Venäjä vastasi Yhdysvaltain pakotteisiin: sulkee koulun Moskovassa

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti torstaina asettavansa uusia Venäjän vastaisia sanktioita liittyen hakkerointiin ja diplomaattien kohteluun. Venäjän odotetaan vastaavan näihin perjantaina.

Venäjä esitti ensimmäisen vastauksen Yhdysvaltain asettamiin sanktioihin.

30.12.2016 9:13 | Päivitetty 30.12.2016 13:17

Presidentti Barack Obaman hallinto kertoi torstaina uusista Venäjään kohdistuvista vastatoimista. Sanktiot liittyvät Venäjän yrityksiin vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekä yhdysvaltalaisdiplomaattien maassa saamaan kohteluun.

Yhdysvallat ilmoitti karkottavansa 35 diplomaattia maasta ja sulkee kaksi venäläisdiplomaattien käytössä ollutta kiinteistöä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin edustaja Dimitri Peskov kertoi torstaina, että Yhdysvaltain asettamat sanktiot ovat odottamattomia ja aggressiivisia.

– Yhdysvaltain hallituksen viime hetkillä ottamat askeleet tähtäävät kahteen asiaan: vahingoittaa maidemme välisiä suhteita, jotka ovat jo nyt huonossa tilassa ja vaikeuttaa tulevan presidentin ulkopolitiikkaa, Peskov sanoi.

Venäjän ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Maria Zaharova varoitti Yhdysvaltoja uusista pakotteista jo vuorokautta ennen nyt asetettuja sanktioita. Zaharova totesi aikaisemmassa lausunnossaan Venäjän olevan valmiudessa ryhtyä mahdollisiin vastatoimiin, jos sanktioita asetetaan.

– Mikäli Washingtonissa ryhdytään uusiin vihollishenkisiin toimiin, he saavat siihen vastareaktion. Tämä koskee myös kaikkia Venäjän diplomaattisiin edustustoihin mahdollisesti kohdistuvia toimenpiteitä – ne ”kimpoavat” yhdysvaltalaisdiplomaatteihin Venäjällä, hän sanoi keskiviikkona.

Zaharova sanoi torstaina, että virallisista vastatoimista pakotteisiin tiedotettaisiin perjantaina.

Myöhemmin torstaina Putinin hallinto antoi ensimmäisen näkyvän vastauksen sanktioihin ilmoittaessaan, että se sulkee Moskovassa toimivan Anglo-amerikkalaisen koulun. Koulussa on noin 1200 oppilasta 60 eri maasta. Suurin osa koulun oppilaista on länsimaisten diplomaattien lapsia.

Samassa käskyssä Venäjä myös sulki Yhdysvaltain lähetystön lomakiinteistön Serebryany Borin Moskovan lähistöllä. Dimitri Peskov muistutti kuitenkin torstaisessa lausunnossaan, ettei presidentti Putinilla ole mikään kiire vastareaktion kanssa. Peskovin mukaan Venäjä tulee kuitenkin tarvittaessa tekemään diplomaattien olot maassa erittäin tukaliksi.

Venäläisviranomaiset ja hallinto ovat toistuvasti kiistäneet, että Venäjä olisi väitettyjen hakkerointien takana. Tuleva presidentti Donald Trump kommentoi sanktiota sanoen, että maan on nyt aika astua eteenpäin parempiin asioihin.

Korjaus kello 13.16: Korjattu Maria Zaharovan ammatti. Hän on Venäjän ulkoministeriön lehdistöpäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?