Taiwanilaisen koulun ”natsiparaati” aiheutti kansainvälisen kohun – rehtori joutui eroamaan virastaan

Kuang Fun koulussa aiotaan tästedes järjestää valistuskampanja, jossa oppilaille näytetään muun muassa holokaustista kertovia elokuvia.

Kuva taiwanilaisen yläkoulun perjantaina järjestämästä paraatista. Pahvisessa tankissa natsitervehdystä tekevän henkilön kerrotaan olevan koulun historianopettaja.

27.12.2016 10:06

Taiwanilaisen koulun rehtori on joutunut eroamaan virastaan koulun vuosijuhlaparaatin aiheuttaman kansainvälisen kohun vuoksi, kertoo BBC. Perjantaina järjestetyssä paraatissa osa koulun oppilaista oli pukeutunut natsiunivormuja muistuttaviin asuihin, ja heillä oli mukanaan myös natsilippuja sekä pahvista valmistettu ”tankki”.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan paraatissa iloisesti tanssineiden ja laulaneiden oppilaiden mukana ollut opettaja kuvattiin tekemässä natsitervehdystä pahvitankissa seisten.

Paraatista levinneet kuvat suututtivat Israelin, jonka Taiwanilla oleva edustaja kutsui tapahtumaa ”paheksuttavaksi” ja tuomitsi sen voimakkaasti. Tämän jälkeen Taiwanin presidentinkanslia pyysi tapahtunutta anteeksi.

Oppilailla oli paraatissa mukanaan erilaisia natsitunnuksia.

Kanslian mukaan paraatin teema oli osoitus juutalaisiin kohdistuvan kunnioituksen sekä historian tuntemuksen puutteesta. Tapaus on herättänyt runsaasti huomiota tiedotusvälineissä myös muualla maailmassa.

Kohun keskipisteessä olevan Kuang Fu -yläkoulun rehtori Cheng Hsiao-ming pyysi erotessaan niin ikään anteeksi ja kertoi ottavansa tapahtuneesta ”täyden vastuun”.

– Opettajina meidän olisi pitänyt opettaa nuorille oikeita arvoja. Otamme oppia tekemistämme virheistä ja olemme pyytäneet myös opiskelijoita tekemään niin, Cheng kertoi eronpyyntönsä yhteydessä BBC:n mukaan.

Kuan Fun koulun rehtori Cheng Hsiao-ming (oik.) ja dekaani Liao Ching-lin kumarsivat syvään pyytäessään anteeksi perjantaisen paraatin tapahtumia.

Koulussa aiotaan nyt järjestää valistusta, johon sisältyy muun muassa holokaustista kertovien elokuvien kuten Schindlerin listan näyttämistä oppilaille. Koulun mukaan myös Taiwanilla toimivan Israelin talous- ja kulttuuritoimiston edustaja tullaan kutsumaan paikalle.

Taipei Times -lehden mukaan eräs koulun opettajista oli ehdottanut paraatin teemaksi arabikulttuuria, mutta oppilaat päätyivät Adolf Hitler -aiheiseen teemaan äänestettyään asiasta kaksi kertaa. Koulussa käytetyt univormut olivat helposti muutettavissa natsiunivormujen näköisiksi, ja näin myös jotkut oppilaista tekivät.

Osa oppilaista on selittänyt teeman valintaa sillä, että he uskoivat pääsevänsä ”luovuudellaan” huomion keskipisteiksi paraatissa. Oppilaiden mukaan heillä ei käynyt mielessäkään se seikka, että Hitler oli vastuussa miljoonien ihmisten kuolemasta toisen maailmansodan aikoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?