Suomalaistutkija Berliinin iskusta: ”Tämä on aika yllättävää”

Saksalla on ison kokonsa puolesta kohonnut riski joutua terroristien kohteeksi, arvioi politiikan tuntija.

20.12.2016 10:44

Turun yliopiston Eurooppa-opetuksen lehtori Kimmo Elo haluaa vielä odottaa Saksan viranomaisten vahvistusta siitä, mikä taho on Berliinin iskun takana.

Jos osoittautuu, että kyse on terrori-iskusta, Elo on yllättänyt siitä, että kohteeksi valikoitui juuri Saksa.

– Iskut ovat pääosin tapahtuneet muualla kuin Saksassa. Ovathan turvallisuusviranomaiset näistä mahdollisuuksista varoittaneet, mutta silti tämä on aika yllättävää.

– Saksa on kuitenkin ollut avoin ja myötämielinen näiden kriisien aikana. Saksa on pyrkinyt aktiiviseen ja rauhanomaiseen ratkaisuun.

ISTV:n studiossa iskua analysoi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi vieraileva tutkija Olli Ruohomäki. Katso video yllä.

Rekan tuhoutunut tuulilasi Berliinissä.

Saksalla ei ole samanlaisia rasitteita kuin Ranskalla, jossa tunnelmia on kärjistänyt muun muassa pilapiirroskriisi. Saksalla ei myöskään ole rasitteena suora toiminta Syyrian ja Aleppon pommituksissa.

Ranskan Nizzassa heinäkuussa tapahtuneen iskun aseena käytetyn kuorma-auton tuulilasi.

Elo muistuttaa, että Saksa on käyttäytynyt rakentavasti niin kriisien ratkaisuista kuin pakolaiskysymyksissä.

Toisaalta jos kyse on terrori-iskusta, ne yleensä kohdistunut isoihin keskittymiin.

– Jos ajatellaan yleisesti, onhan Saksa suuri maa Euroopassa ja Berliini on iso metropoli. Siinä mielessä on tietyntyyppisiä riskejä olemassa, eikä voida suoraan sanoa, että Saksa olisi poissuljettua terrori-iskulta.

Elo muistuttaa, että kuluneen vuoden aikana on sattunut välikohtauksia eri puolilla Saksaa. Saksa ei ole ollut täysin suojassa terroriteoilta.

– Varmasti Saksalla on kokonsa puolesta kohonnut riski.

Saksassa vaikuttaa suuri turkkilaisvähemmistö. Erityisesti Berliinissä asuu paljon turkkilaisia.

Tutkimusten perusteella maassa ei ole isoa ongelmavähemmistöä. Elon mukaan integroituminen on onnistunut kohtuullisen hyvin, jos ottaa huomioon muuttajien isot määrät.

– Saksa on tehnyt menneisyytensä takia hyvin paljon työtä sen eteen, että suvaitsevaisuus ja kulttuurien kohtaaminen on arkipäivää. Pääsääntöisesti rinnakkaiselo on sujunut hyvissä merkeissä. Ei ole ollut isoja konflikteja.

520 motivoitunutta

Ranskan viimevuotisten terrori-iskujen jälkeen Saksan poliisi lisäsi valmiustasoa.

Saksan tiedustelujohtaja kertoi, että radikalisoituneet värvääjät ovat lähestyneet turvapaikanhakijoita Saksan vastaanottokeskuksissa.

Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere tiedotustilaisuudessa viime viikon torstaina.

Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi Bild-lehden haastattelussa tänä syksynä WTC-iskun vuosipäivänä, että Saksassa on enemmän terroritekoihin kykenevää henkilöä kuin koskaan aiemmin.

Enemmän kuin 520 islamistisesti motivoitunutta Saksassa asuvaa henkilöä on sisäministerin mukaan luokiteltu ”korkean profiilin terroritekoon” kykeneviksi. Nämä henkilöt ovat viranomaisten tiedossa, kuten myös 360 mahdollista terroristien tukijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?