta epäiltyä, joidenkin silminnäkijöiden mukaan tekijöitä olisi ollut useampia. Valvontakameran kuvissa hyökkääjä näyttää olleen pukeutunut mustaan takkiin, mutta monen tahon julkaisemissa ensitiedoissa kerrottiin joulupukkiasuun sonnustautuneesta asemiehestä.

BBC:n mukaan joulupukkiasussa liikkuminen ei olisi herättänyt kaupungissa erityistä huomiota, sillä Turkin poliisi ilmoitti ennen vuodenvaihdetta, että osa uudenvuodenjuhlintaa kaupungilla seuraavista siviilipoliiseista tulisi pukeutumaan joulupukkiasuihin.

12.35: Turkkilainen uutissivusto Daily Sabah kertoo, että Reina-yökerhon iskussa menehtynyt Fatih Cakmak -niminen mies oli selvinnyt hengissä Istanbulissa reilut kolme viikkoa sitten Besiktas-jalkapallojoukkueen stadionin läheisyydessä tapahtuneesta kaksoispommi-iskusta. Iskussa sai surmansa 45 ihmistä. Lehden mukaan Cakmak työskenteli sekä stadionilla että yökerhossa iskujen tapahtuessa.

12.09: Al-Jazeera-kanavan Istanbulissa paikalla olevan toimittajan mukaan turvallisuusviranomaiset ovat arvioineet, että iskun ajoitus ja kohde viittaavat terroristijärjestö Isisiin. Juuri ennen vuodenvaihdetta Turkissa otettiin kiinni kahdeksan Isisin jäsentä, joiden epäillään suunnitelleen itsemurhaiskuja uudenvuodenaatoksi.

11.57: Hürriyet Daily News -lehti kertoo, että sisäministeri Süleyman Soylun mukaan hyökkääjä oli pukeutunut yökerhoon mennessään ”takkiin ja housuihin”. Ministerin mukaan tiedustelutiedot viittaavat siihen, että hän olisi pyrkinyt poistumaan yökerhosta iskun jälkeen eri vaatteisiin pukeutuneena.

11.46: Mirrorin mukaan iskussa surmansa saaneista viisi on tunnistettu tähän mennessä Turkin kansalaisiksi. Lehden mukaan neljä heistä työskenteli iskun kohteena olleessa Reina-yökerhossa.

11.43: Venäjän presidentti Vladimir Putin on tuominnut iskun monien muiden maailman johtajien tavoin.

– On vaikea kuvitella kyynisempää rikosta kuin viattomien siviilien murhaaminen kesken uudenvuoden juhlinnan. Mutta inhimillinen moraali on terroristeille täysin vierasta. Yhteisellä vastuullamme on vastata päättäväisesti terroristien aggressioon, Putin kertoi Guardianin mukaan.

11.29: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut taistella lepäämättä kaikkia terrorismin muotoja vastaan. Erdoganin mukaan hyökkääjien tarkoituksena oli aiheuttaa kaaosta.

– Tulemme taistelemaan kansana loppuun asti, emme vain terroristien ja heidän taustavoimiensa tekemiä aseellisia hyökkäyksiä vastaan, vaan myös heidän taloudellisia, poliittisia ja sosiaalisia hyökkäyksiään vastaan, Erdogan kertoi julkaisemassaan kirjallisessa lausunnossa.

11.16: Presidentin kanslian mukaan presidentti Sauli Niinistö tuomitsee Istanbulin terrori-iskun. Niinistö on myös esittänyt surunvalittelunsa Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille.

–  Otan osaa omasta ja koko Suomen kansan puolesta uhrien omaisten ja läheisten suureen suruun. Vuoden vaihtumista juhlineiden ihmisten joukkoon tehty isku on julma ja karmaiseva alku vuodelle 2017. Suomi tuomitsee terrorismin jyrkästi, kanslia lainaa Niinistöä verkkosivuillaan.

10.59: Päivä on valjennut Bosporinsalmen rannalla. Reina-yökerhon ympärillä partioi Turkin rannikkovartioston aluksia.


10.49: Turkin uskonnollisten asioiden viraston puheenjohtaja ja islamilainen uskonoppinut Mehmet Görmez on tuominnut Istanbulin iskun ”raakalaismaiseksi ja kauhistuttavaksi teoksi, jota muslimin omatunto ei voi hyväksyä”.

– Teko on murha ja verilöyly. Terrorismia ei voi koskaan hyväksyä, riippumatta siitä kuka on tekojen takana tai kehen ne on kohdistettu, Görmez kertoi Guardianin mukaan.

