Tässä ovat viisi Trumpin toteuttamatonta lupausta – Joukossa muun muassa ”idioottivarma” suunnitelma Isisin lyömiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä ovat viisi Trumpin toteuttamatonta lupausta – Joukossa muun muassa ”idioottivarma” suunnitelma Isisin lyömiseksi

Tuleva presidentti on luvannut tehdä paljon asioita, mutta toistaiseksi monet lupaukset ovat jääneet puheen asteelle.

Donald Trump on muun muassa luvannut julkistaa verotietonsa ja järjestää lehdistötilaisuuden. Toistaiseksi näin ei ole tapahtunut.­

14.12.2016 5:09

Donald Trump aloittaa tehtävänsä USA:n presidenttinä 21. tammikuuta. Hän on jo ennen kampanjaansa antanut useita lupauksia asioista, jotka hän aikoo panna toimeen, mikäli tulee valituksi presidentiksi.

Toistaiseksi monet Trumpin antamat lupaukset ovat jääneet vain lupauksiksi. Vaikka hänellä on vielä runsaasti aikaa ryhtyä sanoista tekoihin, osa lupauksista on sellaisia, jotka olisi ollut helppo toteuttaa jo tähän mennessä. Washington Post listaa viisi asiaa, jotka Trump on luvannut, mutta joita ei toistaiseksi ole toteutettu.

1.Lehdistötilaisuuden järjestäminen

USA:ssa on käytäntö, että presidentiksi valittu henkilö järjestää lehdistötilaisuuden muutaman päivän kuluttua sen jälkeen, kun on tullut valituksi. Vielä marraskuun 30. päivänä Trump ilmoitti Twitterissä pitävänsä lehdistötilaisuuden 15. päivä joulukuuta. Maanantaina hän kuitenkin twiittasi pitävänsä lehdistötilaisuuden vasta ”lähitulevaisuudessa”.

I will be holding a major news conference in New York City with my children on December 15 to discuss the fact that I will be leaving my ...— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 30. marraskuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

I will hold a press conference in the near future to discuss the business, Cabinet picks and all other topics of interest. Busy times!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13. joulukuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Trump järjestää lupaamansa lehdistötilaisuuden vasta tulevan vuoden puolella. Hänen taustajoukkonsa ovat kertoneen, että tilaisuus olisi tarkoitus järjestää tammikuussa.

2. Verotietojen julkistaminen

Vielä vuosina 2014 ja 2015 Trump lupaili auliisti julkistavansa omat veronmaksutietonsa mielihyvin. Tämän vuoden alussa hän kuitenkin oli jo maltillisempi.

Tammikuussa Meet the Press -ohjelman haastattelussa Trump kertoi haastattelija Chuck Toddille, että asia on hänellä ja hänen taustajoukollaan ”työn alla”. Hän myös lupaili, että kaikki asian julkistamista odottavat tulevat olemaan hyvin tyytyväisiä, kun aika on oikea.

The Today Show -ohjelman haastattelussa helmikuussa Trump toisti sanansa sillä erotuksella, että tietojen julkistaminen tapahtuisi hänen mukaansa ”luultavasti muutamien lähikuukausien aikana”.

Tähän mennessä Trumpin veronmaksutietoja ei ole julkistettu. Todennäköistä on, että tietoja ei julkisteta lähitulevaisuudessa, sillä Trumpin aikataulu lienee loppuvuonna ja tammikuussa erittäin kiireinen.

3. Puolison maahanmuuttotiedot

Julkisuudessa on esitetty arveluja, joiden mukaan Trumpin puoliso Melania Trump olisi saattanut tulla maahan laittomasti. Trump on itse kiistänyt väitteet ja kommentoinut, että Melania on tullut maahan laillisesti ja hänellä on asiasta todisteena vaaditut asiakirjat.

Donald Trump (vas.) poikansa Barronin (kesk.) ja vaimonsa Melanian kanssa.­

– Antakaa kun kerron teille yhden asian. Hän tuli maahan laillisesti, onko selvä? Hänellä on siitä erittäin selvät asiakirjat. Siispä hän aikoo järjestää asiasta pienen tiedotustilaisuuden seuraavien muutamien viikojen aikana, Trump vakuutti elokuussa.

Mitään tällaista tiedotustilaisuutta ei kuitenkaan ole järjestetty. Ei ole myöskään esitetty pitäviä todisteita, joiden perusteella Trumpin väitteet voitaisiin todistaa. Sen sijaan uutistoimisto AP kertoi marraskuussa juuri ennen vaaleja, että Melanialle maksettiin kymmenestä mallikeikasta vuonna 1996, jolloin hänellä oli vain vierialuviisumi maahan, eikä hän olisi saanut työskennellä Yhdysvalloissa.

4. Oikeustoimet

Vaalikampanjan aikana useat naiset syyttivät Trumpia vuosien varrella sattuneista tapauksista, joidne yhteydessä Trumpin väitetään käyttäytyneen sopimattomasti ja seksitisesti naisia kohtaan. Trump on kiistänyt kaikki syytökset ja uhannut naisia oikeustoimilla.

– Jokainen nainen valehteli, kuh he astuivat esiin vahingoittakseen kampanjaani. Täyttä huijausta. Näitä tapauksia ei ikinä sattunut. Ei ikinä. Kaikki nämä valehtelijat haastetaan oikeuteen, kun vaalit ovat ohi, Trump sanoi syksyllä.

Lisäksi Trump hermostui sanomalehti New York Timesille, joka julkaisi uutisen, jonka mukaan Trumpin on onnistunut vältellä verojen maksamista vuosien ajan. Trump uhkasi myös New york Timesia oikeustoimilla. Sen paremmin naisia kuin New York Timesiakaan ei ole toistaiseksi haastettu oikeuteen.

5. Suunnitelma Isisin kukistamiseksi

Trump kertoi jo hyvissä ajoin ennen vaalikampanjaansa, että hänellä on ”idioottivarma suunnitelma” äärijärjestö Isisin lyömiseksi.

Trump on kertonut myös keksineensä ”idioottivarman keinon” äärijärjestö Isisin kukistamiseksi.­

Hänen oli tarkoitus esitellä suunnitelmaansa yksityiskohtaisesti elokuussa pitämässään puheess, joka julkaistiin hänen virallisilla sivuillaan otsikolla ”Donald Trump’s Detailed Plan to Defeat ISIS” (suom. Donald Trumpin yksityiskohtainen suunnitelma Isisin tuhoamiseksi). Itse puheessa ei kuitenkaan erityisemmin käsitelty tätä aihetta.

Trump on myös kertonut, että hän aikoo esitellä suunnitelmansa tärkeimmille kenraaleilleen ensimmäisen kuukauden aikana, kun hän on aloittanut työnsä Valkoisessa talossa.

Syyskuussa Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway ilmoitti, että suunnitelma on edelleen olemassa ja hän on kuullut sen. Tämä on yksi harvoista kerroista, kun joku on julkisesti sanonut kuulleensa Trumpin suunnitelman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?