Charles Mansonin verisen kultin tarina järkyttää yhä – jo lapsuudessa karmivia yksityiskohtia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Charles Mansonin verisen kultin tarina järkyttää yhä – jo lapsuudessa karmivia yksityiskohtia

Julkaistu: 28.12.2016 13:07

Verisen yön tapahtumat eivät unohdu: 9. elokuuta 1969 Perheen jäsenet hiipivät ”rakkauden taloon” ja muuttivat sen helvetin esikartanoksi.

”Tämä oikeus on todennut, ettei herra Mansonissa ole mitään salaperäistä eikä hypnoottista. Hän on vain vähäpätöinen autovaras, pikkuvaras ja väärentäjä, joka tuntee vastenmielisyyttä työtä kohtaan ja joka on vetänyt puoleensa sielullisesti sairaita sopeutumattomia henkilöitä ja irtolaisia.”

Näin tuomari Raymond Choate kuvasi Charles Mansonia passittaessaan hänet elinkautiseen vankeuteen muusikko Gary Hinmanin ja maataloustyöntekijä Donald Shean murhista 1971. (IS 14.12.1971)

Tuomarin mukaan Manson olisi vaaraksi mille hyvänsä yhteiskunnalle eikä häntä pitäisi vapauttaa milloinkaan.

Manson mutisi oikeudessa: ”Te ette voi nyt muuta kuin pitää minut”.

Ne olivat Mansonille murhat numero 8 ja 9. Amerikkalaisen yhteiskunnan poltinmerkki Mansonista oli tullut neljä vuotta aikaisemmin.

  • Oheinen video: Charles Manson tuomittiin kuolemaan 19. huhtikuuta 1971. Kalifornian osavaltio lakkautti kuolemanrangaistuksen 1972.

Jo lapsuus oli karmivaCharles Milles Manson syntyi 12.12.1934 Cincinnatissa Ohiossa. Hän ei ollut toivottu lapsi. Hänen äitinsä oli vasta 16-vuotias tyttö. Isästä ei ollut tietoa.

Äiti joutui vankilaan ryöstettyään veljensä kanssa huoltoaseman Charles Mansonin ollessa pieni. Välillä Manson oli uskonnollisen ja tiukan tädin luona.

Suurimman osan elämästä Charles Mansonia kasvattivat kuitenkin eri laitokset.

Rikoskierre alkoi jo varhain. 13-vuotiaana Manson teki ensimmäisen aseellisen ryöstön. Kolme vuotta myöhemmin hän raiskasi pojan pitämällä partaterää kaulalla.

Antisosiaalinen, väkivaltainen, tarvitsisi psykiatrista apua. Näin Mansonia luonnehdittiin jo nuorena.

Poliisit kuljettivat Charles Mansonia vuonna 1971.

Manson kokeili ensimmäistä kertaa perhe-elämää 1955 kierrettyään sitä ennen yhteensä yhdeksän vuotta eri laitoksissa. Morsian oli 17-vuotias tyttö. Kun Charles Manson Jr syntyi, Manson oli jälleen vankilassa.

Vapautumisen jälkeen Mansonista tuli parittaja.

Hän kokeili jälleen perhe-elämää menemällä toisen kerran naimisiin 1959. Avioliitto kesti neljä vuotta. Sinä aikana syntyi Mansonin toinen lapsi Luther Manson.

”Perheestä” tuli verilöyly

Se Perhe, joka järkytti Amerikkaa, syntyi 1967 San Franciscossa. Manson oli tuolloin 32-vuotias. Hän oli viettänyt yli puolet elämästään laitoksista ja perusti seuraajiensa kanssa yhteisön.

Sen piti olla vielä hippiliikkeen kultaista kautta, rauhaa ja rakkautta.

Siitä tuli ennennäkemätön verilöyly.

Mansonin Perhe asettui lännenelokuvien kuvauspaikalle, Los Angelesin Spahn Ranchille, aavikolle. Manson houkutteli ympärilleen nuoria naisia kuin hunaja mehiläisiä.

Nuoret naiset toimivat loukkuina myös miehille ja huumehuuruiset juhlat saattoivat päättyä seksiorgioihin.

Mansonin ”perheen” jäseniä. Kuva vuodelta 1973.

Manson elätteli unelmaa itsestään laulajana ja kitaristina. Hän onnistui hankkiutumaan muun muassa Beach Boysin rumpalin ja laulajan Dennis Wilsonin lähipiiriin ja sai jopa oman kappaleen Beach Boysin levylle.

Myöhemmin Wilson kiitteli onneaan, että Manson ja hänen seuraajajoukkonsa imivät häneltä vain rahaa. Toiset menettivät paljon enemmän: hengen.

Vainoharhainen visio: Helter Skelter

Pienikokoisella Mansonilla oli suuruudenhullu kuvitelma. Hän uskotteli seuraajilleen olevansa Jeesus Kristus.

Mansonilla oli vainoharhainen visio: Helter Skelter. Hän kuuli tässä The Beatlesin kappaleessa salattuja merkityksiä ja uskoi, että tulossa oli rotujen välinen sota, joka päättyisi valkoisten kuolemaan. Manson ja hänen seuraajansa pelastautuisivat aavikolle ja aloittaisivat uuden maailmanjärjestyksen.

Beatlesista tuli Mansonin pakkomielle. Erityisesti levyllä The White Album Manson kuuli piiloviestejä.

Kauhujen yö - viisi ihmistä teurastettiin

Perheen jäsenten tapana oli hiiviskellä öisin ihmisten asunnoissa heidän nukkuessaan, siirrellä siellä tavaroita ja varastella. Käsissään heillä oli veitset.

