Berliinin tori-iskusta epäilty ammuttu Milanossa – IS seuraa hetki hetkeltä

Berliinin terrori-iskusta epäilty Anis Amri on kuollut tulitaistelussa poliisin kanssa Italiassa aamuyöllä.

23.12.2016 11:39 | Päivitetty 23.12.2016 16:56
  • Italian ja Saksan viranomaisten mukaan Milanon lähellä ammuttu mies on tunnistettu varmuudella Anis Amriksi.

  • Amrin, 24, epäillään ajaneen kaappaamansa rekan joulutorille Berliinin Breitscheidplatzilla maanantai-iltana. Iskussa kuoli 12 ihmistä ja loukkaantui kymmeniä.

  • Saksan ja Italian viranomaisten kerrotaan nyt selvittävän, miten Amri päätyi Berliinistä Milanoon.

  • Yllä olevalla videolla kuvaa tapahtumapaikalta.

Klo 15.47: IS:n hetki hetkeltä -seuranta on tältä erää päättynyt.

Klo 15.37: Berliinin poliisi on twiitannut kiitokset italialaisille kollegoilleen, jotka pysäyttivät Anis Amrin pakomatkan. Italiaksi ja saksaksi kirjoitetussa viestissä kiitetään tuesta ja toivotetaan paranemisia haavoittuneelle italialaiselle poliisimiehelle.

Grazie e pronta guarigione ai colleghi feriti.#Danke für die Unterstützumg & gute Besserung dem verletzten Kollegen. #Breitscheidplatz^yt https://t.co/pADRzz6Wym— Polizei Berlin (@polizeiberlin) 23. joulukuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 15.25: Sisäministeri Thomas de Maizieren mukaan terroriuhka Saksassa on edelleen korkea ja viranomaiset valmiudessa. Hän sanoi kuitenkin olevansa helpottunut, että Anis Amri ei enää ole vaaraksi. De Maiziere kertoi Saksan liittovaltion poliisin matkustavan Italiaan ottamaan osaa tutkimuksiin.

Sisäministeri kertoi myös ottavansa esiin uudistusehdotuksia saksalaisten turvallisuuden parantamiseksi muun muassa karkotuksia tehostamalla.

Klo 15.02: Äärijärjestö Isisin Amaq-uutistoimisto on kertonut, että Milanossa ammuttu mies on Anis Amri. Isis on jo aiemmin ottanut vastuun iskusta, mutta Saksan viranomaiset ovat toistaiseksi olleet vaitonaisia siitä, oliko Amrilla todellisia yhteyksiä Isisiin vai toimiko hän oma-aloitteisesti.

 

Klo 14.46: Ranskan äärioikeistojohtaja Marine Le Pen on kommentoinut Berliinin tori-iskusta epäillyn Anis Amrin liikkumista toteamalla, että Euroopan pitää hankkiutua eroon avoimista rajoista. Amri näyttää alustavien tietojen perusteella matkustaneen luotijunalla Ranskan kautta Italiaan.

– Hurjastelu kahden tai kolmen maan kautta on osoitus täydellisestä turvallisuuskatastrofista, joka on nimeltään Schengenin sopimus, Le Pen lausui.

 

Klo 14.44: Saksalaissyyttäjien mukaan tutkittavana on tällä hetkellä paitsi Amrin kontaktit ennen ja jälkeen veriteon myös se, kuljettiko hän Berliinissä käyttämänsä aseen mukanaan Italiaan asti. Anis Amri surmasi kaappaamansa rekan kuljettajan ampumalla, ja Italiassa hän yritti karkuun ampumalla poliisikonstaapelia.

Klo 14.40: Aiemmista väitteistä poiketen Italian poliisi on kertonut, että heillä ei ollut minkäänlaista ennakkotietoa, että Amri olisi saapunut Italiaan. Näin olleen poliisipartion ja epäillyn kohtaaminen oli puhdasta tuuria.

 

Klo 14.35: Saksan syyttäjäviranomaiset vahvistavat, että Italiassa surmattu epäilty oli Anis Amri. Tutkinta hänen mahdollisten rikostovereidensa löytämiseksi jatkuu.

