Erdogan syyttää Yhdysvaltoja Isisin tukemisesta – ”Meillä on vahvistettuja todisteita” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Erdogan syyttää Yhdysvaltoja Isisin tukemisesta – ”Meillä on vahvistettuja todisteita”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan poseerasi viime viikolla juuri valmistuneen, Bosporinsalmen alittavan Eurasian tunnelin autokaistalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan poseerasi viime viikolla juuri valmistuneen, Bosporinsalmen alittavan Eurasian tunnelin autokaistalla.

Julkaistu: 28.12.2016 10:24

Yhdysvaltain ulkoministeriö on kommentoinut Turkin presidentin väitteitä ”naurettaviksi”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi tiistaina, että hänellä on todisteita siitä, että Yhdysvaltain johtaman koalition joukot tukevat Syyriassa terroristijärjestö Isisiä sekä kurdien YPG-joukkoja ja PYD-puoluetta.

– He syyttivät meitä Daeshin (Isis) tukemisesta. Nyt he antavat tukeaan terroristijärjestöille kuten Daeshille, YPG:lle ja PYD:lle. Tämä on hyvin selvää. Meillä on vahvistettuja todisteita, kuvia ja videoita, Erdogan kertoi lehdistötilaisuudessa Ankarassa Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain johtaman koalition joukot ovat tehneet yhteistyötä Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten sekä kurdiryhmien kanssa. Turkki on puolestaan taistellut jo jonkin aikaa Isisiä ja kurdijoukkoja vastaan Syyrian pohjoisosissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner kuvaili BBC:n mukaan Erdoganin väitteitä ”naurettaviksi”. Hänen mukaansa niille ei ole olemassa minkäänlaisia perusteita.

Independentin mukaan Erdogan sanoi myös, että Saudi-Arabian ja Qatarin tulisi osallistua Turkin, Venäjän ja Iranin väliseen kokoukseen, jossa on määrä keskustella rauhan saamisesta Syyriaan. Kokous järjestetään ensi kuussa Kazakstanissa.

Erdoganin mukaan Saudi-Arabian ja Qatarin osallistuminen olisi hyvä asia, koska maat ovat osoittaneet ”hyvää tahtoa ja antaneet tukea Syyrialle”.

Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar ovat olleet al-Assadin syrjäyttämiseen pyrkivien kapinallisten päätukijoita. Venäjä ja Iran puolestaan ovat Syyrian hallinnon liittolaisia.

Tuoreimmat osastosta