Koodinimi Cadillac One – tällainen on Donald Trumpin täysin uusi panssarilimusiini - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koodinimi Cadillac One – tällainen on Donald Trumpin täysin uusi panssarilimusiini

Donald Trump saa virkaan­astujaisissaan käyttöönsä uuden ykkösauton, liki puolitoista miljoonaa maksavan erikoisvalmisteisen Cadillac Onen.

Trumpin Cadillac Onen suojaus on suunniteltu perusteellisesti.

1.1.2017 11:48

Donald Trumpin on määrä körötellä presidentiksi uudella autolla. Presidentin turvallisuudesta vastaava salainen palvelu on tilannut General Motorsilta jo yli kaksi vuotta sitten uudet virka-autot, joiden oli määrä valmistua vuoden 2017 virkaanastujaisiin.

Autoa ei ole vielä virallisesti esitelty, mutta Autoweek-lehden mukaan huippusalainen limusiini olisi aikataulussa. Cadillac One -koodinimen saavasta panssarihirviöstä on muun muassa julkaistu viime kesänä salaa otettuja kuvia naamiointiväreissä General Motorin testiradalla, ja tältä pohjalta autosta on piirretty havainnekuvia.

Cadillac Onen uskotaan pohjautuvan pitkälti nykyiseen presidentilliseen limusiiniin, eli Barack Obaman käytössä tunnetuksi tulleeseen ”The Beastiin” (suom. peto). Auton ulkonäkö muuttuu hieman ainakin keulan osalta.

Eläköityvä ”The Beast” nähtiin viimeistä kertaa presidentti Barack Obaman käytössä ulkomailla joulukuun puolivälissä Ateenassa.

Autoweekin mukaan ominaisuuksien parannuksia on tehty muun muassa presidentin telekommunikaatiojärjestelmiin ja auton jousitukseen. Jälkimmäistä on odotettu sen jälkeen, kun tonnien painoinen The Beast jäi vuonna 2011 nolosti pohjastaan kiinni katukorokkeeseen Yhdysvaltain Dublinin-lähetystöllä.

Koodinimestään huolimatta autossa on Cadillacia vain vähän. Suurin osa komponenteista on rakennettu vain tätä autoa varten. Vaikka auto näyttää limusiinilta, se on itse asiassa pikemminkin kuorma-auto, koska kaikkine panssarointeineen sen paino – joka on virallisesti salassa pidettävää tietoa – nousee yli kaikkien tavanomaisten autojen. Obama on kutsunut omaa autoaan myös ”tankiksi”.

Auton hurjat ominaisuudet

1. Matkustamo: Eristettävissä täydellisesti ulkoilmasta kemiallisen iskun varalta, oma happijärjestelmä ja palonsammutuslaitteisto takakontissa. Istuimet 2+3+2. Matkustamo muutettavissa viiden hengen kokoustilaksi.

2. Polttoainetankki: Panssaroitu ja vuorattu erityisvaahdolla, joka ehkäisee tankin räjähdyksen, vaikka se saisi suoran osuman.

3. Aseistus: Kyynelkaasukranaatteja, pumppuhaulikoita ja mahdollisesti kertasinkoja.

4. Ensiapu: Sisältää myös kaksi pussia presidentin veriryhmän verta hätätapauksiin.

5. Presidentin apuvälineet: Suojattu satelliittipuhelin- ja videoyhteys Valkoisen talon komentokeskukseen.

6. Jousitus: Maavaran säätö estämässä vuoden 2011 kaltainen nolo tapaus, jossa Obaman auto jäi Dublinissa pohjastaan kiinni katukorokkeeseen.

7. Ikkunat: Jopa panssariluodin kestävät, 10 senttiä paksut. Vain kuljettajan ikkuna aukeaa, jotta kuljettaja voi tarvittaessa kommunikoida salaisen palvelun kanssa.