Klo 14.30: Italiassa Amrin surmanneen poliisikaksikon ylistys on jatkunut. Nuorten konstaapelien perheet ovat kertoneet olevansa erittäin ylpeitä näiden toiminnasta.

BBC:n toimittaja on julkaissut kuvaa toisen poliisin luotiliivistä, joka ilmeisesti esti tätä haavoittumasta pahemmin. Olkapäähän osuman saanut toinen poliisi surmasi Amrin kahdella laukauksella. BBC:n Julian Miglierinin mukaan Amri ei huutanut ennen ampumista ”Allahu akbar”, kuten aiemmin on kerrottu, vaan hän oli kironnut poliiseja laukaistessaan aseensa.

Picture of bullet-proof vest of #Italian agent #Movio - shows impact of bullet shot by #AnisAmri in #Milan last night - via @poliziadistato pic.twitter.com/xr1GjtiJsW— Julián Miglierini (@julianmig) 23. joulukuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 13.49: Anis Amrin ampumapaikka on lähellä Sesto San Giovannin rautatieasemaa, jonne hän oli saapunut tiettävästi Torinosta junalla. Aiemmista tiedoista poiketen näyttää siltä, että Amrilla ei ollut autoa, kun poliisipartio kohtasi hänet. Amrin uskotaan liikkuneen yksin. Tiedot ovat vahvistamattomia.

Anis Amrista on julkaistu uusi kuva, joka on otettu sosiaalisessa mediassa julkaistulta selfie-videolta.

Klo 13.43: Italian pääministerin Paolo Gentiloni kertoo olleensa yhteydessa liittokansleri Angela Merkeliin. Gentilonin mukaan terroriuhkatasoa ei ole laskettu eikä uhkaa ole syytä aliarvioida, vaikka Amri jäikin kiinni.

 

Klo 13.37: Saksan hallituksen edustajan mukaan liittokansleri Angela Merkel aikoo keskustella perjantaina puhelimessa Tunisian presidentin Beji Caid Essebsin kanssa siitä, miten Saksassa hylätyn turvapaikkahakemuksen saaneita tunisialaisia voitaisiin palauttaa kotimaahansa. Anis Amrin karkotuksen Saksasta Tunisiaan on kerrottu viivästyneen, koska hänellä ei ollut voimassa olevia henkilöpapereita. Saksan viranomaisia on arvosteltu siitä, että vaaralliseksi epäilty henkilö päästettiin livahtamaan viranomaisten ”tutkasta”.

Klo 13.30: Saksan syyttäjävirasto pitää tiedotustilaisuuden aiheesta klo 14.30 (huom. kelloaika korjattu). Pian tämän jälkeen alkaa sisäministeri Thomas de Maizieren lehdistötilaisuus.

Klo 13.25: Italian poliisin mukaan heillä oli tiedustelutietoa, jonka mukaan Amri saattaisi olla Pohjois-Italiassa. Siksi poliisipartioita oli lisätty.

 

Klo 13.15: Tapahtumien kulusta aamuyöllä on kerrottu lisää. Italian poliisin mukaan Amria vastassa oli kaksi poliisia. Kun toinen heistä sai asuman Amrin ampumasta luodista, toinen vastasi tuleen ja surmasi epäillyn. Amrin taltuttaneet laukaukset ampuneen poliisin kerrotaan toimineen virkatehtävissä vasta yhdeksän kuukautta.

 

Klo 13.12: Italian sisäministeri Marco Minniti on ylistänyt italialaispoliisien toimintaa Anis Amrin kiinnijäämisessä ja kertonut kiittäneensä näitä.

Italian poliisi julkaisi kuvan Anis Amrin kanssa käydyssä laukaustenvaihdossa loukkaantuneesta konstaapeli Christian Moviosta sairaalasängyllä.

Amri ei alustavien tietojen mukaan ehtinyt olla maassa pitkään. Minnitin mukaan poliisin huomion kiinnitti ensiksi se, että Amri näytti ”epäilyttävältä”.

– Hän oli Euroopan etsityin mies ja onnistuimme välittömästi tunnistamaan ja neutralisoimaan hänet. Tämä todistaa, että turvallisuuskoneistomme toimii. Italian on syytä olla ylpeä. Minniti sanoi.

