IS SEURASI HETKI HETKELTÄ: Lue tästä kaikki Berliinin iskusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS SEURASI HETKI HETKELTÄ: Lue tästä kaikki Berliinin iskusta

IS seurasi hetki hetkeltä Berliinin iskun jälkeisiä tapahtumia.

20.12.2016 11:38 | Päivitetty 20.12.2016 17:45
  • Kuorma-auto ajoi maanantai-iltana joulumarkkinoilla väkijoukkoon Berliinissä Breitscheidplatzilla, lähellä Kurfürstendammia.

  • Poliisin mukaan kuolleita on 12, uhreista kuusi oli saksalaisia. Lisäksi loukkaantuneita on 48. Poliisi tutkii tapahtumia terrori-iskuna.

  • Lehtitietojen mukaan epäilty tekijä on 23-vuotias Pakistanista Saksaan saapunut pakolainen. Mies on kiistänyt osallisuutensa. Poliisi on sanonut, ettei ole varmaa, että pakistanilaismies olisi kuljettanut väkijoukkoon ajanutta rekkaa.

  • Yllä olevalla videolla kuvaa tapahtumapaikalta.

Seuraa suoraa lähetystä Berliinistä yllä olevalta videolta.

16.41: Tiedotustilaisuus Berliinin iskusta on päättynyt. Poliisi sanoi vielä lopuksi, että vaarallinen henkilö saattaa olla vapaana, minkä takia tarkkaavaisuus on tarpeen. Voit lukea tiedotustilaisuuden etenemisen hetki hetkeltä täältä.

16.30: Saksan liittokansleri Angela Merkel on vieraillut turmapaikalla. Merkelin lisäksi myös Berliinin pormestari Michael Müller, Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere ja ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier laskivat kukat iskun uhrien muistoksi Keisari Vilhelmin muistokirkon edustalla.

16.18: Viranomaisten mukaan yksi henkilö on mahdollisesti poistunut rekasta, joten on ainakin teoriassa mahdollista, että tekijöitä on useampia.

16.07: Poliisin mukaan on lähdettävä siitä, että aseistettu tekijä olisi yhä vapaalla jalalla, minkä takia poliisi on valmiustilassa. Poliisi kehottaa ihmisiä olemaan valppaana.

15.55: Kuusi uhria on tunnistettu. He olivat saksalaisia. Viranomaisten mukaan asetta, jolla rekasta kuolleena löydetty puolalainen ammuttiin, ei ole löydetty.

15.52: Syyttäjän mukaan tieto siitä, onko pidätetty iskun tekijä, selvinnee iltapäivän tai illan aikana.

15.50: Liittovaltion poliisin mukaan vielä ei ole varmaa, onko Berliinin iskussa kyse ääri-islamistisesta iskusta. Poliisin mukaan ääri-islamististen iskujen jälkeen tulee pian toisia iskuja.

15.37: Syyttäjän tiedotustilaisuus on alkanut. Voit seurata tilaisuuden etenemistä täältä. Syyttäjän mukaan Berliinin iskun uskotaan olevan terrori-isku. Tiedossa ei ole, onko tekijöitä useampia. Syyttäjä sanoo, ettei pidätetty pakistanilaismies ole välttämättä iskun tekijä.

15.06: Syyttäjä pitää tiedotustilaisuuden koskien Berliinin iskua pian. Voit seurata suoraa lähetystä täältä. Samaan artikkeliin päivitetään myös suomeksi hetki hetkeltä, mitä syyttäjä kertoo.

14.49: Berliinin iskua tutkiva nimetön lähde kertoo Die Weltille, ettei pidätetyn pakistanilaismiehen vaatteissa ole ollut ammutun puolalaisen verta, mikä olisi luultavaa, jos mies oli ampunut puolalaisen. Viranomaiset eivät ole kommentoineet lehden tietoja.

14.33: Die Welt kertoo poliisin epäilevän, ettei pidätetty pakistanilaismies olekaan rekan kuljettaja.

– Meillä on väärä mies, lähde kertoo lehdelle.

Lähteen mukaan oikea tekijä on edelleen vapaalla jalalla ja aseistettu.

Berliinin poliisijohtaja on uutistoimistoille sanonut, että on ”epäselvää”, onko pakistanilaisepäilty iskun takana.

Lue lisää täältä.

13.56: Saksan sisäministerin Thomas de Maizieren mukaan pistoolia, jolla rekasta kuolleena löytynyt puolalainen oli ammuttu, ei ole löytynyt.

