Japanin suurimman mainoskonsernin johtaja eroaa: Otti vastuun työntekijän ”ylityökuolemasta” – yli 100 tuntia ylitöitä kuukaudessa

24-vuotias työntekijä teki yli 100 tuntia ylitöitä kuukauden aikana ennen kuolemaansa. Tapaus on herättänyt Japanissa kiivasta keskustelua työlakien uudistamisesta.

Japanin suurimman mainostoimiston johtaja Tadashi Ishii kumarsi kertoessaan tulevasta erostaan lehdistötilaisuudessa Tokiossa keskiviikkona.

29.12.2016 21:36

Japanin suurimman mainos- ja viestintätoimiston Dentsun pääjohtaja Tadashi Ishii eroaa tehtävästään. Asiasta kertovan Guardianin mukaan eropäätöksen taustalla on yhtiön työntekijän reilu vuosi sitten tekemä itsemurha.

Viranomaiset ovat käyttäneet kuolematapauksen yhteydessä japaninkielistä termiä karoshi, joka tarkoittaa suomeksi käännettynä ”ylityökuolemaa”.

– Kohtuuton työmäärä on jotakin sellaista, jonka ei pitäisi koskaan tapahtua. Kadun tapahtunutta syvästi ja tunnen siitä vastuuta. Kannan vastuuni täysin ja eroan asemastani tammikuussa johtokunnan kokouksessa, Ishii kertoi Guardianin mukaan toimittajille.

Ishii kertoi katuvansa erityisesti sitä, että hän oli epäonnistunut muuttamaan yhtiön työkäytäntöjä, joiden on katsottu johtaneen työntekijä Matsuri Takahashin, 24, kuolemaan.

105 ylityötuntia kuukaudessa

Channel NewsAsia -tv-kanavan mukaan japanilaisesta huippuyliopistosta valmistunut Takahashi surmasi itsensä hyppäämällä työntekijöiden asuntolan ikkunasta joulupäivänä 2015. Naisen kerrotaan tehneen saman vuoden lokakuussa 105 ylityötuntia, minkä jälkeen hän masentui.

– Haluan kuolla. Olen fyysisesti ja henkisesti pirstaleina, Takahashi kirjoitti muutamaa viikkoa ennen kuolemaansa sosiaalisessa mediassa julkaisemissaan viesteissä Guardianin mukaan.

Depuis le suicide de #MatsuriTakahashi le Japon prend conscience des dangers du karôshi: la mort par le travail... @carnetsdumonde 19h #E1 pic.twitter.com/oML1LFxbPJ— Les Carnets du Monde (@carnetsdumonde) 25. marraskuuta 2016

Jos yllä oleva Matsuri Takahashin kuva ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

Viime syyskuussa tapausta tutkineet työsuojeluviranomaiset totesivat naisen ajautuneen itsemurhaan pitkien ylityötuntien aiheuttaman stressin vuoksi.

Takahashin kuolema on saanut aikaan kiivasta keskustelua työkulttuurista Japanissa, jossa noin 2 000 ihmistä surmaa itsensä vuosittain työperäisen stressin vuoksi. Lisäksi liiallisen työmäärän on todettu aiheuttavan kuolemaan johtaneita sydänkohtauksia, halvauksia sekä muita terveysongelmia.

Yksi viidestä työntekijästä vaarassa kuolla ylitöihin

Dentsulla on ollut Japanissa työnantajana ikävä maine, sillä sitä on kritisoitu usein työkäytännöistä ja epäilty myös työsuojelulakien rikkomisesta. Syyttäjät ovat käynnistäneet tutkinnan siitä, onko yhtiö pakottanut työntekijöitään tekemään liikaa ylitöitä.

Yhtiöllä on kontollaan myös Japanin ensimmäinen karoshiksi luokiteltu kuolemantapaus vuodelta 1991. Tuolloin 24-vuotias Ichiro Oshima surmasi itsensä tehtyään töitä 17 kuukauden ajan ilman vapaapäiviä. Hänen kerrotaan nukkuneen alle kahden tunnin yöunia ennen kuolemaansa.

Lokakuussa Japanissa ilmestyi ensimmäinen karoshia koskeva tutkimus. Sen mukaan yksi viidestä japanilaisesta työntekijästä on vaarassa kuolla ylitöiden vuoksi. Channel NewsAsian mukaan pääministeri Shinzo Abe pyrkii ajamaan laajaa muutosta Japanin työlakeihin. Muutosten myötä ylitöitä voitaisiin säännellä tiukemmin.

Japanilaisten maine kovina työntekijöinä sekä sosiaaliset paineet ovat saaneet aikaan sen, että työntekijöiden sekä ammattiliittojen on ollut vaikeaa vaatia muutoksia työoloihin. Erityisesti uudet työntekijät kokevat usein, että heidän on tehtävä paljon ylitöitä, jotta yleneminen olisi mahdollista.

– Ongelma ei koske ainoastaan Dentsua, Japanin toiseksi suurin sanomalehti Asahi Shimbun kertoi torstaina pääkirjoituksessaan.

Kirjoituksessa mainittiin myös varoitus, jonka lehti oli itse saanut aiemmin tässä kuussa hallitukselta teetettyään liikaa ylitöitä työntekijöillään. Lehden mukaan asenteiden muuttaminen on vaikeaa, mutta myös oleellista, sillä se vaikuttaa myös työntekijöiden moraaliin ja tuottavuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?