Nainen unohti palauttaa kirjan kirjastoon – näin kävi, kun hän palasi 57 vuotta myöhemmin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nainen unohti palauttaa kirjan kirjastoon – näin kävi, kun hän palasi 57 vuotta myöhemmin

Barbara Roston lainasi Margaret Mitchellin klassikkoteoksen vuosikymmeniä sitten.

Miltei 60 vuotta myöhässä ollut kirjapalautus tehtiin New Yorkin Brooklyn Public Library -kirjastoon.­

24.12.2016 5:09

Vuonna 1959 Barbara Roston lainasi Margaret Mitchellin teoksen Tuulen viemää Crown Heights Branch Library -kirjastosta New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Roston oli tuolloin 15-vuotias. Hän unohti palauttaa kirjan sen jälkeen, kun oli saanut luettua sen.

– Kyseessä oli nuoruuden hairahdus. En tarkoittanut varastaa sitä, Roston kertoo nyt vuosikymmeniä myöhemmin New York Timesin haastattelussa.

Vuosikymmenet vierivät. Roston asui Massachusettin ja Illinoisin osavaltioissa, meni naimisiin, sai neljä lasta ja erosi myöhemmin miehestään. Koko tämän ajan Mitchellin teos kulki hänen mukanaan.

Eräänä päivänä jo eläkeikään ehtinyt Roston päätti lukea kirjahyllyssään vuosikaudet olleen teoksen uudestaan. Silloin hän huomasi kirjaston merkit. Lainauksen eräpäivä oli 18. marraskuuta vuonna 1959.

Hän päätti palauttaa kirjan kirjastoon. Lainauksen aikana käytäntönä oli ollut, että jokaisesta myöhästyneestä päivästä kertyy viiden sentin sakkomaksu. Tällä laskutoimituksella Roston olisi ollut kirjastolle velkaa lähes 1 050 dollaria.

Roston suuntasi Brooklyn Public Library -kirjastoon, joka sijaitsee samalla paikalla, jossa entinen kirjasto toimi vuosikymmeniä sitten. Kun hän sai kerrottua asiansa, seurauksena oli sekä hämmentyneisyyttä että huvittuneisuutta.

– Oh, vau. Tämä näyttää olevan todella, todella pitkän ajan takaa. Tämä on kuin muinaisjäännös, kirjastonhoitaja Stefanie Sinn kommentoi.

– No, minäkin olen eräänlainen muinaisjäännös, Roston, 72, vastasi.

Rostonin onneksi kirjaa ei enää löytynyt lainkaan kirjaston tietokannasta, joten hänen ei tarvinnut maksaa sakkoa myöhästyneen palautuksen vuoksi. Hän teki kuitenkin 50 dollarin arvoisen lahjoituksen kirjastolle.

– Tämä on loistava muistutus siitä, että on aina tärkeää palauttaa kirjansa. Jopa 60 vuotta myöhässä, kommentoi pääkirjastonhoitaja Lisa Rosenblum.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?