Sisäministeri kertoo, että epäilty tekijä on todennäköisesti pakistanilainen. Hänen turvapaikkahakemuksensa oli vielä käsittelemättä. Sisäministerin mukaan epäilty ei ole ollut viranomaisten terroristiepäiltyjen rekisterissä.

13.40: Berliinin poliisi järjestää tiedotustilaisuuden kello 15.30 Suomen aikaa.

Berliinin poliisi kertoo Twitterissä myös, että jatkossa tutkimustuloksista kertoo lisää syyttäjänvirasto. Lisäksi poliisi kiittää saamistaan kiitosviesteistä, mutta toivoo tehokkuuden nimissä, ettei näitä viestejä enää lähetettäisi.

13.22: Ilta-Sanomat oli paikalla, kun iskussa käytetty Scania-merkkinen rekka kuljetettiin pois Breitscheidplatzilta. Ihmiset seurasivat tilannetta hiljaisina. Lue lisää ja katso video täältä.

13.17: Uutistoimisto DPA:n mukaan Berliinin poliisin pidättämä mies kiistää osallisuutensa.

13.04: Sisäministeri Thomas de Maiziere on julistanut Saksaan suruajan. Berliinissä liput ovat puolitangossa uhrien muistolle.

12.38: Saksalaislehti Die Weltin mukaan iskun tekijäksi epäilty mies olisi saanut oleskeluluvan kesäkuussa. Aiemmin saksalaismediassa on uutisoitu, että teosta epäilty olisi parikymppinen mies, joka on kotoisin Pakistanista tai Afganistanista.

12.10: Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedotustilaisuus Berliinistä alkaa. IS välitti uutistoimisto Reutersin lähetyksen suorana.

– Emme halua elää lamauttavan pahuuden pelon vallassa, Merkel sanoi.

Liittokanslerin mukaan olisi vastenmielistä, jos iskun tekijä olisi joku, joka sai Saksalta turvaa pakolaisena.

– On paljon asioita, joita emme vielä täydellä varmuudella tiedä, mutta tällä hetkellä oletamme, että kyseessä oli terrori-isku, Merkel totesi.

Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere on antanut lausunnon, jonka mukaan joulutorit täytyy pitää maassa auki edelleen. Sisäministerin mukaan iskun ei saa antaa rajoittaa vapautta.

11.50: Suomen ulkoministeri Timo Soini kommentoi Ilta-Sanomille Berliinin iskua ja sen aiheuttamia toimenpiteitä Suomessa. Katso ISTV:n haastattelu Soinista täältä.

11.36: Die Weltin mukaan rekasta surmattuna löytynyt puolalaismies on ammuttu. Brandenburgin sisäministeri Karl-Heinz Schröter on kertonut, että autosta löytynyt kuollut mies on yksi iskun uhreista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaikki Berliinin joulutorit ovat tänään kiinni.

11.22: Breitscheidplatzin joulutorin kojut ovat suljettuna. Ihmiset pääsevät jo kävelemään Keisari Vilhelmin muistokirkon edustalla. Paikalle on tuotu kynttilöitä uhrien muistolle.

 

11.10: Bild on julkaissut kuvan, jossa epäilty mies istuu poliisiauton takapenkillä. Hänen päänsä on peitetty valkoisella kankaalla tai hupulla.

Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää tiedotustilaisuuden kello 12 Suomen aikaa.

10.52: Tagesspiegelin mukaan teosta epäillyn miehen kansallisuudesta ei ole täyttä varmuutta. Lehden mukaan epäilty on kertonut olleensa afgaani, mutta toisella kerralla hän on kertonut olevansa Pakistanin kansalainen.

10.41: Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Olli Ruohomäki kertoi IS:n haastattelussa, etteivät tämänkaltaiset iskut ole mitenkään estettävissä.

– Tällaiset yksinäiset sudet saavat inspiraationsa Isisin sanomasta. Vielä 2010 Jemenin al-Qaida -osasto kertoi nettijulkaisussaan, miten raskaita ajoneuvoja voisi käyttää ”niittokoneina”, Ruohomäki taustoitti.

– Tällaiset viestit kulkevat jihadistipiireissä sosiaalisessa mediassa koko ajan.

Lue lisää täältä.

10.38: Kartalta voit nähdä, miten rekalla tehty isku tapahtui. Epäilty ajoi Kantstrassea pitkin joulutorille, jossa alle jäi useita ihmisiä. Tämän jälkeen epäilty pakeni kohti Siegessäulea, josta hänet saatiin kiinni.