9. elokuuta 1969 Perheen jäsenet hiipivät nuoren kuvankauniin näyttelijättären Sharon Taten taloon, jonka oli vuokrannut Sharonin mies, elokuvaohjaaja Roman Polanski.

Sharon oli nimennyt talon rakkauden taloksi, mutta siitä tuli helvetin esikartano.

Perheen kolme nuorta naista ja yksi mies tunkeutuivat taloon ja teurastivat viisi ihmistä. Viimeisenä kuoli kahdeksannella kuulla raskaana oleva Sharon. Hän anoi turhaan armoa itselleen ja syntymättömälle lapselleen.

Sharonin ja hänen entisen rakastettunsa, kuuluisan hiusmuotoilijan Jay Sebringin ruumiit oli yhdistetty nailonköydellä. Surmansa saivat myös kahvifirman miljoonaperijätär Abigail Folger sekä hänen playboypoikaystävänsä Voytek Frykowski.

Manson istuu tuomiotaan Corcoranin vankilassa, Kaliforniassa.

Ensimmäisenä henkensä menetti nuorukainen, joka oli väärään aikaan väärässä paikassa. Innokas hifiharrastaja oli tullut tapaamaan tilan talonmiestä. Hänet surmattiin autoon.

Säälimättömät tappajat jättivät jälkeensä Sharonin verellä sotketun seinän. Siihen oli kirjoitettu: Sika.

Talonmies jäi eloon. Hän kuunteli asunnossaan kovalla musiikkia eikä kuullut, mitä toisella puolen tilaa tapahtui. Tappajat eivät saaneet vihiä hänestä.

Veriset seinäkirjoitukset jatkuivat

Veriset seinäkirjoitukset toistuivat myös muissa murhissa. Tunkeuduttuaan seuraavana yönä pariskunta LaBiancan asuntoon tappajat kirjoittivat Mansonin vision, Helter Skelterin, jääkaapin oveen. Ensimmäinen sana oli kirjoitettu väärin Healter. Seinillä luki Kuolema sioille ja Nouskaa. Miehen vatsaan oli kaiverrettu sana Sota.

Amerikka, etenkin Hollywood, meni shokkiin. Tappajat olivat vapaalla ja Hollywood varustautui hälytysjärjestelmin ja asein öisiä hiippailijoita vastaan.

Kaikki julkisuuden henkilöt eivät uskaltaneet tulla edes Sharonin hautajaisiin mielipuolisten tappajien pelossa.

Meni kauan ennen kuin Manson ja hänen klaaninsa yhdistettiin murhiin. Oikeudenkäynnistä tuli omituinen näytelmä. Oikeustalon ulkopuolelle kerääntyi Mansonin kannattajia vaatimaan hänen vapauttamistaan. Yksi todistajista yritettiin tappaa myrkytetyllä hampurilaisella. Hampurilainen oli pullollaan LSD:tä. Manson yritti hyökätä kynän kanssa tuomarin kimppuun.

Charles Mansonin tarina voisi olla jo loppu, mutta Kalifornian osavaltio lakkautti kuolemanrangaistuksen 1972.

Presidentti Richard Nixon ennätti julistamaan oman tuomionsa kesken oikeudenkäynnin ja sanoi Mansonin syyllistyneen suoraan tai välillisesti kahdeksaan järjettömään murhaan.

Oikeudenkäynnissä paljastui, että Mansonin kultti oli suunnitellut Elisabeth Taylorin, Richard Burtonin, Frank Sinatran ja Tom Jonesin kiduttamista ja murhaamista.

Arviolta miljoona dollaria maksanut oikeudenkäynti kesti 10 kuukautta. Vastasiko se kysymykseen miksi?

Yksi tappajista, Susan Atkins oli nuoruudessa laulanut kirkkokuorossa sekä hoitanut kuolemansairasta äitiään loppuun saakka. Mikä teki hänestä ja muista kylmäverisiä tappajia, sydämettömiä robotteja?

– Halusimme tehdä rikoksen, joka shokeeraisi maailmaa, Susan Atkins sanoi.

Suurin nautintoaine Mansonille oli pelko

Syyttäjänä toimineen Vincent Bugliosin mukaan Manson käytti polttoaineena huumeita ja seksiä. Suurin nautintoaine Mansonille oli kuitenkin pelko. Perheen jäsenet tottelivat orjamaisesti Mansonia. Manson jopa antoi heille uudet nimet.

Tekojen jälkeen Mansonin kultti rakoili. Osa pakeni henkensä edestä.

Kuolemaa kylväneen kultin johtajan tarina voisi olla jo loppu, mutta Kalifornian osavaltio lakkautti kuolemanrangaistuksen 1972.

Mansonin pyrkimys päästä ehdonalaiseen vapauteen on kerta toisensa jälkeen tyrmätty. Mansonia pidetään yhä vaarallisena. Hän tulee todennäköisimmin kohtaamaan kuolemansa vankilassa.

Kuolemansairas Susan Atkins anoi turhaan vapauteen pääsyä. Susan Atkins ei antanut armoa Sharon Tatelle eikä Amerikka armahtanut Atkinsia. Atkins kuoli aivokasvaimeen 2009.

Lähteet Vincent Bugliosi & Curt Gentry: Helter Skelter, The Shocking Story of the Mansons Murders; Micael Dahlén: Ihmispedot (Atena); Sanomien arkisto

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomien Rikos-erikoislehdessä keväällä 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?