Erdogan syyttää Yhdysvaltoja Isisin tukemisesta – ”Meillä on vahvistettuja todisteita” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Erdogan syyttää Yhdysvaltoja Isisin tukemisesta – ”Meillä on vahvistettuja todisteita”

Yhdysvaltain ulkoministeriö on kommentoinut Turkin presidentin väitteitä ”naurettaviksi”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan poseerasi viime viikolla juuri valmistuneen, Bosporinsalmen alittavan Eurasian tunnelin autokaistalla.­

28.12.2016 10:24

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi tiistaina, että hänellä on todisteita siitä, että Yhdysvaltain johtaman koalition joukot tukevat Syyriassa terroristijärjestö Isisiä sekä kurdien YPG-joukkoja ja PYD-puoluetta.

– He syyttivät meitä Daeshin (Isis) tukemisesta. Nyt he antavat tukeaan terroristijärjestöille kuten Daeshille, YPG:lle ja PYD:lle. Tämä on hyvin selvää. Meillä on vahvistettuja todisteita, kuvia ja videoita, Erdogan kertoi lehdistötilaisuudessa Ankarassa Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain johtaman koalition joukot ovat tehneet yhteistyötä Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten sekä kurdiryhmien kanssa. Turkki on puolestaan taistellut jo jonkin aikaa Isisiä ja kurdijoukkoja vastaan Syyrian pohjoisosissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner kuvaili BBC:n mukaan Erdoganin väitteitä ”naurettaviksi”. Hänen mukaansa niille ei ole olemassa minkäänlaisia perusteita.

Independentin mukaan Erdogan sanoi myös, että Saudi-Arabian ja Qatarin tulisi osallistua Turkin, Venäjän ja Iranin väliseen kokoukseen, jossa on määrä keskustella rauhan saamisesta Syyriaan. Kokous järjestetään ensi kuussa Kazakstanissa.

Erdoganin mukaan Saudi-Arabian ja Qatarin osallistuminen olisi hyvä asia, koska maat ovat osoittaneet ”hyvää tahtoa ja antaneet tukea Syyrialle”.

Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar ovat olleet al-Assadin syrjäyttämiseen pyrkivien kapinallisten päätukijoita. Venäjä ja Iran puolestaan ovat Syyrian hallinnon liittolaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?