Ulkomaat

Trumpin valinta sinetöidään ratkaisevassa äänestyksessä – valitsijamiehiä painostettu kapinaan

rac

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentiksi marraskuussa äänestetty Donald Trump valitaan tehtävään muodollisesti tänään, kun osavaltioiden valitsijamiehet kokoontuvat vahvistamaan vaalituloksen.
Yhdysvalloissa presidenttiä ei äänestetä vaaleissa suorilla vaaleilla, vaan lopullisen valinnan tekevät äänestystuloksen mukaan osavaltioittain valittavat 538 valitsijamiestä. Nämä puolueidensa valitsemat henkilöt kokoontuvat maanantaina omissa osavaltioissaan vahvistamaan presidentin nimen marraskuun presidentinvaalin äänestystuloksen mukaisesti.

Tavallisesti valitsijamiesvaalissa on kyse muodollisuudesta, mutta tällä kertaa Donald Trumpin valinnan jälkeen tappion kärsineessä demokraattipuolueessa on elätelty toiveita vaalituloksen muuttumisesta. Trumpin vaalikampanjassaan esittämät kommentit ja tiedot Venäjän vaikuttamisesta vaalitulokseen ovat saaneet tämän vastustajat käynnistämään viimeisen yrityksen Trumpin presidenttiyden torppaamiseksi ja kampanjan valitsijamiesten käännyttämiseksi äänestämään vaalit voittanutta ehdokasta vastaan. Trumpin valintaa on vastustettu myös mielenosoituksissa eri puolilla maata.

Ylläolevalla videolla mielenosoittajia vastustamassa Trumpin linjauksia Los Angelesissa sunnuntaina.


Trumpin valinnan estämistä yrittävät laittavat toivonsa Yhdysvaltain vaalijärjestelmään, johon valitsijamiesten kokous kehitettiin estämään epäpätevän henkilön valinta presidentiksi. Valintaa vastustavien mielestä muukalaisvastaisuudella kampanjoinut, kourimispuheistaan kiinni jäänyt ja politiikassa kokematon Trump täyttää tämän määritelmän.Trumpin hylkäämistä vaativa verkkovetoomus on uutistoimisto AFP:n mukaan kerännyt noin viisi miljoonaa allekirjoitusta. Joulukuun 15. päivä kolmisenkymmentä Hollywood-tähteä –muun muassa suositussa West Wing -tv-sarjassa presidenttiä näytellyt Martin Sheen –julkaisivat Youtube-videon, jossa he kehottivat valitsijamiehiä kapinaan Trumpia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiveena on käännyttää vähintään 37 republikaanivalitsijaa hylkäämään ehdokkaansa. Tämä riittäisi äänienemmistön kääntämiseen demokraattien Hillary Clintonille, joka sai presidentinvaalissa maanlaajuisesti lähes kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump.


Kapinan onnistumista pidetään varsin epätodennäköisenä, sillä valitsijamiehet eivät ole koskaan maan historiassa muuttaneet vaalitulosta. Toistaiseksi vasta yksi republikaanien valitsijamiehistä on kertonut julkisesti aikovansa äänestää Trumpia vastaan. Texasilainen Christopher Suprun kirjoitti joulukuun alussa The New York Timesissa Trumpin ”osoittavan päivittäin, ettei ole kelvollinen presidentin tehtävään”.

Syytöksiä painostuksesta ja häirinnästä

Vaalien jälkeen Yhdysvaltain tiedustelutiedot Venäjän hakkeroinnin vaikutuksesta presidentinvaalien tulokseen ovat huolestuttaneet sekä demokraattien että republikaanien valitsijamiehiä. Republikaanipuolueen entinen johtaja ja Trumpin tulevaksi kansliapäällikökseen valitsema Reince Priebus taas on syyttänyt demokraatteja valitsijamiesten painostamisesta ja kyvyttömyydestä hyväksyä vaalitulosta.

Muun muassa Washington Post -lehti on kertonut joidenkin valitsijamiesten saaneen jopa tuhansia kirjeitä ja sähköposteja, joissa vaaditaan Trumpin hylkäämistä.


– Nyt he yrittävät pelotella ja häiritä valitsijamiehiä. Osa heistä on saanut 200 000 sähköpostia. Mikään ei kuitenkaan muutu, Priebus syytti sunnuntaina Fox News -kanavan haastattelussa.

Trump itse otti asiaan kantaa tavalliseen tapaansa Twitter-tilillään.

– Jos omat tukijani toimisivat ja uhkaisivat ihmisiä kuten vaalit hävinneet tekevät, heitä halveksittaisiin ja haukuttaisiin rumasti, Trump kirjoitti.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.