Hillary Clintonilta suoraa puhetta valeuutisista – ”Vaarallinen epidemia”

Julkaistu:

Demokraattien presidenttiehdokkaana toiminut Hillary Clinton otti kantaa väärän tiedon ja propagandan levittämiseen.
Hillary Clinton käytti tilaisuutta hyväkseen puhuessaan eläkkeelle torstaina jääneen Yhdysvaltain senaatin vähemmistöjohtajan Harry Reidin kunniaksi. Clintonin puheesta uutisoi muun muassa Independent.

Clinton asettui vastustamaan voimakkaasti ”valeuutisten ja valheellisen propagandan” leviämistä ja vaati kaikkien puolueiden johtohenkilöstöä toimimaan aktiivisesti nousevaa väärän tiedon ja valheellisen uutisoinnin nostattamaa uhkaa vastaan.

– Nyt on käynyt selväksi, että niin sanotuilla ”valeuutisilla” voi olla todellisia, maailmanlaajuisia seurauksia. Tässä ei ole kyse politiikasta tai kannatuksesta. Ihmishenget ovat vaarassa. Kyse on vaarasta, johon on puututtava ja nopeasti, Clinton kommentoi.

Puheessaan Clinton vetosi sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoihin. Clintonin mukaan molempien tahojen on nyt tehostettava toimintaansa uhkien minimoimiseksi. Hän nimitti valeuutisia myös ”vaaralliseksi epidemiaksi”, joka uhkaa koko maata.

– On välttämätöntä, että johtajat sekä yksityisen sektorin että julkisen sektorin asettuvat suojelemaan demokratiaa ja viattomia ihmishenkiä, Clinton korosti.


USA:n presidentinvaalien jälkeen on esitetty arvioita, joiden mukaan Clintonin tappio vastaehdokkalleen Donald Trumpille johtui ainakin osittain valheellisesta uutisoinnista. Hänen kampanjaansa kohdistui vaalikampanjan aikana useita perättömiä salaliittosyytöksiä, joiden levittäminen pyrki usein palvelemaan oikeistopropagandaa.

Viimeisin valeuutiskohu nähtiin tällä viikolla niin kutsutun pizzagaten yhteydessä. Pohjattoman valeuutisen aiheuttaman kohun myötä useilla aseilla varustautunut mies syöksyi pizzeriaan maan pääkaupungissa Washingtonissa tiistaina. Mies kertoi halunneensa itse tutkia valeuutisten kertomaa tapausta, jonka mukaan Clinton ja tämän kampanjan johtaja John Podesta johtivat ravintolan takahuoneesta käsin lapsiseksirinkiä.

Trump antoi tiistaina potkut siirtymähallintonsa jäsenelle Michael Flynn Jrlle. Flynn on jakanut sosiaalisessa mediassa ahkerasti oikeistopropagandaa sekä salaliittoteorioihin perustuvia valeuutisia.