 

Klo 13.04: Italiassa on julkaistu Amrin ampumispaikalta kuvia, joissa näkyy poliisin rikospaikkatutkijoita.

Sesto, sparatoria dopo controllo polizia: morto l'attentatore di Berlino, ha urlato "Allah Akbar" https://t.co/5tOl1hJkVn— la Repubblica (@repubblicait) 23. joulukuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 12.56: Saksan liittohallitus on kiittänyt italialaisviranomaisia yhteistyöstä Amrin kiinnisaamiseksi. Saksan viranomaisten kerrotaan olleen yhteydessä useisiin eurooppalaisiin kollegoihin etsinnän aikana.

Klo 12.50: Saksan sisäministeriön edustajan mukaan virallista vahvistusta Amrin kuolemasta ei ole vielä saapunut Italiasta Saksaan.

Klo 12.46: Italialaisen uutistoimisto Ansan mukaan Amrin liikkeitä Berliinin maanantaisen iskun jälkeen olisi onnistuttu jo selvittämään häneltä löytyneistä dokumenteista. Miehen uskotaan matkustaneen Italiaan junalla Ranskan Savoijin maakunnan kautta, ja ennen kiinni jääntiään Amrin uskotaan olleen Torinossa. Tietoja ei ole vahvistettu.

Klo 12.44: Saksan viranomaisten mukaan tutkinta Amrin mahdollisten rikostovereiden löytämiseksi jatkuu edelleen.

Kello 12.38: Saksa on ”helpottunut” tiedosta, että Anis Amri on tavoitettu Italiassa, kommentoi maan sisäministeriö.

Mediaa on paikalla Sesto San Giovannissa, jonne joulutori-iskusta epäillyn Anis Amrin pakomatka päättyi.

Italialaisviestimien mukaan Amrin auto pysäytettiin rutiinitarkastukseen Milanon lähellä Sesto San Giovannissa ja häneltä kysyttiin papereita. Silloin mies avasi tulen poliiseja vastaan.

La Repubblican mukaan Amri oli huutanut ”Allahu akbar” ja onnistunut haavoittamaan yhtä poliisia olkapäähän, minkä jälkeen poliisit ampuivat Amrin kuoliaaksi.

Lehti kertoo myös, että Amrilta oli löytynyt junalippuja, joiden mukaan hän olisi tullut Italiaan Ranskasta.

Tunisialaissyntyinen Amri muutti vuonna 2011 kotimaastaan Italiaan, jossa hän joutui vankilaan tuhopoltosta ja ryöstöstä syytettynä. Miehen isä on kertonut haastatteluissa uskovansa, että tämä radikalisoitui vankilassa.

Saksaan mies saapui turvapaikanhakijana viime heinäkuussa 2015. Vuoden kuluttua hänen hakemuksensa oli jo ehditty evätä, mutta hän oli silti saanut jäädä toistaiseksi Saksaan.

EDIT: Jutusta korjattu tieto, jonka mukaan Amri olisi saapunut Saksaan vasta vuoden 2016 huhtikuussa.

Italian pääministeri Paolo Gentiloni kommentoi tilannetta Roomassa perjantaina.

Amrin epäillään ajaneen kaappaamansa rekan joulutorille Berliinin Breitscheidplatzilla maanantai-iltana. Iskussa kuoli 12 ihmistä ja loukkaantui kymmeniä. Loukkaantuneiden joukossa on myös Suomen kansalainen.

Dramaattinen tietoa Amrin kuolemasta Italiassa tuli pian sen jälkeen, kun saksalaislehti kertoi Saksan viranomaisten uskovan, että Amri on yhä Berliinissä.

Amria etsittiin kuitenkin koko ajan ympäri Eurooppaa. Hänen kiinnijäämiseensä johtavista tiedoista oli luvattu 100 000 euron palkkio.

Amrin peitelty ruumis ampumisen jälkeen poliisiauton vierellä.

Italian sisäministeri Marco Minniti tiedotustilaisuudessa 23.12.2016.

Anis Amrin ampumispaikka Milanon Sesto San Giovannissa.

Poliisi tutki terrori-iskussa käytettyä rekkaa Berliinissä 20.12.2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?