CNN: Ivanka Trump saamassa oman toimiston Valkoiseen taloon – Laissa oleva porsaanreikä mahdollistaa nimityksen

CNN ja Washington Post ennakoivat Ivanka Trumpin saavan merkittävän roolin presidentinhallinnosta. Ivankan ja hänen miehensä Jared Kushnerin kerrotaan jo etsivän asuntoa Washingtonista.

Washington Post ennakoi Ivanka Trumpin nousevan kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmaksi ensimmäiseksi naiseksi Yhdysvalloissa.

18.12.2016 12:39

Kun Donald Trump astuu virkaan 20. tammikuuta, nousee Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi perinteisessä mielessä hänen vaimonsa Melania Trump.

Heti vaalituloksen ratkettua useat amerikkalaismediat ovat kuitenkin spekuloineet todellisen ensimmäisen naisen olevan Melanian sijaan Trumpin vanhin tytär Ivanka Trump.

Viitteitä tästä on antanut esimerkiksi se, että tytär oli läsnä muun muassa Trumpin tavatessa Japanin pääministerin ensimmäisenä ulkomaisena johtajana ja järjesti tapaamisen Al Goren kanssa keskustellakseen Goren ja isänsä kanssa ilmastokysymyksistä.

Ivanka Trump ja Jared Kushner olivat mukana, kun presidentiksi valittu Trump tapasi ensimmäisen ulkomaisen johtajan Japanin pääministerin Shinzo Aben New Yorkissa pian valintansa jälkeen.

Lisää vettä myllyyn ryöpsähti myös Melania Trumpin ilmoitettua aikeistaan olla muuttamatta Valkoiseen taloon, kun taas Washington Postin ja CNN:n mukaan Ivankan ja hänen miehensä Jared Kushnerin on nähty jo etsivän asuntoa Washingtonista.

Lisäksi Donald Trump ilmoitti Twitterissä jättävänsä liiketoimensa vanhimpien poikiensa Donald Juniorin ja Ericin harteille, mutta niin ikään isänsä yritystoiminnassa mukana ollutta Ivankaa ei mainittu twiitissä sanallakaan.

Presidency. Two of my children, Don and Eric, plus executives, will manage them. No new deals will be done during my term(s) in office.— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13. joulukuuta 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Aktiivisessa roolissa jo isänsä kampanjassa ollut Ivanka, 35, määrittelee tällä hetkellä Twitter- ja Instagram-tileillään olevansa vaimo, äiti ja yrittäjä. CNN:n lähteen mukaan hänen listansa tulee saamaan lähiaikoina täydennystä, sillä kanavan saamien tietojen mukaan Ivanka Trump olisi saamassa oman toimiston Valkoisen talon länsisiipeen.

Donald Trumpin vaimo Melania aikoo jäädä asumaan New Yorkiin. Vanhemmat pojat Eric ja Donald Junior aikovat jatkaa Trumpin liiketoimia, mutta Ivanka-tyttären uskotaan saavan toimiston Valkoiseen taloon.

CNN ennakoi Ivankan nousevan ilmastonmuutokseen ja perhevapaisiin erikoistuvaksi neuvonantajaksi, minkä lisäksi hän on saamassa presidentin rouvalle perinteisesti kuuluneita vastuista.

”Nousisi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmaksi”

Washington Post uskoo niin ikään Trumpin vanhimman tyttären olevan valmis toimimaan samalla sekä neuvonantajana, asiamiehenä että emäntänä. Lehden mukaan tämä yhdistelmä mullistaisi ensimmäisen naisen roolin ja tekisi Ivanka Trumpista kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimman ensimmäisen naisen.

Trumpin organisaatio kiisti vielä joulukuun alkupuolella Ivanka Trumpin aikomukset pyrkiä viralliseen rooliin presidentinhallinnossa.

– Hän suunnittelee ainoastaan toimivansa neuvonantajana asioissa, jotka ovat hänelle merkityksellisiä, organisaatioista kerrottiin, ja Trumpin tiedottaja Hope Hicks sanoi CNN:lle myös perjantaina, ettei Ivankan roolia ole vielä vahvistettu.

Laissa porsaanreikä?

Yhtä lailla avoin on myös Ivanka Trumpin aviomiehen, kiinteistösijoittajana toimivan Jared Kushnerin pesti. Myös Kushnerin on ennakoitu saavan merkittävän roolin Valkoisessa talossa jo Trumpin valinnasta lähtien, ja hän on osallistunut Ivanka Trumpin rinnalla niin ikään monin merkittäviin tapaamisiin.

Vuonna 1967 säädetyn lain on uskottu estävän pariskunnan nousun tärkeisiin virkoihin, sillä lain mukaan presidentti ei voi nimittää lähisukulaisiaan – vävyt ja miniät mukaan lukien – toimistoihin tai virastoihin, joita presidentti valvoo.

CNN kuitenkin ennakoi, että laissa on porsaanreikä, joka mahdollistaa sekä vävyn että tyttären nimittämisen tärkeisiin pesteihin.

Lehtitietojen mukaan Jared Kushner ja Ivanka Trump etsivät jo kotia perheelleen Washingtonin Georgetownin kaupunginosasta. Pariskunnalla on kolme pientä lasta.

Rangaistuksena kiellon rikkomisesta on nimittäin uutiskanavan mukaan pidetty ansionmenetyksiä, mutta koska Donald Trump ilmoitti jo kieltäytyvänsä presidentin palkasta, eikä myöskään Jared Kushnerilla tai Ivanka Trumpilla ole pikkurahasta puutetta, ansionmenetys tuskin olisi Trumpin klaanille kovin dramaattinen seuraamus.

Trump on ilmoittanut aikovansa ottaa kantaa perheeseensä liittyviin esteellisyyskysymyksiin CNN:n mukaan vasta vuoden vaihduttua, mutta ennen virkaanastujaisiaan.

Myös Trumpin kampanjan johdossa ollut neuvonantaja Kellyanne Conway on kuitenkin todennut tällä viikolla Morning Joe -ohjelmassa, että lain määrittelemä kielto koskee ministerivalintoja eikä Valkoisen talon neuvonantajia.

Trumpin lempilapsi

Ivanka Trump on Donald ja tämän ensimmäisen vaimon Ivana Trumpin tytär. Ivanka on tehnyt mallintöitä, mutta nykyisin hänellä on oma muun muassa kenkiin, koruihin ja laukkuihin erikoistunut yrityksensä.

Hänen on useaan otteeseen sanottu olevan Trumpin lempilapsi, ja vaalikampanjan lisäksi hänet nähtiin isänsä rinnalla myös Diili-ohjelmassa.

Ivanka Trumpilla ja Jared Kushnerilla on kolme lasta: Arabella, 5, Joseph, 3, ja Tehodore, 8 kuukautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?