Vuosien vääntö Hitlerin syntymäkodista päätökseen – rakennuksesta ”selkeä symboli Hitlerin tekemiä rikoksia vastaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vuosien vääntö Hitlerin syntymäkodista päätökseen – rakennuksesta ”selkeä symboli Hitlerin tekemiä rikoksia vastaan”

Viranomaiset olivat pitkään yrittäneet saada kiinteistön omistajaa myymään tai remontoimaan rakennuksen. Nyt hyväksytyn lain myötä kiista tuli päätökseen.

Adolf Hitler syntyi Braunau am Innin kaupungissa Itävallassa vuonna 1889. Parlamentin hyväksymän lain myötä kaupungin viranomaiset pakkolunastavat rakennuksen.­

15.12.2016 22:00

Vuosien vääntö natsijohtaja Adolf Hitlerin synnyinkodin kohtalosta on ainakin osittain päättynyt, kun Itävallan parlamentti hyväksyi lain, jonka myötä viranomaiset voivat pakkolunastaa kiinteistön, The Guardian uutisoi. Keskiviikkoiltana hyväksytty laki päättää kiistan kiinteistön omistajan Gerlinde Pommerin ja Braunau am Innin kaupungin viranomaisten välillä.

Pommer oli pitkään kieltäytynyt myymästä tai remontoimasta rakennusta. Nyt Pommerille hyvitetään kolmikerroksisen rakennuksen menetys.

Adolf Hitler syntyi rakennuksen ylimmässä kerroksessa 20.4.1889. Hitlerin perhe muutti pian pojan syntymän jälkeen pois.

Adolf Hitlerin synnyinkodin edessä olevassa kivessä lukee: ”Rauhalle, vapaudelle ja demokratialle, ei enää ikinä fasisimille, miljoont kuolleet ovat varoitus.”­

Vielä ei ole täysin selvää, mitä rakennukselle seuraavaksi tapahtuu. Sisäministeri Wolfgang Sobotka on vaatinut, että rakennus purettaisiin, mutta ehdotus ei ole saanut kaikilta vastakaikua.

Asiasta uutisoiva BBC kertoo historioitsijoiden pitävän purkutuomiota lähes samana kuin Itävallan natsihistorian kieltämistä. Monet kulttuuriorganisaatiot ovat puolestaan painottaneet, että rakennus on osa kaupungin historiallista keskustaa ja siten suojeltu kohde.

Ylä-Itävallan kuvernööri Josef Pühringer kertoi keskusteltuaan Sobotkan ja Branaun pormestarin kanssa, ettei rakennusta pureta. Sen sijaan rakennus olisi tarkoitus kunnostaa hyväntekeväisyysjärjestön käyttöön.

– Pitkän tapaamisen jälkeen päätimme, ettemme sittenkään purkaisi sitä, Pühringer sanoo.

Kuvernöörin mukaan rakennuksen antaminen järjestön käyttöön on ”kunnianosoitus kansallissosialismin uhreille ja selkeä symboli Hitlerin tekemiä rikoksia vastaan”.

Paikallisten mukaan rakennus houkuttelee paikalle uusnatseja. Myös Branaussa asuva sosiaalidemokraattien poliitikko kertoi ongelmasta parlamentille.

– Ei ole harvinaista, että uusnatsit pysähtyvät talon edessä, jotta heidät voitaisiin valokuvata tekemässä Hitler-tervehdystä, Harry Buchmayr sanoi.

Kiinteistön kohtalo ratkeaa myöhemmin.

Hitlerin syntymäkoti talon takaa kuvattuna. Hitler syntyi rakennuksen ylimmässä kerroksessa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?