Käytettiinkö Berliinissä al-Qaidan ohjetta? Suomalainen asiantuntija kertoo vertahyytävästä taktiikasta

rac

Julkaistu:

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki analysoi ISTV:lle Berliinin iskua.
Berliinin Breitscheidplatzin joulutorin ihmisvilinään maanantai-iltana tehty surmanajo toteutettiin Ruohomäen mukaan al-Qaidan jo kuusi vuotta sitten antaman ohjeistuksen mukaan.

– Taustalla on mielenkiintoinen yksityiskohta: jo 2010 Jemenin al-Qaidan osaston web-julkaisussa (Inspire) oli artikkeli, jossa kerrottiin miten raskaita ajoneuvoja voidaan käyttää ”niittokoneina”.

– Tässä on tapahtunut juuri se, mitä kyseisessä artikkelissa kehotettiin tekemään. Tällaiset viestit kulkevat sosiaalisessa mediassa koko ajan ja nimenomaan jihadistipiireissä niitä jaetaan linkkeinä, Olli Ruohomäki toteaa.
  • Yllä olevalla videolla kohdassa 02:33 Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki kertoo al-Qaidan ohjeesta käyttää raskaita ajoneuvoja ihmisjoukkoja vastaan.
Toimintamalli Berliinissä oli samanlainen kuin viime heinäkuussa Nizzassa, jossa terroristi ajoi raskaalla ajoneuvolla ihmisjoukkoon. Tuolloin kuolonuhreja oli 86.

– Tällaisten iskujen estäminen on vaikeata juuri siitä syystä, että periaatteessa kuka tahansa voi saada käsiinsä raskaan ajoneuvon. Eikä siinä tarvita aseita eikä räjähteitä.

”Yksinäisiä susia” on mahdotonta jäljittää”

Tutkija Olli Ruohomäki on puhunut aiemminkin ”yksinäisistä susista”, terroristeista, jotka toimivat kohdemaissa täysin ennalta arvaamattomasti.

– Tässäkään ei ole taustalla mitään suurempaa suunnitelmallisuutta. Yksinäinen toimija on selvittänyt etukäteen reittejä ja miettinyt miten saa rekan käsiinsä ja lähtenyt toteuttamaan hankettaan.


Yksittäisiä terroristeja on Ruohomäen mukaan mahdotonta jäljittää. Näin ollen tavallisiin kansalaisiin kohdistuvat iskut ”eivät ole mitenkään täysin estettävissä”.

– Eri maiden turvallisuuspalvelut pyrkivät seuraamaan riskihenkilöitä. Mutta ei ole mahdollista seurata yksittäisiä henkilöitä 24/7, kun elämme avoimessa yhteiskunnassa ja liberaalissa demokratiassa.

”Siemenet kylvetty vuosia aiemmin”

Berliinin poliisi pidätti turmarekkaa ajaneen henkilön pian iskun jälkeen. Saksalaisviranomaisten mukaan hän on kotoisin Pakistanista tai Afganistanista. Hän on saapunut helmikuussa Saksaan turvapaikanhakijana.

– Emme tiedä milloin hän on radikalisoitunut, mutta on todennäköistä, että radikalisoitumisen siemenet on kylvetty jo vuosia aiemmin Pakistanin ja Afganistanin rajaseuduilla – jihadismin sydänmailla.


Tutkija Ruohomäki kertoo yksinäisten susien saavan inspiraationsa Isiksen sanomasta. Se kehottaa levittämään tuhoa ja pelon ilmapiiriä.

– Pakistanin alueella levitetään tuhansissa madrassoissa (koraanikouluissa) ääriajatteluun perustuvaa islamin tulkintaa, jossa kehotetaan iskuihin vääräuskoisia vastaan.

Isku joulun alla ei ole sattumaa

Terrorismi on pitkälti kommunikaatiota. Isku Euroopan sydänmaille juuri joulun alla ei ole sattumaa.

– Joulu on kristikunnan tärkeimpiä juhlia. Jihadisteilla on sota kristinuskoa ja eurooppalaisia arvoja vastaan.

Tutkija Ruohomäki, uskotteko, että vielä tänä jouluna uusitaan jonkinlainen isku?

– Toivon mukaan ei, mutta valitettavasti Berliinin tapahtuma ei tule jäämään viimeiseksi. Terrorismin vastainen taistelu tulee jatkumaan vielä vuosikymmeniä.