Pohjois-Korean ”ihmissaastaksi” kutsuma loikkaridiplomaatti astui julkisuuteen – haluaa säästää kotimaansa ”lähestyvältä ydinkatastrofilta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean ”ihmissaastaksi” kutsuma loikkaridiplomaatti astui julkisuuteen – haluaa säästää kotimaansa ”lähestyvältä ydinkatastrofilta”

Pohjois-Korean Lontoon-varasuurlähettiläs loikkasi perheineen ulkomaille viime kesänä.

Thae Yong-ho puhui loikkaamisestaan ja elämästä Pohjois-Korean hallinnon alaisuudessa Soulissa tiistaina.­

27.12.2016 18:53

Viime kesänä perheineen ulkomaille loikannut Pohjois-Korean Lontoon-varasuurlähettiläs Thae Yong-ho on kertonut eteläkorealaiselle Yonhap-uutistoimistolle, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on päättänyt vakaasti saattaa maan ydinaseohjelman valmiiksi vuoden 2017 loppuun mennessä.

Thaen mukaan Kim kiiruhtaa saadakseen aloittamansa ohjelman valmiiksi ”hinnalla millä hyvänsä”.

– Niin kauan kun Kim Jong-un on vallassa, Pohjois-Korea ei tule ikinä luopumaan ydinaseistaan. Pohjoinen ei luovu niistä, vaikka maalle tarjottaisiin vastineeksi biljoona tai kymmenen biljoonaa dollaria. Se ei ole taloudellisista kannustimista kiinni, Thae, 55, kertoi Yonhapin mukaan tiistaina.

– Olen vannonut työskenteleväni Kim Jong-unin hallinnon hajottamisen eteen ja säästääkseni kansamme lähestyvältä ydinkatastrofilta, Thae avasi loikkauksensa syitä.

Kim Jong-un aikoo saada Pohjois-Korean ydinaseohjelman valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä, mikäli Thae Yong-hon kertoma pitää paikkansa.­

Britanniassa kymmenen vuoden ajan komennuksella ollut Thae katosi vaimonsa ja lastensa kanssa Lontoosta heinäkuussa. Loikkauksen paljastuttua Pohjois-Korea nimesi diplomaattinsa ”ihmissaastaksi” ja väitti, että miestä oli ennen katoamista syytetty valtiosalaisuuksien vuotamisesta, kavalluksesta sekä lapsen raiskaamisesta.

Thaen tehtäviin Lontoossa oli kuulunut muun muassa Pohjois-Korean hallinnon ja Kim Jong-unin esittäminen suotuisassa valossa ja väärinymmärrettyinä. Thae oli myös aiemmin julkisesti väittänyt, että britit ovat johtajiensa aivopesemiä.

BBC:n mukaan Etelä-Korea ilmoitti elokuussa, että Thae oli saapunut maahan perheineen. Siitä lähtien maan tiedustelupalvelu on kuulustellut häntä intensiivisesti toivoen pääsevänsä tämän avulla muun muassa vakoilijoiden jäljille.

Astui hiljattain julkisuuteen

Noin viikko sitten Thae astui julkisuuteen ensimmäistä kertaa sitten loikkauksen. Etelä-Korean parlamentin komitean edessä puhunut Thae kertoi pohjoiskorealaisten elävän olosuhteissa, jotka ovat verrattavissa orjuuteen.

Thaen kanssa keskustelleen poliitikon Lee Cheol-woon mukaan mies on kertonut tulleensa vuosien varrella jatkuvasti tietoisemmaksi pohjoiskorealaisten elämän ”kammottavista realiteeteista”. Thaen väitetään myös kertoneen, että hän oli oppinut paljon Etelä-Korean demokratiasta katsomalla ulkomailla sikäläisiä elokuvia.

Thae Yong-ho saapui perjantaina Etelä-Korean turvallisuuskomitean kuultavaksi Soulissa.­

– Pohjois-Koreassa monet viranomaiset kärsivät masennuksesta, koska he ovat huolissaan siitä, että joutuvat elämään pitkään kuin orjat, mikäli Kim johtaa maata vielä vuosikymmenien ajan, Thae oli sanonut Leen mukaan.

Yonhapin mukaan Thae aikoo liittyä mukaan Etelä-Korean turvallisuusviranomaisten ylläpitämään ajatushautomoon, jossa hänen on määrä työskennellä tutkijana ensi vuoden alusta lähtien. Miehen on tarkoitus tavata muita Pohjois-Koreasta loikanneita sekä luennoida kokemuksistaan.

– Heti kun saavuin Etelä-Koreaan, päätin esiintyä julkisuudessa aktiivisesti. Sydäntäni särkee, kun ajattelen Pohjois-Koreassa edelleen olevia perheenjäseniäni ja kollegoitani, mutta katuminen ja itkeminen eivät vie minua minnekään. Kimin hallintoa vastaan taisteleminen helpottaa Koreoiden yhdistymistä, Thae sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?