10.27: Istanbulin kuvernöörin Vasip Sahinin mukaan hyökkääjä oli ampunut poliisin ja yhden siviilin Reina-yökerhon edustalla ennen siirtymistään sisätiloihin noin kello 1.45.

10.21: Uutistoimisto AFP:n mukaan Israelin ulkoministeriö on kertonut ainakin yhden israelilaisnaisen olevan kateissa iskun jäljiltä. Toisen israelilaisnaisen kerrotaan loukkaantuneen ja olevan sairaalahoidossa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

9.41: STT:n mukaan Turkin sisäministerin kommentit viittaavat siihen, että tekijöitä on vain yksi.

9.38: Turkkilainen Hurriyet-uutissivusto kertoo, että Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag on tuominnut terrori-iskut.

– Yksikään terrori-isku ei tuhoa yhtenäisyyttämme ja veljeyttämme, hän kirjoittaa Twitterissä.

9.28: Suomen suurlähettiläänä Turkissa toimiva Päivi Kairamo kehottaa kaikkia Istanbulissa olevia suomalaisia ottamaan yhteyttä omaisiinsa. Kairamo kertoo STT:lle, ettei tässä vaiheessa voi sanoa, että kaikki suomalaiset ovat turvassa. Matkustusilmoituksia oli tehty 218.

8.52: Anatolu-uutistoimiston mukaan 4 iskussa haavoittunutta on kriittisessä tilassa.

Reutersin uutisvideolla on nähtävissä yllä, kun haavoittuneita tuodaan sairaalahoitoon. Haavoittuneiden määrä on kaikkiaan 65. Sairaalahoitoa sai 69 ihmistä.

8.20: Turkin hallitus on asettanut uutispimennon paikalliselle medialle. BBC:n mukaan iskusta saa kertoa Turkissa vain Turkin hallitus. Lue asiasta lisää täältä.

8.00: Rannikkovartioston veneet partioivat Bosporinsalmella iskun jälkeen.

Silminnäkijöiden mukaan moni pakeni ampujaa mereen. Veden lämpötila Bosporinsalmessa on noin yhdeksän astetta. Kapeista laivaväylistä Bosporinsalmi on maailman villkain.

7.45: Dogan-uutistoimisto uutisoi aiemmin, että yökerhoon hyökännyt asemies olisi pukeutunut joulupukiksi. Tästä asiasta ei ole sittemmin enää ollut mainintaa. Turvakameran videolla näkyvällä asemiehellä ei ole yllään joulupukin vaatteita.

7.30: Turkin sisäministerin Suleyman Soylun mukaan suurin osa tunnistetuista uhreista on ulkomaalaisia. Vasta 20:n uhrin henkilöllisyys on selvitetty: näistä viisi oli turkkilaisia ja 15 ulkomaalaista. Sisäministerin mukaan poliisi etsii parhaillaan hyökkääjää.

– Poliisi on aloittanut tarpeelliset operaatiot. Toivon, että hänet (hyökkääjä) saadaan kiinni nopeasti. Jumala suokoon, sisäministeri totesi.

Yökerhosta paenneen silminnäkijän mukaan hän joutui kävelemään ihmisten päällä paetessaan ammuskelua. Lue lisää täältä.


Turkkilainen Haberdar-uutissivusto on julkaissut turvakameran kuvaa yökerhon edustalta. Videolla näkyy, kun tummapukuinen mies ryntää ampuen klubin eteen aseen kanssa. Mies tulittaa mitä ilmeisimmin sarjatuliaseella.

Mikäli et näe alla upotettua Twitter-viestiä, voit katsoa sen täältä.Myös yhdysvaltalainen CNN on julkaissut turvakameran videon verkkosivuillaan.


Aivan Bosporinsalmen sillaan kupeessa sijaitseva Reina-yökerhon asiakaskunta koostuu hyvätuloisista ja klubilla on nähty vuosien varrella myös maailmanluokan tähtiä. Lue lisää luksusyökerhosta täältä.

Reina-yökerhon isku tapahtui alle kuukausi tuhoisasta stadioniskusta, joka tappoi 44 ihmistä Istanbulissa. Kahdessa pommi-iskussa Besiktasin jalkapallostadionin läheisyydessä myös haavoittui yli 160 ihmistä. Kurdiryhmä Kurdistanin vapauden haukat (TAK) julistautui stadioniskun tekijäksi.