Rauhan Nobelin voittaja otti väkevästi kantaa huumeiden vastaiseen sotaan: ”On aika muuttaa strategiaamme”

Julkaistu:

NOBEL
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kertoi Kolumbian maksaneen sodasta huumekauppaa vastaan kovimman hinnan.
Nobelin rauhanpalkinnon voittaja, Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos, on voittopuheessaan kehottanut maailmaa miettimään vaihtoehtoa huumeiden vastaiselle sodalle. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

– On aika muuttaa strategiaamme, Santos ehdotti puheessaan.

Santosin mukaan Kolumbia on maksanut huumeiden vastaisesta sodasta kovimman hinnan kuolemissa ja uhrauksissa mitattuna.

– Meillä on moraalista auktoriteettia väittää, että vuosikymmeniä kestäneen huumekaupan vastaisen taistelun jälkeenkään kukaan maailmanlaajuisessa yhteisössämme ei ole saanut kuriin tätä vitsausta, joka ruokkii väkivaltaa ja korruptiota, Santos ilmaisi.

– Ei ole mitään järkeä vangita talonpoikaa, joka kasvattaa marijuanaa, kun nykyään sen kasvattaminen ja käyttö on sallittua kahdeksassa Yhdysvaltain osavaltiossa.

– Tapa, jolla tätä sotaa käydään, on yhtä vahingollinen tai jopa vahingollisempi kuin kaikki ne sodat yhteensä, jotka maailmalla tänään riehuvat.

”Huumeiden vastainen sota” on Yhdysvaltain presidentin Richard Nixonin vuonna 1971 lanseeraama termi. YK:n huumausaineyleissopimus allekirjoitettiin jo kymmenen vuotta aiemmin, vuonna 1961. Se velvoittaa allekirjoittajavaltiot estämään huumeiden tuotannon, tarjonnan ja kulutuksen.


Santos sai Nobelin rauhanpalkinnon Kolumbian hallituksen ja vasemmistosissiliike Farcin välillä solmitusta rauhansopimuksesta. Sopimuksen on toivottu lopettavan yli 50 vuotta jatkuneen sisällissodan, jossa henkensä on menettänyt yli 260 000 ihmistä ja joka on ajanut miljoonia kodeistaan.

Palkintoa vastaanottaessaan Santos halusi kunnioittaa konfliktissa kuolleiden perheitä. Hänen mukaansa rauhanprosessien suurin paradoksi on se, että uhrit ovat myös kaikkein halukkaimpia antamaan anteeksi ja ”katsomaan tulevaisuuteen ilman vihaa”.

– Olen palvellut johtajana Kolumbian kansaa sodan ja rauhanprosessin aikana. Omaan kokemukseeni perustuen rauhan rakentaminen on paljon sodan lietsomista vaikeampaa, Santos vakuutti.

Santos on luvannut antaa kahdeksan miljoonan kruunun (noin 823 000 euroa) palkintosumman Kolumbian sisällissodan uhreille.

Lokakuussa Santosin hallitus ilmoitti, että se aloittaisi rauhanneuvottelut myös Kolumbian toiseksi suurimman sissiliikkeen, ELN:n kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt