YK:n pääsihteeriltä raju kuvaus Syyrian tilanteesta – ”Aleppo on nyt synonyymi sanalle helvetti” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK:n pääsihteeriltä raju kuvaus Syyrian tilanteesta – ”Aleppo on nyt synonyymi sanalle helvetti”

Siviilien ja kapinallisten evakuoinnit Aleppon itäosista keskeytyivät perjantaina.

16.12.2016 21:15

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati perjantaina Syyrian sodan osapuolia aloittamaan uudelleen evakuoinnit Itä-Alepposta. Banin mukaan Aleppo on nyt synonyymi sanalle helvetti.

Siviilien ja kapinallisten evakuoinnit Aleppon itäosista keskeytyivät aiemmin perjantaina.

Evakuoinnit keskeytyivät Syyrian hallinnon mukaan siksi, että kapinalliset eivät ole noudattaneet sopimusta piirityksen poistamisesta kahden hallituksen puolella olevan kylän ympäriltä, kertoo BBC. Valtiollisen television mukaan ”terroristiryhmät ovat loukanneet sopimusta ja yrittäneet salakuljettaa raskasta aseistusta ja panttivankeja Itä-Alepposta”.

Yllä uutistoimisto Reutersin julkaisema, englanniksi tekstitetty video, jolla kerrotaan evakuointien keskeytymisestä perjantaina.

Tarkkaa arviota ei ole siitä, kuinka paljon ihmisiä Itä-Aleppossa on edelleen loukussa. YK:n arvion mukaan siellä on kymmeniätuhansia ihmisiä.

– YK kehottaa kaikkia osapuolia tekemään kaikkensa, jotta turvalliset evakuoinnit voitaisiin taas aloittaa, Ban sanoi.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kehottanut kaikkia kunnioittamaan Aleppoa koskevaa sopimusta, jonka välittäjinä toimivat kapinallisia tukeva Turkki ja Syyrian hallinnon tukija Venäjä.

Itä-Aleppon evakuointi keskeytettiin perjantaina.­

Syyrian Punaisen Puolikuun työntekijät sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n työntekijät on määrätty lähtemään Aleppon itäosista.­

Ranska haluaa paikalle tarkkailijoita

Syyriassa siviilien ja kapinallisten evakuoinnit Itä-Alepposta ovat pysähdyksissä, ja operaation jatko on hämärän peitossa, ilmoitti myös Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) perjantaina uutiskanava CNN:n mukaan.

ICRC:n henkilökunta, Syyrian Punaisen Puolikuun työntekijät sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n työntekijät on määrätty lähtemään Aleppon itäosista.

Alla CNN:n torstaina julkaisema video Alepposta evakuoitavien reitistä.

Ainakin 6 000 siviiliä on lähtenyt Aleppon itäosista torstain jälkeen, kun hallituksen joukot olivat vallanneet kaupungin. Evakuoitujen joukossa on noin 2 700 lasta, kertoi YK.

Ranska ilmoitti kutsuvansa koolle YK:n turvallisuusneuvoston, jotta kaupunkiin saataisiin toimitettua avustustarvikkeita ja sairaaloita voitaisiin suojella. Ranska haluaa paikalle myös kansainvälisiä tarkkailijoita.

Evakuoinnit alkoivat Itä-Aleppon alueelta torstaina aamuvarhaisella.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?