10.24: Berliinin poliisi kehottaa Twitterissä paikalla olleita lähettämään heille kuvaamiaan videoita ja valokuvia.

Jos et näe upotettua viestiä alla, voit katsoa sen täältä.

Please send important picture and video information about: #Breitscheidplatz to:Bka-hinweisportal.de— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 20. joulukuuta 2016

Poliisi kertoo myöhemmin tänään toimistaan Breitscheidplatzilla ja turvallisuusohjeistuksesta alueella.

10.05: Ilta-Sanomat on paikalla Berliinissä. Lentokentällä haastateltu Bernd Freye ei ollut iskusta yllättynyt.

– Tämä oli pelkästään ajan kysymys. Berliiniläiset ovat vain odottaneet, että jotain tällaista tapahtuu. Kaikkiin suuriin metropoleihin on isketty, ja Berliini on luonnollisesti huippukohde, Freye sanoo.

Lue lisää IS:n haastattelemien ihmisten kommentteja täältä.

9.36: Berliner Morgenpostin mukaan poliisioperaatiossa Tempelhofin lakkautetulla lentokentällä oli paikalla peräti 200 erikoisjoukkojen poliisia. Entinen lentokenttä toimii nykyisin pakolaisten majoituskeskuksena.

Die Welt kertoo, että teosta epäillyn vuonna 1993 syntyneen pakistanilaisen miehen nimi on Naved B. Lehti ei ole kertonut sukunimeä kokonaisuudessaan. Lehden tietojen mukaan mies majoittui kyseisessä vastaanottokeskuksessa.

9.18: Facebook on ottanut käyttöön Berliinissä oleville työkalun, jolla voi ilmoittaa ystävilleen ja sukulaisilleen olevansa turvassa. Facebook kysyy alueella olevilta ihmisiltä, ovatko he turvassa. Lue lisää täältä.

9.14: Saksalaisen Bild-lehden mukaan ajoneuvon Gps-tiedot paljastavat, ettei kuljettaja ehkä tiennyt, kuinka rekkaa ajetaan. Rekan omistaneen yhtiön johtaja kommentoi puolalaiselle uutiskanavalle, että sijaintitietojen perusteella näyttää siltä kuin joku olisi opetellut ajamaan rekkaa. Lue lisää IS:n uutisesta täältä.

9.01: Berliner Morgenpostin ja Bildin mukaan 23-vuotias epäilty on rekisteröitynyt pakolaiseksi noin vuosi sitten. Hän on saapunut Saksaan niin sanottua Balkanin reittiä ja on kotoisin Pakistanista.

8.57: Die Weltin mukaan poliisin erikoisjoukot olisivat käyneet aamuyöllä Tempelhofin lakkautetulla lentokentällä. Tiloissa majoitetaan nykyisin pakolaisia.

8.47: Silminnäkijät kuvailevat Berliinin rekkaiskua.

– Seison aivan torin reunalla, kun kuulin kovan pamauksen. Kaaduin torikojun osuttua minuun. Koju kaatoi minut suoraan maahan. Hetkeä myöhemmin tajusin, että monet maassa vieressäni maanneet ihmiset eivät enää liikkuneet, yksi silminnäkijöistä kuvaili tapausta.

Lue lisää silminnäkijöiden kertomuksia IS:n uutisesta täältä.

8.40: Bildin mukaan poliisi on kertonut, että epäilty tekijä otettiin kiinni Siegessäule-monumentin läheltä. Lehden tietojen mukaan epäilty on lähtöisin Pakistanista. Hänellä on taustallaan aiempia rikoksia.

Epäillyllä miehellä ei tiedetä olevan kytköksiä terroristeihin. Lue lisää IS:n uutisesta täältä.

8.21: Rekka ajoi joulutorille Kantstrassen suunnalta. Raskas ajoneuvo vyöryi väkijoukkoon aivan Länsi-Berliinin tunnetuimman nähtävyyden, Keisari Vilhelmin kirkon edustalla.

Vuonna 1891–1895 rakennettu kirkko pommitettiin toisessa maailmansodassa vuonna 1943. Tuhoutunut kirkontorni jätettiin rauniona muistuttamaan ihmisiä sodan tuhoista.

8.02: Poliisi kertoi puoli kahdeksalta, että rekka on siirretty pois tapahtumapaikalta tarkempia tutkimuksia varten.

7.55: Berliinin yliajon mahdollisista suomalaisuhreista ei ole vielä tietoa, kertoo Ulkoministeriö.

