Filippiinien presidentti kertoi surmanneensa huumerikoksista epäiltyjä omin käsin – ”Etsin kohtaamisia, joissa pystyin tappamaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Filippiinien presidentti kertoi surmanneensa huumerikoksista epäiltyjä omin käsin – ”Etsin kohtaamisia, joissa pystyin tappamaan”

Julkaistu: 15.12.2016 19:34

Filippiinien kohuttu presidentti Rodrigo Duterte teki hämmentäviä paljastuksia puhuessaan liike-elämän johtajille Manilassa.

Filippiineillä veristä huumesotaa käyvä presidentti Rodrigo Duterte on myöntänyt surmanneensa itse huumerikollisiksi epäilemiään ihmisiä toimiessaan aiemmin Davao Cityn pormestarina 22 vuoden ajan.

– Davaossa minulla oli tapana tehdä sitä henkilökohtaisesti. Halusin näyttää kaikille, että jos minä voin tehdä niin, niin mikseivät hekin voisi. Saatoin liikkua ympäri Davaota moottoripyörällä ja partioida kaduilla etsien myös ongelmia. Etsin oikeasti kohtaamisia, joissa pystyin tappamaan, Duterte kertoi CNN:n mukaan maanantaina Manilassa puhuessaan.

Sen jälkeen kun Duterte aloitti presidenttinä kesäkuussa, on hänen käynnistämässään huumesodassa saanut surmansa lähes 6 000 ihmistä. Surmista noin kolmannes on ollut poliisien tekemiä.

Reutersin mukaan Dutertea voimakkaasti aiemminkin kritisoinut senaattori Leila de Lima kertoi, että Duterten tunnustus saattaa antaa perusteita presidentin syytteeseen asettamiselle. Myös senaatin oikeuskomiteaa johtava senaattori Richard Gordon sanoi, että Duterte avasi kommenteillaan mahdollisen väylän syytteille.

Myönsi käyttäneensä liian suuria annoksia voimakasta kipulääkettä

Liike-elämän johtajille Manilassa puhuessaan Duterte kertoi myös jotakin, josta voi päätellä, että hänellä itselläänkin on kokemusta kemikaalien aiheuttamasta riippuvuudesta. Presidentti kertoi käyttäneensä voimakasta kipulääkettä fentanyylia särkyihinsä.

Voimakkaisiin kipuihin lääkkeeksi määrättävä fentanyyli on morfiinia noin sata kertaa vahvempi synteettinen opioidi. Se on myös huomattavasti vahvempaa kuin heroiini, ja sitä väärinkäytetään toisinaan huumausaineena myös Suomessa.

– Kärsin migreenistä päivittäin. Kaaduin pahasti ja löin pääni sementtiin. Minulla on paljon vaikeuksia selkärankani kanssa, Duterte avautui.

Hän myönsi käyttäneensä fentanyyliä liian isoina annoksina siihen asti, kunnes lääkäri teki tästä lopun.

– Sain vain neljäsosan kokonaisesta lääkelaastarista, mutta en enempää, koska lääkärini sai tietää, että käytin kokonaisia laastareita tunteakseni oloni paremmaksi.

Lääkäri oli Duterten mukaan varoittanut häntä siitä, että jatkaessaan samalla annostuksella hän menettäisi ensimmäisenä kognitiiviset kykynsä.

Tuoreimmat osastosta