8. Panssarointi: 125-millinen sotilastason panssarointi on tehty teräksestä, alumiinista, titaanista ja keraamisista osista kestämään jopa tienvarsipommit ja estämään sirpaleiden tunkeutuminen matkustamoon kaikista suunnista.

9. Ovet: 20 cm paksut ja niin painavat, että ne on vaikea avata sisältä.

10. Runko: Alustan uskotaan olevan Chevrolet Kodiak -kuorma-autosta, keulan tyyli on jäljitelty Cadillac Escalade -katumaasturista. Rakenne on kuitenkin ainutlaatuinen, ja monet rungon osat on valmistettu vain tätä autoa varten.

11. Renkaat: Goodyearin kevlar-vahvistetut erikoisrenkaat, joilla voi ajaa tyhjinäkin.

12. Moottori: Nykyisessä limusiinissa uskotaan olevan Duramaxin 6,6-litrainen, yli 300-hevosvoimainen diesel-moottori, joka kuluttaa polttoainetta 34 litraa/100 km.

13. Kuljettaja: Erikoiskoulutettu salaisen palvelun agentti, joka on harjoitellut autolla kiihdytyksiä ja väistöliikkeitä täydessä nopeudessa. Kuljettajan apuvälineet: Yönäkölaitteet ja kamerat etusäleikössä siltä varalta, että tuulilasista ei näe läpi. Gps-paikannusjärjestelmä ja satelliittipuhelin.

Tekniset tiedot: Pituus 5,5 m, painoarvio 7000-9000 kg, huippunopeus 100 km/h, kiihtyvyys 0-100 n. 15 sek., hinta noin 1,4 miljoonaa kappale, autojen lukumäärä: salaisella palvelulla arvellaan olevan käytössä 12 samanlaista autoa presidentin kuljetuksiin.

Lähde: Autoweek

Käyttö lyhytaikaista

Kauas on tultu myös siitä, kun presidentti John F. Kennedy ammuttiin avo-Lincolniinsa Dallasissa. Viimeiset vuosikymmenet presidentin virka-auto on ollut linnoitus, jota vastaan hyökkäämiseen tarvitaan vähintään panssarintorjunta-ase. Ja sittenkin presidentti jäisi todennäköisesti henkiin, vaikka auto pysähtyisi.

Virka-auto on presidentin käytössä yleensä vain hyvin lyhyitä aikoja kerrallaan, kun hän esimerkiksi siirtyy virkalentokoneestaan kaupunkiin tai muuhun paikkaan, jonne ei voi laskeutua helikopterilla. Siksi autosta ei Autoweekin mukaan ole rakennettu liikkuvaa kokoustilaa, ja presidentti matkustaa sillä yleensä vain lähimpien avustajiensa kera. Presidentti pystyy toki autostaankin tarvittaessa määräämään ydinaseiden laukaisusta tehokkaiden viestintälaitteiden avulla.

Donald Trump nousi autoonsa golfklubillaan New Jerseyssa marraskuussa. Tammikuusta lähtien hän ajelee uudella Cadillac Onella.

Donald Trump matkaa siis uudella autollaan ensi kertaa 20. tammikuuta, kun hänen virkaanastujaisiaan seuraava paraati vyöryy pitkin Washingtonin Pennsylvania Avenueta. Trumpin kommentteja uudesta autosta odotetaan mielenkiinnolla sen jälkeen kun hän äskettäin lyttäsi uuden suunnitteilla olevan virkalentokoneen liian kalliiksi. Uusien Air Force One -koneiden on määrä valmistua vasta aikaisintaan kahdeksan vuoden päästä, joten Trump ei ehtisi edes käyttää niitä.

Trump kehotti jopa perumaan Boeingilta tehdyn tilauksen, vaikka asiasta on olemassa vasta suunnittelusopimus. Trumpin kommenttien on toisaalta epäilty olleen myös näpäytys Boeingin toimitusjohtajalle, joka oli arvostellut hänen kauppapoliittisia lausuntojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?