Neuvostoliiton viimeinen johtaja Gorbatshov antoi harvinaisen haastattelun BBC:lle: ”Putin tietää kaiken”

Neuvostoliiton viimeinen johtaja kertoo oman näkemyksensä siitä, miksi imperiumi mureni.

Mihail Gorbatshov erosi Neuvostoliiton presidentin tehtävistä joulukuussa 1991.

13.12.2016 10:29 | Päivitetty 13.12.2016 12:34

Mihail Gorbatshov erosi Neuvostoliiton presidentin virasta joulukuun 25. päivänä vuonna 1991.

Neuvostoliiton kommunistinen puolue oli lakkautettu aiemmin saman vuoden elokuussa. Gorbatshovin eroa seuranneena päivänä korkein neuvosto päätti Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton purkamisesta. Tämä merkitsi käytännössä Neuvostoliiton hajoamista.

Videolla: Mihail Gorbatshov palaa vallankaappausyrityksen jälkeen Moskovaan 22. elokuuta vuonna 1991.

Harvinaisessa BBC:lle myöntämässään haastattelussa Gorbatshov kertoo oman näkemyksensä siitä, mikä johti ”suuren ja mahtavan” valtion luhistumiseen verrattain nopeasti.

Gorbatshovin mukaan Neuvostoliiton hajoamisessa oli kyse rikoksesta ja vallankaappauksesta. Hän päätti jättää oman paikkansa ennen kaikkea sen vuoksi, että maa oli vaarassa ajautua tuhoisaan sisällissotaan.

– Halusin välttää sisällissodan ja me olimme hyvää vauhtia matkalla sitä kohti. Voitteko kuvitella kahtiajaon ja valtataistelun meidän kaltaisessamme maassa, joka on täynnä aseita, ydinaseet mukaan luettuna, Gorbatshov perustelee.

Mihail Gorbatshov (oik.) vieraili Suomessa vuonna 1989 ja soitti kotimaahansa upouudella Nokian Mobira -matkapuhelimella. Kuvassa myös presidentti Mauno Koivisto, Kalevi Sorsa, sekä Harri Holkeri.

Gorbatshov ei omien sanojensa mukaan halunnut roikkua väkisin kiinni vallankahvassa, sillä se olisi saattanut merkitä monen ihmisen kuolemaan johtavan konfliktin puhkeamista.

– Valtaan takertuminen olisi tarkoittanut niin monen ihmisen kuolemaa ja niin paljon tuhoa, että en voinut hyväksyä sitä. Eroaminen oli minun voittoni.

Nykyisin 85-vuotias Gorbatshov suhtautuu kriittisesti lännen harjoittamaan politiikkaan ja uutisointiin Venäjää kohtaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa Gorbatshovin käsityksen mukaan johtaa maata omalla tavallaan.

– Lännen medialle ja varmasti myös teille on annettu erityiset ohjeet sattaa Putin (Venäjän presidentti Vladimir Putin) huonoon valoon ja päästä hänestä eroon. Tämän seurauksena 86 prosenttia venäläisistä tukee Putinia. Pian luku on 120 prosenttia, Gorbatshov tokaisee.

BBC:n toimittajan tiedustellessa kysyykö Putin koskaan Gorbatshovilta neuvoa, vastaus on paljonpuhuva.

– Hän (Putin) tietää kaiken. Kaikki haluavat tehdä asiat omalla tavallaan. C’est la vie (ransk. se on vain elämää), Gorbatshov sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?