CNN: Nyt se on virallista – Hillary Clinton sai lähes 3 miljoonaa ääntä enemmän kuin Donald Trump

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Presidentinvaalien lopulliset tulokset 50 osavaltiosta ja Washington DC:stä on vahvistettu.
Demokraattien Hillary Clintonin äänimääräksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on varmistunut 65 844 954 (48,2%), kertoo CNN verkkosivuillaan.

Oheisella videolla kerrataan Clintonin ura.

Tarvittavat valitsijamiehet taakseen saaneen republikaanien Donald Trumpin lopullinen äänimäärä oli 62 979 879 (46,1%), joten Clinton kukisti hänet lähes 2,9 miljoonalla äänellä.

Clinton sai enemmän ääniä kuin yksikään muu hävinnyt ehdokas Yhdysvaltain presidentinvaalien historiassa. Hänen äänimääränsä oli esimerkiksi suurempi kuin presidentiksi uudelleen valitun Barack Obaman äänimäärä vuonna 2012.

Wisconsinin, Michiganin, Ohion, Pennsylvanian ja Floridan kaltaisissa vaa’ankieliosavaltioissa juhlinut Trump väitti viime kuussa Twitterissä keränneensä enemmän ääniä, ”jos vähennetään miljoonat laittomasti äänestäneet ihmiset”.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

– Minun olisi ollut paljon helpompi voittaa suurempi äänimäärä kuin valitsijamiehistö. Siinä olisin kampanjoinut kolmessa tai neljässä osavaltiossa vierailemani 15 osavaltion sijaan, miljardööri kirjoitti.

– Olisin voittanut helpommin ja vakuuttavasti (mutta pienemmät osavaltiot on unohdettu)!

Vaalien jälkeen moni Clintonin tukija on vaatinut vaalijärjestelmän muuttamista. Esimerkiksi pitkäaikainen senaattori Barbara Boxer esitti hiljattain valitsijamiehistä luopumista.

– Tämä on maan ainoa virka, jossa voit saada enemmän ääniä ja hävitä presidenttiyden. Valitsijamieskokous on vanhentunut, epädemokraattinen järjestelmä, joka ei kuvasta nyky-yhteiskuntaamme. Se pitää muuttaa välittömästi, Boxer sanoi.