Ulkoministeriön mukaan suomalaiset ovat tehneet Berliinistä 186 matkustusilmoitusta, joista noin sata on tehty yliajon jälkeen. Ulkoministeriö kehottaa Berliinissä olevia suomalaisia seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotusta ja ottamaan yhteyttä Suomeen.

7.22: Bild-lehti uutisoi, että iskussa käytetyn rekan gps-tiedoista näkyy, että rekkaa on käynnistetty useaan otteeseen ennen iskua. Rekan omistavan yhtiön edustajan mukaan tästä voi päätellä, että iskun tehnyt mies ei osannut ajaa rekkaa, vaan oli harjoitellut tekoa etukäteen.

6.50: Berliinin poliisi twiittasi, että se uskoo, että rekka oli ajettu väkijoukkoon tahallaan, ja että kyseessä on todennäköisesti terroriteko.

Unsere Ermittler gehen davon aus, dass der LKW vorsätzlich in die Menschenmenge auf dem Weihnachtsmarkt am #Breitscheidplatz gesteuert wurde— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 20. joulukuuta 2016

Klo. 3.46: Berliinin poliisi vahvistaa, että turmarekasta löytynyt kuollut mies on Puolan kansalainen. Väkijoukkoon ajanut rekka oli varustettu puolalaisilla rekisterikilvillä.

#Ermittlungsstand: Bei dem im LKW am #Breitscheidplatz tot aufgefundenen Mann handelt es sich um einen polnischen Staatsbürger.— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 20. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Puolalainen valtakunnallisen TVN24-kanava haastatteli rekan omistavan yhtiön omistajaa Ariel Zurawskia myöhään maanantaina. Zurawskin mukaan henkilö, joka ajoi kyseisen rekan Berliiniin, olisi hänen serkkunsa. Zurawskin mukaan kuljettajan vaimo ei ollut saanut mieheensä yhteyttä enää maanantai-iltapäivän jälkeen, tämän saavuttua Berliiniin.

– Kuljettaja sanoi minulle olleensa parkissa määränpäänsä edustalla. Siihen puhelumme loppui, Zurawski kertoo Euronewsin mukaan.

TVN24:n mukaan rekka kuskeineen saapui Berliiniin maanantaiaamuna kahdeksalta, lastinaan 20 tonnia terästä.

3.30: Berliinin poliisi kertoo Twitterissä, että kuolonuhrien määrä on noussut. Uhreja on nyt 12, loukkaantuneita 48.

A sad certainty: Today 12 people died at #Breitscheidplatz, 48 partially seriously injured are cared for by hospitals.— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 20. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Tapahtuman luonteesta ei edelleenkään ole annettu vahvistusta, mutta Saksan sisäministeri de Maizièrenkin mukaan monet seikat viittaisivat hyökkäykseen.

1.56: Saksalaislehti Die Welt kertoo, että kuorma-auton kuljettaja olisi pakistanilainen, joka tuli pakolaisena Saksaan viime helmikuussa. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan voineet vahvistaneet tietoa. Poliisi kertoo Reutersille, että kuljettajaksi epäillyn henkilön kuulustelut ovat käynnissä, mutta hänen kansalaisuudesta ja taustastaan ei vielä ole varmuutta.

1.37: Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump syyttää ”islamistisia terroristeja” kristittyjen ”teurastamisesta” Berliinissä. Toistaiseksi liikenneonnettomuuden syytä ei ole kuitenkaan voitu sulkea pois, vaikka Saksan sisäministerin mukaan moni asia viittaakin tahallisuuteen.

Today there were terror attacks in Turkey, Switzerland and Germany - and it is only getting worse. The civilized world must change thinking!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

1.34: Pelastustyöt turmapaikalla on saatu päätökseen. Yhteensä 45 loukkaantunutta kuljetettiin sairaalahoitoon, poliisi tiedottaa. Osalla on vakavia vammoja.

1.33: Poliisi epäilee, että kuorma-auto oli varastettu rakennustyömaalta Puolasta. Tutkimukset kuitenkin jatkuvat.

1.16: Poliisin tutkima esine on paljastunut vaarattomaksi makuupussiksi, poliisi twiittaa. Poliisi kertoi aiemmin tutkivansa epäilyttävää esinettä lähellä turmapaikkaa.

1.06: Saksan sisäministerin mukaan turmapaikan läheltä pidätetty on todennäköisesti kuorma-auton kuljettaja. Ministerin mukaan on myös monta syytä, minkä takia Berliinin tapahtumien voi ajatella olevan hyökkäys, AFP uutisoi.

– En vielä halua käyttää sanaa ”hyökkäys”, vaikka moni asia osoittaakin siihen, sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi televisiohaastattelussa.

00.42: The Guardian kertoo, että kuorma-auto oli lähtenyt Italiasta Saksaan lastinaan terästä. Poliisi kertoo Twitterissä, että auton kyydissä oli teräspalkkeja. The Guardianin mukaan painava kuorma on voinut tehdä autosta vielä tappavamman.

#Ermittungsstand Der LKW am #Breitscheidplatz hat ein polnisches Kennzeichen. Auf der Ladefläche befinden sich Stahlträger.— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 19. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Klo. 00.37: Poliisin tiedottaja kertoo Reutersille, että kuorma-autossa matkustajana ollut oli kotoisin Puolasta. Matkustaja on kuollut. Epäillyn kuljettajan kansalaisuutta ei vielä tiedetä.

Klo. 00.28: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo lausunnossaan uutisten Berliinistä olevan ”järkyttäviä”. Niinistö sanoo ottavansa osaa kaikkien suomalaisten puolesta uhrien omaisten ja läheisten suruun.

– Joulumarkkinoille tehdyn iskun taustat ja tuhon laajuus ovat vielä tarkentumatta, mutta selvää on, että kyse oli tahallisesta teosta. Suomi tuomitsee terrorismin jyrkästi.

Klo. 00.22: Valkoinen talo sanoo tuomitsevansa ”sen, mikä vaikuttaisi olevan terrori-isku” joulumarkkinoille.

Klo. 00.18: Berliinin poliisi kertoo, että epäilyttävää esinettä tarkistetaan Breitscheidplatzin läheisyydessä, Rankestrassella.

Please bypass #Breitscheidplatz spaciously. Our colleagues currently block Rankestr. and check a suspicious item.— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 19. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Klo. 00.15: Myös uutistoimisto AFP on haastatellut kuorma-auton omistavaa puolalaisen kuljetusyhtiön omistajaa. Ariel Zurawski sanoi, ettei auton kuljettajaan ole saatu yhteyttä iltapäivän jälkeen.

– Emme ole kuulleet hänestä iltapäivän jälkeen. Emme tiedä, mitä hänelle on tapahtunut. Hän on minun serkkuni. Olen tuntenut hänet lapsesta asti. Menen takuuseen hänestä.

Klo. 00.07: Poliisi on julistanut valmiustilan, Berliner Zeitung kertoo. Lehden mukaan poliisi tutkii terrori-iskun mahdollisuutta.

Klo. 00.04: Uutistoimisto DPA:n mukaan poliisi uskoo kuorma-auton ajaneen noin 50–80 metriä markkina-alueen läpi, BBC kertoo.

– Tutkimme, onko kyseessä terrori-isku, mutta emme vielä tiedä, mitä sen taustalla on, poliisin edustaja sanoi AFP:lle.

– Yksi ihminen on otettu kiinni. Kuorma-auton hytti oli tyhjä.

Klo. 23.55: Nizzan pormestari Christian Estrosi on kommentoinut Twitterissä Berliinin tapahtumia ja antanut tukensa kaupungin pormestarille ja ihmisille.

– Kauhua Berliinissä.

Nizzassa viime kesänä yli 80 ihmistä kuoli, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon. Kesän tapahtumat vielä muistissa Estrosi lisäsi:

– Ei enää ikinä.

Horreur à #Berlin. Soutien au maire de Berlin et au peuple allemand. Plus jamais ca. #iloveberlin #ilovenice https://t.co/wEVFIpFbNS— Christian Estrosi (@cestrosi) 19. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit lukea sen tästä.

Berliinin tapahtumia tutkitaan alustavasti terrori-iskuna, mutta kyseessä voi olla myös onnettomuus.

Klo. 23.45: Suomen pääministeri Juha Sipilä kertoo Twitterissä ajatustensa olevan berliiniläisten ja saksalaisten ystävien luona.

– Aivan järkyttävien uutisten ja järjettömän väkivallan ilta, Sipilä twiittasi.

Evening of absolutely shocking news and senseless violence. My thoughts are in #Berlin with all Berliners and our German friends.— Juha Sipilä (@juhasipila) 19. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Klo. 23.35: Saksan sisäministeri kertoo, että Berliinin tapahtumien tausta on yhä epäselvä ja kyse voi olla onnettomuudesta tai terrori-iskusta. Tapauksen tutkintaa johtaa liittovaltion syyttäjä.

Klo. 23.26: Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoo ”surevansa kuolleita”, hänen tiedottajansa twiittaa.

– Suremme kuolleita ja toivomme, että mahdollisimman montaa loukkaantuneita voidaan auttaa, tiedottaja Steffen Seibert twiittasi.

Klo. 23.20: Suojelupoliisi on twiitannut koskien Berliinin tapahtumia. Supon mukaan tietoa tapahtumista kerätään parhaillaan eikä tässä vaiheessa ole varmuutta tekijästä eikä motiivista. Suposta kerrottiin STT:lle, ettei Berliinin isku aiheuta välitöntä turvallisuusuhkaa Suomessa.

Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että loukkaantuneiden tai kuolleiden joukossa olisi suomalaisia.

Klo. 23.14: Poliisi kertoo Twitterissä, että yksi ihminen on otettu kiinni läheltä Breitscheidplatzia. Toisin kuin saksalaismediassa aiemmin uutisoitiin, vielä ei ole kuitenkaan varmaa, onko kyseessä kuorma-auton kuljettaja. Auton matkustaja kuoli tapahtumapaikalla.

A suspicious person was arrested near #Breitscheidplatz. Whether it is the driver of the truck, is currently under consideration.— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 19. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Klo. 23.10: Silminnäkijä kertoo AP:lle, että kuorma-auto ajoi vain kolmen metrin päässä hänestä ennen kuin se syöksyi joulumarkkinoille.

– Se oli ehdottomasti tarkoituksellista, Mike Fox sanoi AP:lle BBC:n mukaan.

Klo. 23.05: Poliisin mukaan väkijoukkoon ajaneessa kuorma-autossa on puolalaiset rekisterikilvet ja auto kuuluu puolalaiselle kuljetusyhtiölle, The Guardian uutisoi. Yhtiön mukaan kuorma-auto lähti puolasta iltapäivällä kohti Berliiniä. Yhteys kuljettajaan menetettiin kello neljän aikaa paikallista aikaa.

Brittilehti siteeraa puolalaista radiokanavaa, joka haastatteli yrityksen omistajaa. Omistajan mukaan hänen serkkunsa oli kuljettanut kuorma-autoa Berliiniin. Hän ei voinut kuvitella, että hänen 15 vuotta kuljettajana toiminut veljensä olisi voinut ajaa väkijoukkoon.

Klo. 22.54: Berliinin poliisi kehottaa kaupunkilaisia pysymään kodeissaan eikä tulemaan lähelle tapahtumapaikkaa, sillä kaikki poistumisreitit on pidettävä vapaina.

Klo. 22.48: Väkijoukkoon ajaneessa kuorma-autossa oli kaksi ihmistä. Toinen on kuollut ja toinen on otettu kiinni, poliisi kertoo paikallisen televisiokanavan haastattelussa. Lue lisää täältä.

Klo. 22.43: Yksi henkilö on otettu kiinni Berliinin epäillystä terrori-iskusta, poliisi kertoo uutistoimistojen mukaan. Poliisin edustaja on kertonut N24-kanavan haastattelussa, että henkilöä epäillään kuorma-auton kuljettajaksi.

Klo. 22.38: Bildin päätoimittaja Julian Reichelt sanoo CNN:lle, että torille on joulutorille on hyvin vaikea ajaa vahingossa.

– Se näyttää siltä kuin vaikutteita olisi saatu Nizzasta, Reichelt sanoo viitaten kesällä Nizzassa tehtyyn terrori-iskuun, jossa kuorma-auto ajoi väkijoukkoon. Iskussa kuoli yli 80 ihmistä.

Klo. 22.33: Sky Newsin haastattelema Emma Rushton oli joulumarkkinoilla, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon.

– Se ei ollut vahinko. Se ajoi 65 km/h -vauhtia keskelle markkinoita, Rushton sanoi.

– Ei ole mitenkään mahdollista, että se olisi ajanut ulos tieltä eikä se näyttänyt mitään pysähtymisen merkkejä.

Klo. 22.25: Saksalaislehti Bildin mukaan tekijä on karkuteillä.

Klo. 22.20: Berliinin poliisi twiittaa, että ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut kuorma-auton ajettua väkijoukkoon Berliinissä.

Wir können 9 Tote & viele Verletzte bestätigen. Viele Kolleg. sind am #Breitscheidplatz im Einsatz um die Hintergründe zu ermitteln.— Polizei Berlin (@polizeiberlin) 19. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?